INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ο… μεσαίωνας της ανακύκλωσης

Προσθέτοντας λίγο ακόμη μελάνι στη μεγάλη ποσότητα που έχει χυθεί για την… αμαρτωλή ιστορία της ανακύκλωσης στην Ξάνθη, αφήσαμε να μιλήσουν γι’ αυτή κάποιοι από τους γνωρίζοντες.

Ο λόγος για την «Diamondpaper Α.Ε.», μια εταιρεία εμπορίας, επεξεργασίας και ανακύκλωσης χαρτιού και συναφών ειδών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται και στην Ξάνθη. Η εταιρεία έχει νόμιμες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη Μακεδονία και Θράκη, για αποκομιδή και συλλογή μη επικίνδυνων και μολυσματικών υλικών, από ξύλο και γυαλί μέχρι σίδηρο και πλαστικό.

Δεν θα σχολιάσουμε τίποτε πάνω στο γνωστό και… πικρό ζήτημα, παραθέτοντας απλά και… «ξερά» ορισμένα στοιχεία από μια εξόχως διαφωτιστική συζήτηση που είχαμε με στέλεχός της:

  • Ερχόμαστε στην Ξάνθη κάθε δεύτερη εβδομάδα, ενώ αν υπάρξει ανάγκη ερχόμαστε και εκτάκτως. Έχουμε συνεργασία με τα περισσότερα δημοτικά και γυμνάσια του δήμου Ξάνθης, με κάποια του δήμου Τοπείρου και ολόκληρο τον δήμο Αβδήρων σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή που είναι η μόνη που ανταποκρίθηκε, καθώς και με τα σχολεία του Εχίνου και της Αιώρας από τον δήμο Μύκης.
  • Ζητήσαμε συνεργασία από τους τέσσερις δημάρχους, με πλάνο να παρέχουμε εμείς κάδους στον κάθε δήμο και αυτός να μας δώσει ένα χώρο που μπορούμε να τον περιφράξουμε μόνοι μας, να δημιουργήσουμε κλωβούς και εκεί να εναποθέτει εκεί ο δήμος τα ανακυκλώσιμα που θα συγκεντρώνει από σχολεία. Και να ερχόμαστε εμείς –όπως κάνουμε- παίρνοντας από τα σημεία περισυλλογής (χάριν συντομίας) και έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς δυσαρεστημένος.

Ακούστε τι καταθέτει και τι σχολιάζει χαρακτηριστικά το στέλεχος σε ένα μικρό, ενδεικτικό απόσπασμα:

 

Συνεχίζουμε…

  • Κάδους έχουμε βάλει και στην Πολυτεχνική Σχολή που ενδιαφέρθηκαν, ενώ και η Δ.Ε.Η. μάς ζήτησε να συνεργαστούμε. Όλοι θέλουν αλλά οι δήμοι δεν προσπαθούν καθόλου.
  • Το πρόβλημά μας είναι ότι ερχόμαστε το πρωί, μαζεύουμε, αλλά δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε από τα σχολεία, εκτός από κάποια που τα αφήνουν κάπου έξω και τα μαζεύουμε με συνεννόηση. Ωστόσο δεν προλαβαίνουμε. Και δυστυχώς δημιουργούνται εύλογες εντάσεις, αφού για μας υπάρχει το μειονέκτημα της απόστασης. Γι’ αυτό και προτείναμε να μας δοθεί αυτός ο χώρος από κάθε δήμο. Ο μόνος που συνεργάστηκε ήταν ο δήμαρχος Αβδήρων που έτυχε να έχει ένα ειδικό όχημα ανακύκλωσης. Παραχωρήσαμε κάδους στα σχολεία του δήμου Αβδήρων, τα μαζεύει αυτό το όχημα και εμείς τα παραλαμβάνουμε από τον όρχο κάθε Παρασκευή.
  • Δυστυχώς κανένας από τους υπόλοιπους δημάρχους δεν θέλησε να συνεργαστεί. Δεν τους είναι εύκολο; Δεν ξέρω, γιατί φαντάζει και λίγο αδιανόητο. Από την άλλη μεριά, ο δήμος Τοπείρου που έδειξε ένα ενδιαφέρον, παρουσίασε πρόβλημα με το γεγονός ότι ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία. Και θα το δούμε πάλι όταν αναλάβει ο νέος δήμαρχος.
  • Όλοι έχουν καλή διάθεση, αλλά δεν προχωρούν σε πράξη. Ο δήμαρχος Αβδήρων το έκανε.
  • Έτσι όπως είμαστε, η εταιρεία μπαίνει μέσα, αλλά το συνεχίζουμε επειδή ξεκινήσαμε, επειδή μπήκαν σχολεία και θέλουμε να κάνουμε πράγματα με τα παιδιά. Είναι πιθανό όμως να μην συνεχίσουμε μετά τις εκλογές που θα αλλάξουν και κάποιοι δήμαρχοι. Ήδη μπαίνουμε σε διαδικασίες απεμπλοκής, γιατί δεν μας συμφέρει καθόλου έτσι όπως έχει το πράγμα.
  • Είχε γίνει και εκδήλωση στο ίδρυμα για την ανακύκλωση, στην οποία δεν φάνηκε κανένας δήμαρχος.

Η (γνωστή) συνέχεια στο… επόμενο. Και στις εκλογές. Και μετά από αυτές…

 

Σχετικά άρθρα

Ευχαριστήριο ραδιομαραθωνίου 2016

Super User

Ανανέωση των δελτίων εθελοντών αιμοδοτών

Super User

Η ανακύκλωση στον δήμο Τοπείρου – μήνυμα του δήμαρχου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies