Αυτοδιαχείριση – ζωντανά εγχειρήματα

Μία εξαιρετική και ίσως λίγο διαφορετική από τις κοινότοπες βιβλιοπαρουσιάσεις έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο «Δύο», με επίκεντρο το βιβλίο «Αυτοδιαχείριση – Μια ιδέα πάντα επίκαιρη» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

Για τον λόγο αυτό ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στο κοινό, ο Μάκης Αναγνώστου από τη ΒιοΜΕ και ο Χρήστος Μανούκας από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η ηχηρή απουσία ή χλιαρή παρουσία φορέων και ατόμων του κινήματος που θεωρείτο αναμενόμενο να συμμετάσχουν, ακόμη και η απουσία της Φ.Ε.Ξ. καίτοι ήταν εκ των διοργανωτών!

Σ. Καραμπουγιούκογλου: «Χρειάζεται υπέρβαση της ηττοπάθειας και ενότητα δράσης»

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σαμί Καραμπουγιούκογλου που ευχαρίστησε «καθένα που άφησε τον καναπέ του και ήρθε», κάνοντας λόγο για «κάτι παραπάνω από μια απλή βιβλιοπαρουσίαση». Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της αυτοδιαχείρισης, προκρίνοντάς την ως λύση και δίνοντας παράλληλα στοιχεία για την ανεργία και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα ζοφερά χρόνια των μνημονίων. Έδωσε το γενικό πλαίσιο του βιβλίου και ανέφερε παγκόσμια αλλά και ελληνικά παραδείγματα αυτοδιαχείρισης, όντας και ο ίδιος συμμέτοχος στο μεγάλο στοίχημα της Ε.Ρ.Τ.

«Θα πρέπει να γίνει υπέρβαση της ηττοπάθειας που μας παίρνει από κάτω και να υπάρξει ενότητα δράσης, να πλατύνουν αυτά τα κινήματα και να είναι αποδεκτά από την κοινωνία», είπε μέσα και από την προσωπική εμπειρία του από την Ε.Ρ.Τ. στην οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά.

Χ. Μανούκας: «Αναγκαία η κίνηση αντίστασης, αναμέτρησης και ανατροπής»

Ο Χρήστος Μανούκας γνωστοποίησε ότι ένα μέρος των εσόδων από την έκδοση θα πάει στη στήριξη της ΒιοΜε και αναφέρθηκε στις «Εκδόσεις των Συναδέλφων», δίνοντας το χρονικό αυτού του εγχειρήματος. «Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσπαθούν να κάνουν εκδόσεις με απελευθερωτικό χαρακτήρα, αφού αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κομμάτι ενός αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου» είπε και –μεταξύ πολλών άλλων- υπογράμμισε: «Αν δεν υπάρξει κίνηση αντίστασης, αναμέτρησης και ανατροπής από την κοινωνία, τέτοια εγχειρήματα δεν μπορούν να έχουν μεγάλο μέλλον».

Έκανε μια πλατιά αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου, στοιχεία του οποίου παρέθεσε και ανέλυσε εκτενώς. Τέλος, σημείωσε ότι το ιστορικό του βιβλίου φτάνει στο 2011, λέγοντας ότι από εκεί και πέρα θα χρειαστεί νεότερη καταγραφή για ανάλογα εγχειρήματα, όπως της ΒιοΜε και αυτών σε Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία.

Μ. Αναγνώστου: «Υποστήριξη από την κοινωνία και δημιουργία και άλλων νησίδων»

Ο Μάκης Αναγνώστου αναφέρθηκε στο πείραμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, δίνοντας το χρονικό του εγχειρήματος με λεπτομέρειες, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα. Συνέδεσε τα συμβαίνοντα στη ΒιοΜε με το περιεχόμενο του βιβλίου και ενημέρωσε για τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της, για το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος. Αναφέρθηκε στη γείωση με την κοινωνία και στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε, στοιχεία που έφεραν τη διαμόρφωση ενός νέου ορίζοντα σε εργαζόμενους που πριν στέκονταν μακριά από πολιτικές και τέτοιου είδους κοινωνικές διεργασίες. «Αν όχι το σύνολο, η συντριπτική πλειονότητα έχει αποκτήσει ένα επαναστατικό ένστικτο συμμετέχοντας σ’ αυτή τη διαδικασία. Και άρχισε να σκέφτεται για πολλά», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Είναι ένα εργοστάσιο, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Πρέπει να υποστηριχτεί από την κοινωνία και να γίνουν κι άλλες τέτοιες νησίδες». Σημειώνοντας ότι η ΒιοΜε συμμετέχει και σε δίκτυο κατειλημμένων εργοστασίων της Ευρώπης, απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των παρισταμένων, που ήθελαν να ενημερωθούν για κάθε πτυχή του εγχειρήματος.

 

Related posts

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Ο Βλάσης Αγτζίδης στο “Δύο”

Μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα