Για το συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης και τις επερχόμενες εκλογές

Στις 14 Γενάρη πραγματοποιήθηκε το ετήσιο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ενόψει και των εκλογών του που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Γενάρη. Ήταν ένα ακόμη συνέδριο που οι δυνάμεις της Ε.Κ.Ε. (πρώην Π.Α.Σ.Κ.Ε.) και Δ.Α.Κ.Ε. προσπάθησαν να το κατευθύνουν σε δρόμους μακριά κι έξω από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το Ε.Κ.Ξ. κινήθηκε μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που ξεδιπλώνεται από μεγαλοεργοδοσία-κυβέρνηση και τις δυνάμεις που υπερθεματίζουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Παρουσίαζε όλο αυτό το διάστημα ως βασική αρμοδιότητα του Ε.Κ.Ξ. ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας, την ίδια ώρα που υπονόμευε την πάλη των εργαζομένων ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία, που είχε σαν αποτέλεσμα την πρωτομαγιά αλλά και στις απεργίες στις 30 Μάη και 28 Νοέμβρη στο Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Ξάνθης να είναι έντεκα άτομα και τα ντουβάρια, τα ρέστα τους όμως έδωσαν με τη συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣυΡιζΑ στην Κομοτηνή.

Μέσα όμως από τις ομιλίες των αντιπροσώπων της Ε.Σ.Α.Κ. (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜε) έγινε ουσιαστική παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του νομού. Ανέδειξαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεται η επίθεση εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα στα σωματεία με επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών. Οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.Κ. αντιπαρατέθηκαν και καταψήφισαν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας. Στην εισηγητική ομιλία ο Κ. Βογιατζής εκ μέρους της Ε.Σ.Α.Κ., αποκάλυψε τον στόχο της πλειοψηφίας του Ε.Κ.Ξ. που για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους αρνούνται και πάλι τον έλεγχο των μητρώων των σωματείων για διπλοψηφίες, φτάνοντας στο σημείο πριν την έναρξη του συνεδρίου να αποκλείουν σωματεία για την μη έγκαιρη καταβολή των συνδρομών, όπως αυτό της G.M.C. που όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επίσχεση.

Η Στ. Ζάϊκου παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στην “eValue“, για την υπογραφή συμβάσεων, μπροστά σε απολύσεις, την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου. Προτάθηκε στο σώμα του συνεδρίου από τη Γιώτα Ρόιδου το πλαίσιο πάλης για την τρέχουσα χρονιά, για την διεκδίκηση Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. στα 751€, την προστασία των ανέργων, για κάλυψη των απωλειών για αυξήσεις στις συντάξεις, για δωρεάν υγεία, παιδεία, καταδικάζοντας παράλληλα τη βάρβαρη καταστολή της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ στους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς στην Αθήνα, αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων στην φοιτητική λέσχη Ξάνθης στο πλαίσιο της περεταίρω ιδιωτικοποίησης της.

Το προεδρείο με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν μπήκε καν στο κόπο να βάλει το πλαίσιο πάλης προς ψήφιση στους αντιπροσώπους, ούτε και την καταδίκη της κυβέρνησης για τους ΝΑΤΟΪκους σχεδιασμούς και την επικίνδυνους ανταγωνισμούς που μπλέκει την χώρα μας. Το μόνο που τους ενδιέφερε μέσα από φωνές, αντεγκλήσεις, προκλήσεις και λάσπη, να μην ακουστεί η καθαρή φωνή του ΠΑΜε οι στόχοι και η πάλη που πρέπει να βάλουν και ν’ αναπτύξουν τα σωματεία της Ξάνθης μέσα στο 2019. Ήθελαν ένα κλειστό συνέδριο. Δεν τους πέρασε! Οι εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.Κ. κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά, οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους, την προσπάθεια που θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα ώστε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Με βάση όλα τα παραπάνω η Ε.Σ.Α.Κ. καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή να σκεφτεί, να προβληματιστεί για τη στάση της Ε.Κ.Ε. (πρώην Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Δ.Α.Κ.Ε.) να κρίνει την κάθε παράταξη με βάση τη δράση και τη στάση της. Καλούμε τους αντιπροσώπους των σωματείων να κάνουν το βήμα, να αποδυναμώσουν την γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ενιαίο μέτωπό του με την εργοδοσία. Να ψηφίσουν στις εκλογές του Ε.Κ.Ξ. μαζικά το ψηφοδέλτιο της Ε.Σ.Α.Κ., το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜε. Να συμβάλλουν -παρά τις οποίες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορεί να διατηρούν απέναντί μας- στη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η συγκυβέρνηση κατ’ εντολή των μονοπωλίων.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε

 

Related posts

Καλέσματα για την πρωτομαγιά στην Ξάνθη

Εκδήλωση των Κ.Κ.Ε. και Κ.Ν.Ε.

Εκδήλωση του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για την υγεία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα