INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ανοίγει τις πύλες του σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου –τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 20.30- το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου στον ιστορικό χώρο όπου διοργανωνόταν επί τρεις δεκαετίες, στην παραλία του Λευκού Πύργου (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου). Ανανεωμένο και με μεγάλη συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού και των γραμμάτων, αφού στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες από όλη τη χώρα.

Το φεστιβάλ βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΕ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η πολιτιστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης», ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.

Στο πλαίσιο του Πνευματικού Μαΐου θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου, ενώ στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων θα πραγματοποιούνται καθημερινά παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων. Ο ΚΕ΄ Πνευματικός Μάιος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Νίκου Παπαδόπουλου, συγγραφέα και επί σειρά ετών συνεργάτη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έφυγε πριν από λίγο καιρό για το μεγάλο ταξίδι.

Μεταξύ των εκδηλώσεων του Πνευματικού Μαΐου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που διοργανώνεται με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ε.Ε.: ευκαιρίες για τους νέους», στην οποία μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η Silvia Costa, επικεφαλής της αντιπροσωπείας τής Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2015 -έτος Μανόλη Αναγνωστάκη για τη Θεσσαλονίκη- και το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ποιητή της πόλης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «… θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι.» Στα περίπτερα των εκδοτών καθημερινά θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων και με τη συμμετοχή συγγραφέων. Τα βιβλία τους μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεΐδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είπε χαρακτηριστικά: “Φέτος το φεστιβάλ βιβλίου, μετά από ένα διάλειμμα μερικών ετών, ξαναγυρίζει στο φυσικό του χώρο, στην παραλία του Λευκού Πύργου, εκεί που ξεκίνησε πριν από 34 χρόνια, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύουμε ότι οι Θεσσαλονικείς και φέτος θα επισκεφτούν την παραλία με τα βιβλία και εμείς ως αντίδωρο θα τους προσφέρουμε -εκτός από το γοητευτικό ταξίδι στη γνώση- και πλήθος εκδηλώσεων (λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου) καθώς και αφιερωμάτων για σημαντικούς Θεσσαλονικιούς λογοτέχνες και για σημαντικές επετείους, που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του φεστιβάλ βιβλίου τις ημέρες της λειτουργίας του. Παρ’ ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, οι εκδότες συμμετέχουν στο φεστιβάλ βιβλίου και είμαστε σίγουροι ότι θα σημειωθεί ρεκόρ επισκεπτών, γιατί το βιβλίο όπως έχουμε πει και παλαιότερα είναι «παντός καιρού». Μπορεί τότε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτό το σλόγκαν για τα μπουρίνια που έχουμε με την έναρξη του φεστιβάλ, αλλά αποδείχτηκε ότι το βιβλίο αντέχει και στην οικονομική «καταιγίδα». Καλούμε λοιπόν όλους τους Θεσσαλονικείς και κυρίως τους νέους, να επισκεφτούν την παραλία με τα βιβλία, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας και να διαβάσουν πολλά βιβλία“.

Αναφερόμενος στο 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΣΕκΒΕ Γιώργος Μαραντέλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο λόγω της λαϊκής αποδοχής και της συνέπειάς του. Αποτελεί έκφραση της κουλτούρας της πόλης των “Δημητρίων” και της ανοιχτής ανήσυχης σκέψης που ανέκαθεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη της πολυπολιτισμικότητας».

Ο γενικός γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γιάννης Τζανής, αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου και υπογράμμισε το σημαντικό έργο που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την τόνωση της φιλαναγνωσίας και προσκάλεσε όλους τους γονείς «να φέρουν τα παιδιά τους στο φεστιβάλ βιβλίου για να τα ξεναγήσουν από μικρή ηλικία στον υπέροχο και μαγικό κόσμο του βιβλίου».

Σημειώνεται ότι συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φ.Ο.Σ.Δ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, που τα μέλη του εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του φεστιβάλ.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 18.30-23.00, Κυριακές και το πρωί (11.00-13.30).

(με πληροφορίες από cityportal)

 

Σχετικά άρθρα

31 θερινά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Super User

Το 5ο Φεστιβάλ Δάσους

Super User

Αυλαία για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – τα βραβεία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies