Στη βουλή η δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. στην Π.Α.Μ.-Θ.

Την ακόλουθη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τη δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιώργος Λαμπρούλης:

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες και ανάμεσα σε αυτές και δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της Περιφέρειας ανέρχεται σε 562.201 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕλΣτατ. Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να τη διασχίσει ξεπερνά τα πεντακόσια χιλιόμετρα.

Η λειτουργία παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε μια Περιφέρεια που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους, που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας όπως στον δήμο Αρριανών (Π.Ε. Ροδόπης), χιλιάδες κατοίκους σε Σαμοθράκη και Θάσο, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη. Η αντιμετώπιση περιστατικών από την παιδιατρική Μ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολύωρη και επικίνδυνη διακομιδή, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι για τα περιστατικά από τα νησιά και λόγω απαγορευτικών απόπλου εξαιτίας της κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες. Τραγικά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα απώλειας της ζωής του πεντάχρονου από τη Θάσο ή της εννιάχρονης από το Διδυμότειχο.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η ανάγκη άμεσης δημιουργίας παιδιατρικής Μ.Ε.Θ., όπως διεκδικούν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, σωματεία, φορείς και δημοτικά συμβούλια.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημιουργία παιδιατρικής Μ.Ε.Θ. πλήρως στελεχωμένης με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και υποστηρικτικό προσωπικό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Related posts

Καλέσματα για την πρωτομαγιά στην Ξάνθη

Εκδήλωση των Κ.Κ.Ε. και Κ.Ν.Ε.

Εκδήλωση του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για την υγεία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα