Πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη που άλλοτε… χλεύαζαν κάποιοι

Σχέδιο για την περίπτωση που οι Βούλγαροι που δουλεύουν στην Ελλάδα αρχίσουν να επιστρέφουν μαζικά στην πατρίδα τους ετοιμάζει το βουλγαρικό κράτος. Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη συζητήσει ένα πακέτο μέτρων για πάνω από 100.000 άνεργους επαναπατριζόμενους, όπως μετέδωσε το κανάλι “Nova TV”.

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρουν τέσσερις τομείς στους οποίους οι Βούλγαροι που θα επιστρέψουν από την Ελλάδα δεν θα έχουν πρόβλημα με την εύρεση εργασίας. Είναι οι κλάδοι των υπηρεσιών, του τουρισμού, των οικοδομών και ο αγροτικός τομέας. Για όσους έχουν υψηλή εξεδίκευση τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

Προς το παρόν το κράτος θα βασίζεται κυρίως σε ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να βρει εργασία για τους επαναπατριζόμενους Βούλγαρους. Από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν μερικά προγράμματα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», και θα υπάρχουν ελεύθερες θέσεις εργασίας για προσωπικούς βοηθούς και παιδοκόμους. Στήριξη θα παρέχεται και σε εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους έως 29 ετών και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα είναι αρκετά. Και εάν για όσους έχουν υψηλή εκπαίδευση θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, τα πράγματα για τους υπόλοιπους θα είναι πιο δύσκολα. Από το υπουργείο Εργασίας εξηγούν πως όσοι έχουν χαμηλότερη ειδίκευση θα μπορούν να αναγνωρίσουν με πιστοποιητικό τα προσόντα που έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη λειτουργήσει ειδικό σύστημα.

Οι προβλέψεις και των εμπειρογνωμόνων και του κράτους είναι ότι σύντομα χιλιάδες Βούλγαροι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το βασικό κύμα επαναπατριζόμενων Βουλγάρων αναμένεται να εμφανιστεί σε περίπου έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, όλο και λιγότεροι Βούλγαροι φεύγουν πλέον για να βρουν δουλειά εκεί.

πηγή: grreporter

 

Related posts

Θεαματική αύξηση μέσα σε δύο χρόνια του προσδόκιμου ζωής στη Βουλγαρία

520 τόνοι χαρτονομισμάτων για τη Βουλγαρία!

Αυξάνονται τα τουριστικά ταξίδια από και προς τη Βουλγαρία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα