INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Άρθρο του Αντώνη Κοσμίδη για την προσχολική αγωγή

Με τη σημείωση «Ανάστατος ο κλάδος, όπως εκφράζεται από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, προειδοποιεί ότι με τα εγκριθέντα κονδύλια δεν καλύπτεται η ποιοτική προσχολική αγωγή και φροντίδα, ενώ οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ προεξοφλούν ότι θα μείνουν 40.000 παιδιά χωρίς προσχολική αγωγή!», ο Αντώνης Κοσμίδης κοινοποιεί το ακόλουθο άρθρο του:

Ο Μανώλης Γλέζος, ο γηραιότερος σε ηλικία όλων των ευρωβουλευτών που έλαβε κατά την εκλογή του σχεδόν 500 χιλ. ψήφους, μακράν περισσότερες από κάθε άλλον Έλληνα ευρωβουλευτή, φαίνεται ότι δε θα φεισθεί κόπων, σθένους και νέων θυσιών, παρά τους φόβους ορισμένων ότι δε θα το επιτρέψει η ηλικία του, ώστε να θέσει κάθε τι σημαντικό για τη χώρα μας στα όργανα της Ευρωβουλής. Ήδη έχει αναγνωρισθεί από τα ΜΜΕ ως ένας από τους πιο συστηματικούς και εργασιομανείς ευρωβουλευτές.

Το μείζον θέμα των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, θα έρθει με τη σειρά του προς συζήτηση και διεκδίκηση επίλυσής του, όπως ανέφερε ο ίδιος στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Προηγουμένως ετέθη μετ’ επιτάσεως ως πρώτο, το θέμα της Κατοχής της Κύπρο. Ευθύς αμέσως μετά την άφιξή του στο Στρασβούργο.

Ένα από τα θέματα που πρέπει να τον απασχολεί έντονα, αφού ανέλαβε και τον τομέα Παιδείας και Υγείας είναι και αυτό του ύψους και της δίκαιης κατανομής των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ που αφορά την επιδότηση των ελληνίδων μητέρων για την προσχολική φροντίδα και αγωγή των παιδιών τους.

Στο γραφείο του Ευρωβουλευτή στην Αθήνα έχει φτάσει, εκτός της άλλης ενημέρωσης και τεκμηριωμένη επιστολή Διαμαρτυρίας από μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και το επιτελείο του -από τους «Ενεργούς Πολίτες» που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ- την επεξεργάζεται, ώστε να τεκμηριωθεί η σχετική παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον πιο συγκροτημένο τρόπο. 

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, αρκετοί επαγγελματίες του χώρου έχουν καταθέσει προσφυγές σε ατομική βάση, αυτή τη φορά όχι μόνο στο Συμβούλιο Επικρατείας που πέρσι τους δικαίωσε, αλλά αναίρεσε εκ των υστέρων -κατά τη συνήθη πλέον πρακτική του- την απόφασή του για «λόγους δημοσίου συμφέροντος»(!), αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Οι προσφυγές αφορούν στις αυθαίρετες διατάξεις των νέων περικοπών που αποφάσισε το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφαλίσεων και Πρόνοιας στη συγκεκριμένη κατηγορία του ΕΣΠΑ. Στόχος τους είναι να εξαναγκαστεί η ελληνική συγκυβέρνηση των προθύμων να αναμορφώσει τη Δράση “Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής” σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα των αναγκών της ελληνικής οικογένειας. Διότι, εκτός του ότι έχει οριστεί ένα εξαιρετικά χαμηλό και σαφώς μη ρεαλιστικό ποσό επιδότησης των μητέρων για τις συνήθεις παροχές που επιβάλλεται να προσφέρει ένας οποιοσδήποτε παιδικός σταθμός (ιδιωτικός, δημόσιος ή φιλανθρωπικός), έχει τεθεί και πλαφόν στο ποσοστό δυναμικότητας των παιδιών ενός σταθμού που μπορεί να ενταχθεί στη Δράση. Ενώ παράλληλα έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια των οικογενειών στο κατώτατο βασικό ύψος τους από 30.000 σε 27.000 ευρώ.

Ο εμφανής στόχος είναι να πληγεί η, πέραν της απλής φύλαξης, πρόσθετη προσχολική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση που επιχειρούν να προσφέρουν πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, που ομολογουμένως έχουν εξυψώσει κατά τα προηγούμενα χρόνια το επίπεδο της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα. Το μέσον για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι προφανές: Η συμπίεση των αμοιβών του παιδαγωγικού προσωπικού (νηπιαγωγών, κοινωνικών λειτουργών, βρεφονηπιοκόμων και νοσηλευτών), όπως και του βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας και μαγειρικής στα κατώτατα όρια των 430 και 500 ευρώ καθαρά, ανάλογα με την ηλικία. Σε αυτό αποσκοπεί η αρχική πρόθεση του Υπουργείου, να μην επιτρέψει καμία επιβάρυνση των μητέρων για κάθε είδους παροχές ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού. Μετά την επίμονη παρέμβαση των εκπροσώπων των Συλλογικών Οργάνων του κλάδου που δούλεψαν επί 7 ώρες με τη Γ. Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα τις διευκρινίσεις επί της πρόσφατης προκήρυξης της ΕΕΤΑΑ, συγκεκριμενοποιήθηκε η δυνατότητα μιας ιδιωτικής Δομής που κάνει χρήση της επιδότησης του ΕΣΠΑ, να συμφωνήσει με τους γονείς την προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών, όπως τη συστηματική παράδοση Αγγλικών ή άλλης ξένης γλώσσας, εικαστικών τεχνών, μαθημάτων χορού, κολύμβησης, τζούντο, ιππασίας κλπ από εξειδικευμένο προσωπικό, τις επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις, μουσεία και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Κάτι που δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε για ψηφοθηρικούς λόγους να περάσει την αντίληψη της εντελώς δωρεάν φιλοξενίας του παιδιού που επιδοτείται με το πενιχρό πλέον ποσό των 227 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως του μέχρι τώρα υφιστάμενου εκπαιδευτικού προγράμματος ενός παιδικού σταθμού υψηλών αξιώσεων. Ας σημειωθεί ότι σε μόνο 500 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά του ΕΣΠΑ που θα διατεθούν μέχρι το 2020 για το σκοπό αυτό και αν ληφθεί υπόψη ότι το Πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, τα ποσά που θα απομείνουν για τα επόμενα χρόνια είναι εντελώς ανεπαρκή.

Τυχόν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από μέρους των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου – Δημήτρη Παπαδημούλη (ο δεύτερος εκλέχτηκε και ως ένας από τους Αντιπροέδρους του) και όποιων άλλων Ελλήνων συναδέλφων τους θελήσουν να ασχοληθούν με το θέμα, είναι σκόπιμο να διατυπωθεί κατάλληλα. Αξιοποιώντας και συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, αναφορικά με το ΕΣΠΑ και την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων. Ανάμεσα σε αυτές επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλισθούν 250 εκατ. ευρώ για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών παιδικής φροντίδας και υπενθυμίζεται η πρότασή τους για λήψη 40-50 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Μέρισμα και την αξιοποίηση των αναπορρόφητων κονδυλίων από τα τομεακά προγράμματα Διά Βίου Μάθηση, Ψηφιακή Σύγκλιση, Διοικητική Μεταρρύθμιση καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπου παραμένουν αναπορρόφητα 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί ένα τμήμα με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας.

Ολόκληρος ο κλάδος των επαγγελματιών και εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αναμένει με αγωνία την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση όσων εκφράστηκαν στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών -του κεντρικού συλλογικού οργάνου της ΠΟΣΙΠΣ- στο ΤΙΤΑΝΙΑ (Αθήνα).

Απομένει να αποφασίσει το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΣ, εάν καταθέσει συλλογική προσφυγή του κλάδου στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά των αυθαίρετων αποφάσεων υπολογισμού του πραγματικού κόστους λειτουργίας μιας ιδιωτικής ή δημοτικής Δομής. Διότι αποτελεί αντίφαση ενός Υπουργείου, να καθορίζει αφενός μεν τους ελάχιστους όρους και προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού που έχουν ένα δεδομένο κόστος, επιβάλλοντας -και ορθά πράττει- για λόγους προστασίας του παιδιού την αυστηρή εφαρμογή τους και αφετέρου να παραβλέπει ή να στρουθοκαμηλίζει αναφορικά με το ελάχιστο κόστος παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα παράδειγμα μηνιαίου ισολογισμού ενός παιδικού σταθμού 25 παιδιών, με τη νόμιμη υπέρβαση της δυναμικότητάς του κατά 10% που επιτεύχθηκε μετά από πολλούς αγώνες και του συλλογικού οργάνου της ΑΜ-Θ.

Έσοδα: 28 νήπια Χ 227 ευρώ = 6.356 ευρώ.

Έξοδα: 4 εργαζόμενοι με κατώτατο κόστος εργασίας (μισθοί, εισφορές, δωροεπιδόματα, επιδόματα γάμου, ασθένειεας κλπ – όλα μέσα) 1000 ευρώ = 4.000 ευρώ. Ενοίκια-συντήρηση κτιρίου και εγκαταστάσεων ή απόσβεση κτιριακών 1.100 ευρώ. Ρεύμα – Τηλέφωνο – Νερό 350 ευρώ. Μέσο κόστος θέρμανσης – κλιματισμού 150 ευρώ. Διατροφή 25 ευρώ ανά παιδί = 700 ευρώ. Μέσο κόστος παιδιατρικής παρακολούθησης 50. Λογιστικά 90. Χαρτικά είδη 11 ευρώ. Απόσβεση εξοπλισμού παιχνιδιών, ηλεκτρικών σκευών, οργάνων παιδικής χαράς κλπ 200 ευρώ. Μέσο ΟΑΕΕ επαγγελματία 350 ευρώ.

Και χωρίς την εμφάνιση άλλων δαπανών ή απρόβλεπτων, διαπιστώνει κανείς ότι το κόστος λειτουργίας ξεπερνά τα 7.000 ευρώ. Η αυξημένη δυναμικότητα του σταθμού συνεπάγεται και το αντίστοιχο μέγεθος των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ανάλογης προσαύξησης του προσωπικού, οπότε οι οικονομίες κλίμακας δεν ωφελούν ιδιαίτερα. Θα λέγαμε ότι σε πολλά ζητήματα ζημιώνουν και επιβαρύνουν τον επαγγελματία, ενώ μπορούν να δυσκολέψουν το έργο του προς τα παιδιά.

Πρέπει να είναι κανείς πολύ ανάλγητος ή άσχετος για να μην αντιλαμβάνεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο επαγγελματίας αφενός μεν θα πρέπει να εργάζεται για την «ψυχή της μάνας του» και αφετέρου ότι βρίσκεται υπό τη δαμόκλεια σπάθη της Πρόνοιας ή της Εφορίας, έτσι δεν είναι; Πώς θα λειτουργήσει με την επιβαλλόμενη στοργή προς τα παιδιά; Άλλωστε ελέγχεται -και ορθώς- σε σταθερή βάση και από τουλάχιστον 10 κρατικές υπηρεσίες. Πόσο απαθείς μπορούν να παραμείνουν μετά από αυτές τις καταγγελίες μας οι διάφοροι αρμόδιοι και ιθύνοντες;

*Ο Αντώνης Κοσμίδης είναι Γ. Γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στην ΑΜ-Θ & Λέσβο και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Τηλ. 6936851525

 

Σχετικά άρθρα

Διαρκή τα εγκλήματα, αμέτρητες οι αποδείξεις

Super User

«Την αλήθεια ρε… την αλήθεια!»

Super User

Πρώτο βράδυ του σχολείου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies