INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Κανακύ

Ο Κριστιάν Καρεμπέ (διάσημος γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής, για όσες/ους δεν τον γνωρίζουν) αποκάλυψε ότι ο προπάππος του Γουίλι Καρεμπέ και άλλοι Κανάκ (ιθαγενής πληθυσμός της Κανακύ της Νέας Καληδονίας όπως την ονόμασαν οι Γάλλοι) παγιδεύτηκαν από τους γάλλους αποικιοκράτες το 1931. Τους κάλεσαν στο Παρίσι με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, αντί όμως να συναντήσουν εκπρόσωπους της κυβέρνησης όπως πίστευαν, αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν στο ζωολογικό κήπο του Αμβούργου όπου τους επιδείκνυαν σαν «άγριους κανίβαλους που βγάζουν κραυγές και δείχνουν τα δόντια τους»!

«Ένιωθαν σκλάβοι. Ήταν σκληρό για εκείνους», γράφει ο Καρεμπέ. «Υπόσχονταν στους επισκέπτες ότι θα συναντούσαν τους τελευταίους κανίβαλους των νοτίων Θαλασσών. Για πολλές ώρες καθημερινά οι Κανάκ έπρεπε να κουνούν τα δόρατά τους και να χορεύουν, φορώντας ελάχιστα ρούχα ακόμα και όταν έβρεχε. Παραπονέθηκαν στον γάλλο υπουργό Αποικιών με επιστολή, αλλά η καταγγελία τους δεν είχε αντίκρισμα»!

Ο Καρεμπέ έμαθε γι’ αυτή την απάνθρωπη, ναζιστική μεταχείριση που είχαν ο προπάππος του και άλλοι Κανάκ, από το μυθιστόρημα του Didier Daeninckx «Cannibale» (Gallimard, 1999). Έντεκα χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλη-Μάη του 1988, η Γαλλική Δημοκρατία, αυτός ο φορέας του διαφωτισμού όπως αρέσκεται να αυτοπαρουσιάζεται, διέπραξε ένα φρικτό έγκλημα στην Κανακύ. Με αφορμή μια υπόθεση απαγωγής ομήρων από μέλη του Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης και Σοσιαλισμού των Κανάκ, επιτέθηκε με ειδικές δυνάμεις μακελάρηδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων. Οι δεκαεννιά ήταν Κανάκ, μεταξύ των οποίων και ο Αλφόνς Ντιανού που στα 28 του χρόνια είχε αναδειχτεί σε ηγετική προσωπικότητα του κινήματος απελευθέρωσης της Κανακύ από τη γαλλική αποικιοκρατία. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ο «σοσιαλιστής» Φρανσουά Μιτεράν και πρωθυπουργός ο «γκολιστής» Ζακ Σιράκ.

Ο συγγραφέας Ζοζέφ Αντράς πήγε στην Κανακύ και έκανε επίμονη έρευνα που κατέληξε στο βιβλίο “Kanaky: Sur les traces d’ Αlphonse Dianou” (Κανακύ: Στα χνάρια του Αλφόνς Ντιανού, “Actes Sud“, 2018). Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει γι’ αυτό το βιβλίο ο βολεμένος Κριστιάν Καρεμπέ, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Γαλλίας, σελέμπριτι και νυν στέλεχος της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός. Δεν τον είδαμε να αναφέρεται στο βιβλίο του Αντράς. Μένει μόνο στην ιστορία του παππού του. Στις «ακραίες» πλευρές της αποικιοκρατίας, οι οποίες αποτελούν παρελθόν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για ηθικολογία.

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά (Ζοζέφ Αντράς, Κανακύ, μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, “Εκδόσεις του εικοστού πρώτου“) και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία, δοσμένη με δημοσιογραφικό ύφος, στην παράδοση του Τζον Στάινμπεκ και του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Νέα πανευρωπαϊκή καμπάνια απαγόρευσης του κυανίου στη μεταλλουργία

Super User

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πάνω απ’ όλους

Super User

Σε κρίση οι Άγγλοι εκπαιδευτικοί, σχεδόν οι μισοί σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies