Αφιέρωμα στον Tengiz Abuladze από τη Φ.Ε.Ξ.

Αφιέρωμα στον Tengiz Abuladze με τίτλο «Ο επαρχιακός κινηματογράφος της Σοβιετικής Ένωσης: Κινηματογράφος από τη Γεωργία» παρουσιάζει η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. τις Τρίτες 12, 19 και 26 Δεκεμβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Ο Τενγκίζ Αμπουλάντζε ήταν Γεωργιανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δάσκαλος θεάτρου και λαϊκός καλλιτέχνης της Ε.Σ.Σ.Δ. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του θαυμαστού «επαρχιακού» σοβιετικού κινηματογράφου, που δημιούργησε μια σχολή με γνώρισμα την ίση αναλογία χιούμορ και λυρισμού. Στις ταινίες του ζωγραφίζει ένα υπέροχο κόσμο της γεωργιανής γης, μέσα από τον οποίο αναβλύζουν το όνειρο κι ο μύθος που συντηρούν όπως-όπως στη ζωή έναν ολόκληρο λαό του οποίου η ιστορία χάνεται μέσα στους προγονικούς «ιστορικούς» μύθους, όπως περίπου και στην Ελλάδα, όπου μύθος και ιστορία ξεχωρίζουν επίσης δύσκολα.

Έγινε γνωστός για την τριλογία των ταινιών του «Ικεσία» (1968), «Το δέντρο της επιθυμίας» (1977) και «Μετάνοια» (1984), η οποία κέρδισε το βραβείο «Λένιν» (1988) και το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών το 1987. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του λαϊκού καλλιτέχνη της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1980.

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης

Ο Στέφανος Ξενάκης στο “Δύο”

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα του μήνα από τη Φ.Ε.Ξ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα