Σε σχετικό δελτίου τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού-πρόκλησης της συνάντησης αποτέλεσε το ότι στις ίδιες περιοχές που διαπερνούν οι ποταμοί Έβρος, Άρδας και Ερυθροπόταμος, οι πιέσεις και τα προβλήματα από την εκάστοτε ανοδική στάθμη των υδάτων επαναλαμβάνονται -εδώ και δεκαετίες- περίπου στα ίδια σημεία. Οι δε τεχνικές λύσεις που εφαρμόζονται διαχρονικά, βασίζονται στο ίδιο σκεπτικό, με το δεδομένο ύψος αναχωμάτων που τα καθιστούν ευάλωτα.
Με τη διαπίστωση αυτή και με εκτενή εξέταση όλων των δεδομένων από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, ο περιφερειάρχης έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συνολικής επαναπροσέγγισης του ζητήματος, παρότι η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα της ανακατασκευής, παρά μόνο της συντήρησης των αντίστοιχων έργων. Ζήτησε δε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες επεξεργασμένες προτάσεις και λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη τη δραματική κλιματική αλλαγή, ώστε -στο μέτρου του εφικτού- να αποφεύγονται επαναλαμβανόμενες καταστροφές που επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες στην περιοχή και τα οικονομικά της χώρας.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε με αφορμή τη συνάντηση: «Είμαι προβληματισμένος για την κατάσταση στον Έβρο. Συνολική λύση με διακρατική συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς πρέπει να σχεδιάσουμε σε ρεαλιστική βάση, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή κι επανεκτιμώντας τα αδύνατα μας σημεία. Έως τώρα τα έργα στην πλειονότητά τους είναι αποκατάστασης, έγιναν υπό συνθήκες ισχυρής πίεσης. Τώρα προσεγγίζουμε ισχυρότερες λύσεις και απαντήσεις».