Κατακόρυφη αύξηση του ρατσισμού και της δράσης των νεοναζί στη Σουηδία

Δύο μετανάστες, όχι τίποτα εξαθλιωμένοι Αφρικανοί ή εκτοπισμένοι από τις εστίες τους Άραβες, αλλά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν τα τελευταία θύματα ρατσιστικής επίθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη σουηδική αστυνομία απρόκλητο έγκλημα μίσους.

Οι δύο μετανάστες, ένας άντρας και μια γυναίκα, ζητιάνευαν το απόγευμα της 5ης Ιούνη στο πάρκο Berzelii της Στοκχόλμης όταν δέχτηκαν επίθεση με οξύ από περαστικό. Η γυναίκα κατάφερε να γλιτώσει χωρίς εγκαύματα, μόνο με φθορές στα ρούχα της, ενώ ο άντρας υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και νοσηλεύεται.

Οι επιθέσεις σε ζητιάνους στη Στοκχόλμη, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Πριν από δύο βδομάδες, ένας άλλος μετανάστης που ζητιάνευε έξω από super market δέχτηκε επίσης επίθεση με πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με τη σουηδική αντιρατσιστική οργάνωση «Expo Foundation» που λειτουργεί από το 1995, οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι δραστηριότητες των νεοναζί (επιθέσεις, διαδηλώσεις, προκηρύξεις, αυτοκόλλητα κ.ά.) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μόνο την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν κατά 23%, από 2.334 το 2013 σε 2.864 το 2014 ή από εφτά σε οχτώ την ημέρα. Η δράση των νεοναζί έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στη βόρεια Σουηδία, με την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Οι βασικές νεοναζιστικές οργανώσεις είναι οι «Εθνικοί Δημοκράτες», το «Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης» και το «Κόμμα των Σουηδών».

Παράλληλα με την αυξανόμενη δράση των νεοναζί, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη σουηδική κοινωνία. Γεγονός που αποτυπώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» κατέλαβε την τρίτη θέση υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό του (από 5,7% σε 12,9%) και τις έδρες του (από 20 σε 49) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

πηγή: Κόντρα

 

Related posts

Ο.Ο.Σ.Α.: Όλο και λιγότεροι νέοι θέλουν να γίνουν νοσηλευτές

Περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου

57 εταιρείες εκπέμπουν το 80% του διοξειδίου του άνθρακα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα