INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

24ωρη απεργία ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Η «λευκή νύχτα» του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι ενθουσίασε τόσο πολύ την κυβέρνηση που αποφάσισε να εφαρμόσει κι άλλες τέτοιες νύχτες και ίσως κάποια στιγμή να τις νομιμοποιήσει κιόλας. Μάλιστα η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και αλλού τον όρο, προτείνοντας την «λευκή εβδομάδα» για τα σχολεία, με άλλα λόγια μείωση εκπαίδευσης και αύξηση καταναλωτισμού.

Πίσω όμως από την εικόνα των χαρούμενων προσώπων να κάνουν τη βόλτα τους με σακούλες πολυεθνικών καταστημάτων στα χέρια τους, την οποία θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση, τα πλεονεκτήματα και τα κέρδη από ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο πολλά. Πιο αναλυτικά όμως και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην πραγματικότητα δεν θα αυξηθεί ο τζίρος ισομερώς, απλώς θα ανακατανεμηθεί σε όφελος των μεγάλων. Επιπλέον οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί μείωση τιμών δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς, αφού δεν πρόκειται για μόνιμη μείωση αλλά για απλή πτώση των τιμών προκειμένου τα καταστήματα να προσελκύσουν πελάτες.

Όπως επισημαίνει η Ο.Ι.Υ.Ε. «παρά την επίμονη προπαγάνδα του υπουργείου Ανάπτυξης που αναπαράγεται από τα μνημονιακά μιντιακά κατεστημένα ότι, δήθεν το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων (μαζί με το καινούριο “φρούτο” της “λευκής νύχτας”) τόνωσε την αγορά και αύξησε το τζίρο, η αλήθεια είναι διαφορετική». Σαφέστατα και αν τα μαγαζιά παραμείνουν ανοιχτά τις Κυριακές δεν θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, αντίθετα θα αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου της Ε.Σ.Ε.Ε., τα λουκέτα στις εμπορικές επιχειρήσεις ήδη έχουν επιφέρει απώλεια 90.000 θέσεων εργασίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που “δοκίμασαν” τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει η ομοσπονδία, καταγγέλλοντας ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του εμπορίου σήμερα», συνεχίζει.

Με βάση τα παραπάνω, η ομοσπονδία δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του υφιστάμενου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και καλεί τους εργαζομένους σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

πηγή: stokokkino.gr

Σχετικά άρθρα

Η ανάπτυξη έρχεται! 166.000 απολύσεις τον Νοέμβριο

Super User

Αυξήθηκε η ανεργία τον Δεκέμβριο

Super User

Χημικά – Σκουριές – ακτές σε κοινό συλλαλητήριο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies