INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Σε κρίσιμη καμπή τα αγροτικά ζητήματα

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν εκ νέου κτηνοτρόφοι της Ροδόπης (Μαργαρίτης Θεολόγου), καπνοπαραγωγοί της Θράκης (Εσάτ Χουσεΐν) και μελισσοπαραγωγοί της Ροδόπης (Δημήτρης Ζάχος), απευθύνοντας κάλεσμα εγρήγορσης σε όλους τους αγρότες και θέτοντας τα ζητήματα αιχμής των κλάδων τους.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Το καθαρό εισόδημα των αγροτών δεν βγαίνει στο πόδι για να μας φορολογήσει ο κ. Στουρνάρας και γι’ αυτό απαιτούμε την άμεση συνάντηση μαζί του», σημείωσε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μαργαρίτης Θεολόγου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν έκανε λόγο για «ψίχουλα» και «στάχτη στα μάτια» καθώς τα προβλήματα των παραγωγών καπνού έχουν μεγεθυνθεί και εξέφρασε τη δυσφορία των συναδέλφων του για τον παραγκωνισμό που δέχεται ο συγκεκριμένος κλάδος από την ελληνική πολιτεία. Τόνισε δε ως πρωτεύον ζήτημα για τις 7.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται ενεργά με τον καπνό, τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων μετά από το 2015. «Αν δεν επιδοτηθεί ο καπνός και αν κρατάμε βιβλία εσόδων-εξόδων, θα είναι πολύ δύσκολα για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας και για τους αγρότες γενικά» είπε. Υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται 630 συνάδελφοί του από τη Θράκη και συνολικά 978 σε ολόκληρη την Ελλάδα περιμένοντας να πληρωθούν από το Μέτρο 144, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το αίτημα του συνεταιρισμού να αναλάβει τις δηλώσεις καλλιέργειας στην περιοχή.
Τέλος, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης Δημήτρης Ζάχος, κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει να έχει «στα άγραφα» τους μελισσοπαραγωγούς. Και ζήτησε να εφαρμοσθούν «αυτονόητα πράγματα», όπως: Επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της συμβολής της μέλισσας στο περιβάλλον και στη συνέχιση της ζωής. Επιδότηση τροφών και στην ακριτική Θράκη. Εγγραφή όλων των ασθενειών και κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των μελισσοπαραγωγών κατά 100%, που σημαίνει ότι και οι μελισσοπαραγωγοί θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Αυστηρούς νομούς εναντίον όσων επιχειρούν να κάνουν νοθεία στο μέλι.
«Η μελισσοκομία μπορεί να απορροφήσει πολλούς νέους αγρότες και να δώσει ρεαλιστικές επαγγελματικές διεξόδους. Η χώρα μας παράγει 15.000 τόνους μέλη ετησίως και θα μπορούσε να τους διπλασιάσει ή να τους τριπλασιάσει και να μιλάμε για εξαγωγή μελιού ελληνικού με όνομα και ταυτότητα, με ασύγκριτη γεύση και συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να το κάνουν πρώτο στις αγορές», σημείωσε ο κ. Ζάχος.
Σε ύφεση η ευλογιά στη Θράκη
Αναφορικά με το ζήτημα του ιού της ευλογιάς, ο κ. Θεολόγου τόνισε ότι είναι σε ύφεση στην περιοχή μας, μετά και την πλήρη συμμόρφωση των κτηνοτρόφων προς τις οδηγίες. Ωστόσο χαρακτήρισε τουλάχιστον απαράδεκτο και τραγελαφικό το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν στο εξευτελιστικό ποσό των 6,5 ευρώ για τρία χιλιόμετρα ζώνη προστασίας από την εστία ευλογιάς που έχει εκδηλωθεί, για 21 μέρες και όχι για τους πέντε μήνες που ήταν έγκλειστα τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες!
Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι τήρησαν κατά γράμμα τις οδηγίες των κτηνιάτρων για δέκα χιλιόμετρα επιτηρούμενη ζώνη, αλλά το υπουργείο αγνόησε τις οδηγίες (καθώς και το γεγονός ότι και άλλοι κτηνοτρόφοι δικαιούνται των αποζημιώσεων), δίνοντας την εξευτελιστική αποζημίωση των 6,5 ευρώ από τα δεκαεπτά ευρώ που ζήτησαν αρχικά και τα δέκα που ζήτησαν αργότερα οι κτηνοτρόφοι. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι από αυτές τις αποζημιώσεις η τράπεζα Πειραιώς κράτησε το 50%, ακριβώς επειδή οι κτηνοτρόφοι χρωστάνε στην τράπεζα!
978 καπνοπαραγωγοί της χώρας (630 από τη Θράκη) εκτός του Μέτρου 144
978 καπνοπαραγωγοί της χώρας -εκ των οποίων οι 630 από τη Θράκη- δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τα όσα προβλέπει το Μέτρο 144 «Εκμεταλλεύσεις σε διαδικασία αναδιάρθρωσης λόγω μεταρρύθμισης σε κοινή οργάνωση αγοράς» του προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής ». Το μέτρο προβλέπει να λάβουν ποσό μέχρι 9.000 ευρώ την προσεχή τριετία, λόγω της μείωσης των δικαιωμάτων καπνού που κατείχαν κατά 50%.Αφορά δε σε επιδοτήσεις καπνοπαραγωγών που είχαν κρατηθεί το 2010 και ξεκίνησαν να δίνονται μετά την υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑ-Τ.
Παρά τη συνεννόηση με τον γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και την προτροπή του τελευταίου να προβούν σε διοικητική πράξη, το σύστημα και πάλι δεν ήταν ανοικτό για τους συγκεκριμένους καπνοπαραγωγούς, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις. «Αν και είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση των φορέων για το μέτρο 144 και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε αιτήσεις, από τον περασμένο Ιούλιο οι αιτήσεις αυτές έμειναν στα αζήτητα του περιφερειακού ΟΠΕΚΕΠΕ Α.Μ.-Θ. και ακόμα δεν έχουν σταλεί», σημείωσε ο κ. Χουσεΐν.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών είναι οι δηλώσεις καλλιέργειας του ΟΣΔΕ. Το συγκεκριμένο έργο αναλάμβανε να διεκπεραιώσει η Ε.Α.Σ. Ροδόπης, σύμφωνα με απόφαση της ΠαΣΕΓΕΣ. Όμως, η τελευταία άλλαξε γνώμη, αφαίρεσε το συγκεκριμένο έργο από τις Ε.Α.Σ. και καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες να κάνουν στα δικά της γραφεία τις δηλώσεις καλλιέργειας. «Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις των καπνοπαραγωγών, εμείς διεκδικούμε να τις κάνουμε εδώ στο γραφείο μας, γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δεν θέλουμε να ανακατεύονται άλλοι και να επαναλαμβάνονται ίδιες προβληματικές εικόνες με λανθασμένα στοιχεία, που σημαίνει καθυστέρηση ή και απώλεια εσόδων. Έχουμε σκοπό να νοικιάσουμε γραφεία και ήδη φροντίζουμε για την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού μας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χουσεΐν.

Σ. Κ.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Νέα επερώτηση Τρέλλη προς τον περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies