INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Θερινά εργαστήρια για παιδιά από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το διάστημα 25 Ιουνίου ως 18 Ιουλίου (Δευτέρα ως Πέμπτη 10.00-13.00) στον φιλόξενο χώρο της καπναποθήκης «Π» διοργανώνονται εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.

Τέσσερις εβδομάδες με ποικίλες δράσεις από ομάδα ατόμων που έχουν εμπειρία στη δημιουργική απασχόληση παιδιών και αγαπούν το αντικείμενό τους. Ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορό, κεραμική, λογοτεχνία, πειράματα, παραμύθια, αισθητηριακά παιχνίδια και πολλά άλλα, με σκοπό τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα των οκτώ ως δεκαπέντε ατόμων, τα οποία θα χωρίζονται σύμφωνα με τις ηλικίες των συμμετεχόντων. Το ένα θα απαρτίζεται από παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τα προνήπια και νήπια και το άλλο από παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τις α’, β’, και γ’ δημοτικού. Δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση του προγράμματος για λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Για μία ή δύο εβδομάδες δεν θα γίνονται εγγραφές.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α’ τμήμα (παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τα προνήπια και τα νήπια):

  • «Θάματα, πειράματα και άλλα τέτοια πράματα» – Θάνια Παρασκευοπούλου
  • «Μικροί καλλιτέχνες» – Θάνια Παρασκευοπούλου
  • «Ήρθες πάλι γλυκό καλοκαιράκι» – Σοφία Μπακάλογλου.

Β’ τμήμα (παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τις α’, β’, και γ’ δημοτικού):

  • «Ένα κουβάρι συναισθήματα, πώς να το ξετυλίξω;» – Εσρά Μολλά
  • «Παραμύθι, μύθι, μύθι» – Δημήτρης Αβούρης
  • «Πλάθω πλάθω τον πηλό, χαίρομαι να δημιουργώ» – Χρυσάνθη Τσαλίδου.

Α’ και β’ τμήματα:

  • «Της σκιάς καμώματα» – Νατάσα Μιχαηλίδου
  • «Τι ωραία που περνώ με παιχνίδι και χορό» – Έλενα Μπουγκάεβα.

Η λειτουργία κάθε τμήματος, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες εγγραφές από τις διατιθέμενες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ομάδα:

Θάνια Παρασκευοπούλου: Η Θάνια είναι νηπιαγωγός με μετεκπαίδευση στη διδακτική των γλωσσών και εκπαιδευτικές τεχνολογίες σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Λατρεύει το πιάνο, τον χορό και τα ταξίδια! Το 2019 πραγματοποίησε την πρώτη της εθελοντική δράση με την AIESEC ως νηπιαγωγός στην Βαρσοβία , ενώ την περίοδο 2020-2022 είχε την ευκαιρία μέσω προγραμμάτων Erasmus+ να ταξιδέψει και να πραγματοποιήσει την πρακτική της στο Σάλτσμπουργκ, την Μαδρίτη και επιστρέφοντας, στην Θεσσαλονίκη. Πριν από δυο χρόνια, δημιούργησε στο Instagram την εκπαιδευτική σελίδα @little_big_souls με στόχο… να ξεφύγει από τους στόχους και να προωθήσει ιδέες και δραστηριότητες που συνδυάζουν την μάθηση με τη διασκέδαση και το παιχνίδι. Το messy & sensory play αλλά και τα πειράματα είναι σίγουρα οι αδυναμίες της!

Σοφία Μπακάλογλου: Η Σοφία είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγικη της Ένταξης” του ΔΠΘ. Από το 2005 έως και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία. Έχει συνεργαστεί με το ΙΘΤΠ ως υπεύθυνη του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης,  ως διδάσκων εκπαιδευτικός στα θερινά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ως διδάσκων εκπαιδευτικός σε μαθητές Δημοτικής εκπαίδευσης, σε Κοινωνικό Φροντιστήριο μειονοτικής περιοχής της Ξάνθης.

Νατάσα Μιχαηλίδου: Η Νατάσα είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και διαθέτει άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχει πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τους μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης και το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικής τεχνολογίας.

Έλενα Μπουγκάεβα: Η Έλενα μεγάλωσε και σπούδασε στο εξωτερικό. Από 7 χρονών σπούδασε στην Κρατική Επαγγελματική Σχολή Κλασικού Χορού στην Σαμάρα, η οποία έχει έδρα στο Κρατικό θέατρο. Έχει συμμετοχές σε μπαλέτα σε παραστάσεις χορού όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Ωραία Κοιμωμένη», «Δον Κιχώτης». Συνέχισε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Χορογραφίας και Ρυθμικής Γυμναστικής. Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο δούλεψε ως χοροδιδάσκαλος κλασικού μπαλέτου, σύγχρονης, μοντέρνας, jazz, hip-hop, oriental, Bollywood σε πολλές σχολές χορού, συλλόγους και γυμναστήρια. Έχει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς ως κριτής. Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται στον χώρο του fitness και είναι δασκάλα σε zumba, joga, aerial art, pilates κλπ.

Εσρά Μολλά: Η Εσρά είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΤΕΑΠΗ) και του University College London, Institute of Education και «Δημιουργική και Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή με Ειδίκευση στην Ειδική Φυσική Αγωγή» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διαθέτει πιστοποιητικά επιμόρφωσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην Ειδική Αγωγή και στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Διδάσκει σε δημοτικά σχολεία από το 2012, έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ελληνομάθειας σε μαθητές δημοτικού  με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης ως εκπαιδευτικός Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε μειονοτικό χωριό της Ξάνθης.

Δημήτρης Αβούρης: Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Ζάκυνθο. Είναι ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και αφηγητής ελληνικών παραμυθιών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 4.000 παραστάσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. ‘Εχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Χωριό Σκαλιά και το Θέατρο Αβούρη στη Ζάκυνθο. Είναι δημιουργός της Μ.Κ.Ο  ‘Οναρ Μέσω Τέχνης Για το Άρρωστο Παιδί που εργάστηκε για 15 χρόνια, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και στα ειδικά σχολεία, με την θεραπεία μέσω τέχνης. Είναι διευθυντής του περιοδικού «Το Παραμύθι». Είναι ιδρυτικό μέλος της «Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού» με δράσεις αρχικά στην Αθήνα και από το 2017 στη Βαμβακού, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί στην ορεινή Λακωνία το «χωριό των παραμυθιών». Συμμετέχει σε συνέδρια και φεστιβάλ με αντικείμενο το παραμύθι. ‘Εχει οργανώσει εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα για τη θεραπευτική λειτουργία του παραμυθιού, τη γραφή και την αφήγησή του. Διδάσκει συγγραφή θεατρικού έργου σε ενήλικες και παιδιά. Ἐχει γράψει περισσότερα από 150 τραγούδια και έχουν κυκλοφορήσει 2 CD. ‘Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. 

Χρυσάνθη Τσαλίδου: Η Χρυσάνθη γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Σπούδασε Κεραμική στην Χ.Α.Ν.Θ. στην Θεσσαλονίκη και εξειδικεύθηκε στον τροχό και στις χειροποίητες κατασκευές. Συνέχισε τις σπουδές συμμετέχοντας σε σεμινάρια του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. με εξειδίκευση στα υαλώματα και στην χρήση των οξέων για χρωματισμούς. Επί σειρά ετών διατήρησε Εργαστήριο Κεραμικής στην Ξάνθη αναλαμβάνοντας και τα τμήματα ενηλίκων στη ΝΕΛΕ Ξάνθης. Σε συνεργασία με την ΝΕΛΕ επίσης ανέλαβε για 5 χρόνια το τμήμα κεραμικής στο Ψ.Κ.Ξ. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα με θετικές κριτικές.

Σχεδιασμός και συντονισμός προγράμματος: Ραλού Βλαχοπούλου. Η Ραλού είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. Δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης από το 2010.  Από το 2016 έως σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης ως υπεύθυνη Καλοκαιρινών Τμημάτων και Κοινωνικών Φροντιστηρίων σε μειονοτικές περιοχές της Ξάνθης. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαθεματικά προγράμματα που ενισχύουν την ελληνική γλώσσα, την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό. Είναι συνιδρύτρια της χαρτογραφικής εταιρίας ROUTE, αντικείμενο της οποίας είναι η δημιουργία δικτύων πεζοπορικών διαδρομών και θεματικών χαρτών στα πλαίσια της ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του παραθαλάσσιου αγώνα δρόμου WAVE running, σκοπός του οποίου είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του Δέλτα Νέστου.  Αρθρογραφεί στο blog My-ROUTE και στη Huffington Post Greece.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Ι.Θ.Τ.Π., Δευτέρα – Παρασκευή 09.30-13.30 στο 25410 29282 και 17.30-21.00 στο 25410 26635.

Σχετικά άρθρα

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης για την ασφαλιστική κάλυψη κυνηγετικών σκύλων

Super User

Συναυλία των Αδέσποτων Φίλων Ξάνθης

Super User

Η καλοκαιρινή γιορτή του γηροκομείου Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies