INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Η παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου στο “Δύο”

Το βιβλίο «Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» παρουσιάστηκε στην Ξάνθη την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου από το βιβλιοπωλείο «Δύο», τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκαν μαζί στο βιβλιοπωλείο «Δύο» εκπρόσωποι από τα δύο σπουδαία εγχειρήματα της Θεσσαλονίκης (η πρώτη εδώ), τον… οδικό χάρτη των οποίων μπορεί να βρει κανείς μέσα από δημοσιεύματα (και) του indexanthi.gr.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Λευτέρης Καραμήτρου (επιμελητής της έκδοσης) και Μάκης Αναγνώστου (από το σωματείο εργατοϋπαλλήλων της ΒιοΜε), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σαμί Καραμπουγιούκογλου.

Λ. Καραμήτρου: «Ανάκτηση του δικαιώματος εργασίας και βιοπορισμού από τους εργάτες»

Έγινε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πρώτης εκδοτικής απόπειρας των «Ακυβέρνητων Πολιτειών», με τον Λευτέρη Καραμήτρου να εξηγεί στο indexanthi.gr, στο περιθώριο της εκδήλωσης: «Είναι η πρώτη έκδοση του συνεργατικού βιβλιοπωλείου “Ακυβέρνητες Πολιτείες”, από κοινού με τις “Εκδόσεις των Συναδέλφων”. Πρόκειται για μια πανοραμική μελέτη ενός πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου που επικαιροποιείται σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης. Μας αφορά όλο και περισσότερο όσο αυτή βαθαίνει κι όσο κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις, ερημώνοντας την παραγωγική διαδικασία και πετώντας κόσμο στην ανεργία και την επισφάλεια. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο». Και προσθέτει: «Η πρόταση έγινε από τον μεταφραστή μας -τον Θοδωρή Καρυώτη- που εμπνεόμενος από το παράδειγμα της ΒιοΜε, πρότεινε να μεταφράσουμε και να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο. Για τον λόγο ότι η ΒιοΜε είναι η μόνη και φωτεινή περίπτωση ανακτημένου εργοστασίου από τους εργάτες του στην ελληνική πραγματικότητα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα κύκλο παρουσιάσεων από κοινού με τη ΒιοΜε. Και οι ίδιοι οι εργάτες της, πέρα από τον Μάκη Αναγνώστου που εμπλούτισε την έκδοση μ’ ένα συγκινητικό υστερόγραφο εντοπισμού των ομοιοτήτων Αργεντινής-ΒιοΜε, έκαναν την πρόταση να κάνουμε την πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έγινε στα πλαίσια του τριημέρου αγώνα της προπερασμένης εβδομάδας».

Ακούστε τι δήλωσε ο συνομιλητής μας για το περιεχόμενο του βιβλίου:

Μ. Αναγνώστου: «Κάθεσαι και πεινάς και δεν κάνεις αυτό που πρέπει»

Με τη σειρά του, ο Μάκης Αναγνώστου είπε για την έκδοση: «Αυτό το βιβλίο είναι ακριβώς η εμπειρία μας, ξεκινώντας από το τι συμβαίνει στην Αργεντινή, τι σημαίνει ανακτημένα εργοστάσια, εμπλουτίζοντας το δικό μας κομμάτι και βαδίζοντας πλέον σ’ ένα πιο σίγουρο δρόμο, αφού υπάρχει το πεπραγμένο. Αισθανθήκαμε σαν ένα κομμάτι των πρωταγωνιστών, αφού κάποια από όσα περιγράφονται είναι η εμπειρία μας και όσα ζούμε τόσο καιρό μέσα σ’ αυτό τον αγώνα. Είναι ένα βιβλίο κατανοητό και γραμμένο σε λαϊκή γλώσσα, που μεταφέρει πολλές εμπειρίες».

Κουβεντιάζοντας και για τις εξελίξεις στη ΒιοΜε, ο συνομιλητής μας λέει χαρακτηριστικά ότι «με την αλλαγή της κυβέρνησης, άρχισαν –περιέργως- να τρέχουν πιο γρήγορα τα πράγματα» και δηλώνει: «Ξαφνικά θέλουν να πουλήσουν το οικόπεδο ενώ δεν το έκαναν τρία χρόνια, να φέρνουν σε πτώχευση τη ΒιοΜε και ν’ αρχίσουν να προχωράνε πολύ γρήγορα τα πράγματα, να τρέχουν. Αυτό δεν μας αιφνιδίασε γιατί το περιμέναμε, απλώς δείχνει ότι φοβούνται πως ίσως να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση ώστε να λειτουργήσει η ΒιοΜε. Εμείς φυσικά προσπαθούμε να τρέχουμε με χίλια. Έχουν βάλει το δικαστικό κομμάτι να μας φέρει εμπόδια, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί πολιτικά είμαστε πολύ πιο μπροστά απ’ ό,τι αυτοί που μας πολεμούν. Και πιστεύουμε ότι η νίκη θα είναι με το μέρος μας. Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε, έτσι κι αλλιώς».

Τέλος, σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξαν μιμητές του πρωτοποριακού βήματος της ΒιοΜε, ερώτηση από μια περιοχή που προδομένοι εργάτες απλώς παρακολουθούν κουφάρια εργοστασίων να σαπίζουν, ο Μάκης Αναγνώστου απαντά:

 

Σχετικά άρθρα

Ιστορίες της Σελήνης στο φως της πανσελήνου του Ιουλίου

Super User

Νέο εργαστήρι νέι και μακάμ στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Εκδήλωση-συζήτηση για την τοπική ιστορία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies