“All that music festival” από τη Φ.Ε.Ξ.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεών της, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών πανεπιστημίων από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, οργανώνει στην Ξάνθη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το «All that music festival – η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι (11η περίοδος) », με εκδηλώσεις σχετικές αλλά και… λιγότερο (ή και καθόλου) σχετικές με τον τίτλο και τους παρατιθέμενους “κύκλους εργασιών” του φεστιβάλ.

Έντεκα χρόνια, ταξιδεύοντας με τη μουσική, έχουμε ως σκοπό τόσο τη γνωριμία με τον μεγάλο συνθέτη και άνθρωπο, όσο και με την ίδια την πόλη μας. Στόχος του φεστιβάλ είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη μας (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η Φ.Ε.Ξ.) ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός και όχι μόνο χαρακτήρας τους.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις περισσότεροι από 1.500 μαθητές. Το φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

  • Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων Ιονίου, Μακεδονίας, Τ.Ε.Ι. Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας
  • Ένα αρχείο για τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ξάνθη
  • Μουσική βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών
  • Το πολιτιστικό ραδιόφωνο “Ράδιο Ξάνθη 93,5”.

Συνοπτικά οι κύκλοι εργασιών του φεστιβάλ

  • 1ος κύκλος: Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για τη μουσική. Πρόκειται για ένα κύκλο συζητήσεων με μουσικά παραδείγματα (ανοιχτό στο κοινό) από τη Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου». Στο φεστιβάλ γίνεται η έναρξη αυτού του κύκλου που θα συνεχιστεί για το 2017 στο ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.
  • 2ος κύκλος: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και όχι μόνο. Το φεστιβάλ (όπως και όλα τα μουσικά φεστιβάλ της Φ.Ε.Ξ.) έχουν ως προτεραιότητά τους το εκπαιδευτικό μέρος. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τόσο το δυναμικό της περιοχής όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς και μουσικούς, ώστε να διαμορφώνουν ένα ετήσιο πρόγραμμα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία μια πιο εξειδικευμένη γνώση. Περισσότεροι από 1.500 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σπουδαστές και φοιτητές μουσικής, παρακολουθούν κάθε χρόνο κάποια από τα προγράμματα
  • 3ος κύκλος: Μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι. Ο τελευταίος κύκλος του φεστιβάλ φέρνει τους μουσικούς, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, αλλά και πολλούς άλλους καλλιτέχνες στην πόλη μας σε επαφή με το κοινό, διαμορφώνοντας ένα μουσικό διάλογο με διάφορα είδη μουσικής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ

  • «Μουσική στο μουσείο». Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλέφωνο 25410 25421.
  • «Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία». Καθηγητές, φοιτητές και καλεσμένοι μας, επισκέπτονται τα σχολεία παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 12.00: Έκθεση με αρχαία ελληνικά όργανα και αρχαία ελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια – εργαστήριο εκμάθησης της αρχαίας λύρας
  • 20.30: Συναυλία «Το κάλεσμα των μουσών», με μελωδίες αρχαίας ελληνικής λύρας. Η αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (Επιτάφιος του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονοι αυτοσχεδιασμοί με τη συνοδεία μίας 11χορδης αρχαίας λύρας τύπου χέλυς, φωνής και αρχαίου ντουντούκ. Συνδιοργάνωση: Πειραματική Σκηνή “Χρυσαλλίδα”, Πολυχώρος “Σείκιλο” και Οργανοποιία Αναστάσιος.

Τέταρτη 19 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Rodin και Klimt – Το φιλί». Ο έρωτας και ο θάνατος στην τέχνη. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 21.00: «Πνοή ζωής». Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου και της Πόλυς Βλάχου. Συζήτηση με τους σκηνοθέτες. Σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης. Η 55χρονη ζωή του σανατορίου του γιατρού Καραμάνη στο Πήλιο, κατέγραψε δύο παγκοσμίους πολέμους, έναν εμφύλιο, πολλούς θανάτους, αλλά… και πολλούς έρωτες και χωρισμούς. Τρεις ερωτικές ιστορίες άφησαν έντονα τα χνάρια τους μέχρι σήμερα…

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

  • 11.00: Σχολεία Ξάνθης «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη»
  • 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη». Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου, συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον πολυχώρο τέχνης και σκέψης (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

  • 21.00: Η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι. H διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου εμφανίζεται στην Ξάνθη στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπου θα ερμηνεύσει μία ανθολογία από τα ομορφότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Στο πιάνο ο Λευτέρης Μισιργής. Είσοδος 10€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 19.00: «Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη – Μία προσέγγιση από τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη». O μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης μοιράζεται τη γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο «Άξιον Εστί», με μία σειρά διαλέξεων ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, προκειμένου κοινωνήσει ο ίδιος την προσωπική του ματιά. Η διάλεξη (διάρκειας δυόμιση ωρών με διάλειμμα), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Violin & guitar duo». Με τους Κωνσταντίνο Λεοντάρη στο βιολί και τον Αλέξη Μπάγια στην κιθάρα, ερμηνεύοντας τα έργα των P. Locatelli: Sonata in G major, N. Paganini: Centone di Sonata, F. Sor: Romanze, N. Paganini: Cantabile, Lehonard von Call: Serenade, A. Piazzolla: Libertango

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: Θέματα νεότερης ιστορίας – «Το έπος του ’40. Ξανθιώτες ήρωες-πολεμιστές» (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης). Σε συνεργασία με την Ε.Α.Α.Σ.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στον πολυχώρο τέχνης και σκέψης (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

  • 21.00: «Violin & piano». Με τους Σπύρο Γκικόντη στο βιολί και τον Νίκο Λαβασά στο πιάνο, ερμηνεύοντας τα έργα των Pablo de Sarasate: Spanish Dances op.22 no.1 και Zigeunerweisen Op.20, Manuel De Falla: Spanish Dance No.1, Ν. Paganini: caprice No 24 – No 13 – No 14, Astor Piazzolla: Tango-Etude No.3. Είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 21.00: «Trakya University Ensemble»(TR). Συναυλία με το κουιντέτο του Trakya University από την Αδριανούπολη. Το σύνολο ιδρύθηκε το 2007 κι αποτελείται από καθηγητές του πανεπιστημίου. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην καπναποθήκη Φ.Ε.Ξ.

  • 21.00: «Είμαι βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα…». Μια παράσταση και συναυλία με τη θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. «οδός ονείρων» στο κείμενο του Δ. Βλάχου «Γεννήθηκα στα 1764» και με τον Σπύρο Γκικόντη στο βιολί, ερμηνεύοντας έργα των Ysaye :Ballade, Bach: Chaconne, Paganini: Caprice 24. Είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 19.00: «Φωνητικό συγκρότημα ΙΣΚΡΙΤΣΑ»(BG). Το θεατρικό μουσικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ. για παιδιά και εφήβους κι η υπεύθυνη του τμήματος Βάνια Φίτσεβα, προσκαλούν και παρουσιάζουν το παιδικό εφηβικό φωνητικό συγκρότημα “ΙΣΚΡΙΤΣΑ” από το Καζανλάκ της Βουλγαρίας. Το συγκρότημα με καλλιτεχνική διευθύντρια την Στέφκα Ντένεβα θα τραγουδήσει παραδοσιακό και έντεχνο τραγούδι και συνθέσεις. Επίσης, δημοφιλή κομμάτια από τη διεθνή μουσική σκηνή, γνωστά ιταλικά και γαλλικά παραδοσιακά τραγούδια.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 17.30: «Ζωγραφίζοντας τη Λιλιπούπολη». Το εργαστήριο ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. ακούει και ζωγραφίζει τους ήρωες και σκηνές από τη Λιλιπούπολη. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: Τέχνη και πολιτική» (60′). Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη. Ο Κωστής Σταφυλάκης, τεχνοκριτικός, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων στην Ελλάδα και Βερολίνο, σε συναντήσεις του με καλλιτέχνες-θεωρητικούς της τέχνης, προσπαθεί να φωτίσει τη σχέση τέχνης και πολιτικής σήμερα.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίουστο art factory

  • 23.00: «Latin stories». Το εργαστήρι latin salsa-ballroom της Φ.Ε.Ξ. οργανώνει μια βραδιά γνωριμίας με τη λατινοαμερικάνικη μουσική και κουλτούρα και σας προσκαλεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ να χορέψετε και να διασκεδάσετε μαζί μας.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 23.00:«Tango stories». Το εργαστήρι tango (tango aires) της Φ.Ε.Ξ. σας προσκαλεί να γνωρίσετε το tango μέσα από μουσικές, χορευτικές, ποιητικές και άλλες «tango stories».

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Μνήμη Κώστα Νικήτα» (62′) και «Σκαλκώτας-Χρήστου» (25′). Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Χρήστος Σαμαράς» (60′). Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

  • 19.00: «Το λαϊκό παραμύθι: ένα μέσο αυτονομίας και ενηλικίωσης». Με τη Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα – αφηγήτρια παραμυθιών.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 11.00: «Εισαγωγικό σεμινάριο για το λαϊκό παραμύθι και τη συμβολική του προσέγγιση». Με τη Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα – αφηγήτρια παραμυθιών. Πληροφορίες-συμμετοχές στα τηλέφωνα 25410 72363 και 6978 556997 (Δήμητρα Πυργελή).

Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 20.00: «Ανατολή, ανατολή μου». Η «Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής» της Φ.Ε.Ξ. θα παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες μουσικές, τραγούδια και οργανικούς σκοπούς του ελλαδικού χώρου αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, συνενωμένα κάτω από όμοιες τροπικές και ρυθμικές δομές οι οποίες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο το κατ’ άλλους προφανές, τις κοινές καταβολές του συνόλου των μουσικών ιδιωμάτων της ανατολικής Μεσογείου.
  • Είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο σπίτι πολιτισμού Φ.Ε.Ξ.

  • 22.00: «Swing stories». To lindy hop [swing] είναι ο πρώτος αφροαμερικάνικος χορός σε ζευγάρια και αναπτύχθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες ’20-’40 μέσα από τη swing μουσική των Big Bands και την ανάγκη των αφροαμερικανών να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας! Είναι ένας ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός χορός που στηρίζεται στην επικοινωνία leader και follower, καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων του χορευτή μέσα από τη μουσική.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Η μουσική στην ελληνική λαογραφία». Με τη Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

  • 21.00: «Σωκράτης Σινόπουλος quartet – “Eight winds”». Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα, Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο, Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά. «Οι στοχαστικές συνθέσεις και οι γοητευτικές μπαλάντες του άλμπουμ δίνουν τον κεντρικό μελωδικό ρόλο στη λύρα που υποστηρίζεται από το ευαίσθητο πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη και την λεπτεπίλεπτη παρουσία του μπάσου του Δημήτρη Τσεκούρα και των ντραμς του Δημήτρη Εμμανουήλ». Από το εισαγωγικό σημείωμα της ECM. Είσοδος 10€ – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

  • 20.00: «Η νέα και ο θάνατος». Ο έρωτας και ο θάνατος στην τέχνη. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό  τέχνης – μουσειολόγο.

 

Related posts

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Ο Βλάσης Αγτζίδης στο “Δύο”

Μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα