“5ο Micro μ Festival: Είναι ωραίο να μεγαλώνεις”
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου (19.30) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, τη μοναδική ημέρα διεξαγωγής του “Micro μ”, οι δεκαπέντε ταινίες του διαγωνίζονται ταυτόχρονα ανά την Ελλάδα για την ψήφο του κοινού. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Πτολεμαΐδα, Βέροια, Ξάνθη, Κέρκυρα και Παρίσι δίνουν ραντεβού και για μια στιγμή γίνονται μια πόλη, ένα μεγάλο σινεμά. Κι η γιορτή συνεχίζεται. Εισιτήριο: 7 €, προπώληση: 6 € (περισσότερα εδώ).
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Τις Τρίτες 6, 13, 20 και 27 Οκτωβρίου (21.30) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στον Nicholas Ray. Αρχικά ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, ενώ στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική υπό την επίβλεψη του μεγάλου δασκάλου Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Ο Νίκολας Ρέι ήταν εκείνη την εποχή ένα άτομο με ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες, με αποτέλεσμα να έρθει η ρήξη μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Ο νεαρός αμφισβητίας έφυγε για τη Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στο δυναμικό του «Group Theater», όπου και γνώρισε τον αχώριστο φίλο του Ελία Καζάν. Μαζί του φεύγει για το Χόλυγουντ κι έτσι ο Νίκολας Ρέι μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου.
“Μικρές ιστορίες και μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι”
Με την υποστήριξη του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου πανεπιστημίου και του δήμου Αβδήρων, διοργανώνονται οι εξής συναυλίες:
- Τετάρτη 14 Οκτωβρίου (21.00) στη Γενισέα: Συναυλία με το κουιντέτο του Trakya University Ensemble από την Αδριανούπολη (και στις 12.00 για τους μαθητές του γυμνασίου Γενισέας)
- Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (21.00)στο σπίτι πολιτισμού: Συναυλία των φοιτητών των μουσικών τμημάτων των πανεπιστημίων Ιονίου και Αδριανούπολης με τη σοπράνο Galina Knysh (στις 11.00 για τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης και στις 12.00 για τους μαθητές του 3ου λυκείου Ξάνθης)
- Παρασκευή 16 Οκτωβρίου (21.00) στην Αλεξανδρούπολη: Συναυλία με τη σοπράνο Galina Knysh και την πιανίστα Άννα Αλιβιζάτου (σε συνεργασία με το Ρωσικό Σπίτι)
- Σάββατο 17 Οκτωβρίου (21.00) στη Γενισέα: Συναυλία με τη σοπράνο Galina Knysh και την πιανίστα Άννα Αλιβιζάτου
- Κυριακή 18 Οκτωβρίου (21.00) στο σπίτι πολιτισμού: Συναυλία με τον Σπύρο Γκικόντη στο βιολί.
Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… την τέχνη
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αυτοπροσωπογραφία. Σε κάθε εποχή για διαφορετικούς λόγους οι ζωγράφοι «εμφανίζονται» στα έργα τους. Είτε σαν απόλυτη προσωπογραφία είτε συμμετέχοντας σε πολυπρόσωπες παραστάσεις. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.
Προεφηβεία και διαπροσωπικές σχέσεις
Οι κινηματογραφικές λέσχες της Φ.Ε.Ξ. και της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (19.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης”: Ο πόλεμος των κουμπιών” (ασπρόμαυρη ταινία 90′ του 1962). Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα “Προεφηβεία και διαπροσωπικές σχέσεις στην ηλικία αυτή (10-12 ετών) όπως φαίνονται στη σχολική ζωή” με συντονίστρια τη Βασιλική Στυλιανίδου, μέλος της Ευρωπαϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης “FEDEPSY”. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.