INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Προς μαζική απεργία πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

Την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού -στις 22 Μάρτη 2023- χιλιάδες παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από όλες τις πολιτικές οργανώσεις, έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας επ’ αόριστο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την κορύφωση ενός αγώνα που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες ενάντια στα νέα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζει ο διαβόητος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκιβρ. Τα νέα μέτρα σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εγκλεισμού των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, μετατρέποντας σε κόλαση την καθημερινότητά τους.

Οι διοικήσεις των φυλακών μετέφεραν τους παλαιστίνιους κρατούμενους της φυλακής ύψιστης ασφάλειας Χανταρίμ, στη φυλακή Νάφχα στην έρημο Νεγκέβ στα νότια του Ισραήλ. Μια βδομάδα πριν από τη μεταφορά των κρατούμενων, ο ίδιος ο Μπεν Γκιβρ επιθεώρησε τη φυλακή. Η φυλακή Νάφχα θεωρείται από τις πιο σκληρές και οι συνθήκες εγκλεισμού είναι από τις πιο δύσκολες. Σκληραίνοντας παραπέρα τη στάση της, η διοίκηση της φυλακής ενημέρωσε τους παλαιστίνιους κρατούμενους ότι αν οι οικογένειες τους τούς στείλουν καινούργια ρούχα, πρέπει να παραδώσουν τα παλιά, κρατώντας αποκλειστικά ένα ζευγάρι.

Μέσα στον Φλεβάρη ο Μπεν Γκιβρ ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού του χρόνου για ντους των παλαιστίνιων κρατούμενων, καθώς και τον αριθμό που μπορούν να κάνουν. Αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος των μέτρων, που περιλαμβάνουν ακόμη την κατάσχεση των μαγειρικών σκευών και τον περιορισμό της πρόσβασης σε τηλέφωνο, που έχουν ως στόχο να κάνουν τη ζωή των παλαιστίνιων κρατούμενων αβίωτη. Και βέβαια, το πρώτο μέτρο που εφαρμόστηκε ήταν η μεταφορά δεκάδων κρατούμενων που έχουν ηγετικό ρόλο στο κίνημα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, προκειμένου να διαλύσουν την οργανωτική του βάση. Τέτοια μέτρα απομόνωσης των στελεχών του κινήματος έχουν εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους σιωνιστές χωρίς αποτέλεσμα. Αυτά τα μέτρα συνοδεύουν το βασικό επίδικο που δεν είναι άλλο από τη διαδικασία εισαγωγής της θανατικής ποινής αποκλειστικά για Παλαιστινίους.

Η σκλήρυνση των συνθηκών εγκλεισμού των παλαιστίνιων κρατούμενων μέσω της εφαρμογής νέων κατασταλτικών μέτρων, ξεκίνησε αμέσως μετά τη θρυλική απόδραση των έξι παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από τη φυλακή Γκιλμπόα τον Σεπτέμβρη του 2021. Οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανακοίνωσαν μαζική απεργία πείνας τον Μάρτη του 2022, αλλά την ανέστειλαν μια μέρα πριν από την ημερομηνία έναρξής της, καθώς οι διοικήσεις των φυλακών δέχτηκαν να αποσύρουν την εφαρμογή των μέτρων καταστολής. Σε μια νέα απόπειρα των σιωνιστών να τα εφαρμόσουν εκ νέου, οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντέδρασαν δυναμικά και ακαριαία, αναγκάζοντάς τους σε αναδίπλωση.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 4.700 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, με 150 παιδιά ανάμεσα τους. Οι 835 κρατούνται υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης (οι σιωνιστές φυλακίζουν επ’ αόριστο Παλαιστίνιους χωρίς δίκη, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας).

Η νέα απόπειρα του Μπεν Γκιβρ να δημιουργήσει μια φυλακή μέσα στη φυλακή για τους αιχμάλωτους παλαιστίνιους αγωνιστές στις ισραηλινές φυλακές, αποτελεί τμήμα της προεκλογικής του ατζέντας. Είναι βέβαιο όμως ότι για άλλη μια φορά το κίνημα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων θα βγει νικηφόρο από τη νέα αναμέτρηση.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σκοτώνοντας αντικαθεστωτικούς στη Δυτική Σαχάρα

Super User

Ένα πλοίο βοηθείας – μια οικογένεια έσωσε τις ζωές 3.000 μεταναστών

Super User

Ανά τρεις μέρες τα τελευταία δεκατρία χρόνια δολοφονείται από το Ισραήλ ένα Παλαιστίνιο παιδί

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies