Πρόκειται για την ιδρύτρια και διευθύντρια του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Özgür Radyo» Φισούν Ερντογάν που έχει την τουρκική και την ολλανδική υπηκοότητα, τον χρονογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Atilim» Μπαϊράμ Ναμάζ και τον δημοσιογράφο του ίδιου εντύπου Αρίφ Τσελεμπί, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων T.G.S. Όλοι τους καταδικάστηκαν τον Νοέμβριο του 2013 σε ισόβια κάθειρξη μαζί με άλλους είκοσι συγκατηγορουμένους τους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα MKLP, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία και θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση”. Αντιμετώπιζαν επίσης την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης δια της βίας».
Στις αρχές Μαρτίου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που μειώνει στα πέντε (από τα δέκα) χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη. Οι οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για τον αυταρχισμό της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Οι σημερινές αποφυλακίσεις «μάς δίνουν ξανά μια ελπίδα για την εκστρατεία μας που στοχεύει στην αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη μας για εκείνους που παραμένουν ακόμη πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπέρεγκορντ.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία 32 δημοσιογράφοι παραμένουν σε τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενοι κυρίως για συνεργασία με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.