Μελέτη για παρενέργειες 99 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων κατά της CoViD-19

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vaccine» περιέλαβε 99 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της CoViD -19. Οι ερευνητές συνέκριναν ανεπιθύμητες ενέργειες για δεκατρία νευρολογικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η μελέτη επιβεβαίωσε τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που αφορούν στα εμβόλια mRNA («Pfizer» και «Moderna») και στο σύνδρομο «Guillain-Barré», καθώς και σε θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζεται με το εμβόλιο που περιλαμβάνει ιικό φορέα, όπως αυτό της εταιρείας «Astra Zeneca». Η μελέτη συμπεραίνει ότι τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου).

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι περιέλαβε μεγάλο μέγεθος πληθυσμού που έδωσε τη δυνατότητα εκτίμησης σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Συμπερασματικά, οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι, σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με τη λοίμωξη CoViD -19.

Δείτε τη μελέτη εδώ.

Related posts

Ο.Ο.Σ.Α.: Όλο και λιγότεροι νέοι θέλουν να γίνουν νοσηλευτές

Περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου

57 εταιρείες εκπέμπουν το 80% του διοξειδίου του άνθρακα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα