INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Απολογισμός δεκατεσσάρων ετών και ματιά στο μέλλον

Τον επιβεβλημένο απολογισμό μετά από δεκατέσσερα χρόνια δράσης στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης κάνει ο τέως πρόεδρός της Σωτήρης Τσιακίρογλου, ρίχνοντας και μια ματιά στο μέλλον του φορέα.

Ξεκινώντας τη μακρά συνομιλία μας από το τι μένει μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Τσιακίρογλου λέει: «Μένουν όλα όσα φτιάξαμε, με κύριο έργο να αναδείξουμε και να δώσουμε τη θέση που αρμόζει στον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο. Κι αυτό γιατί πολλές φορές νομίζει ότι τα δίκαια αιτήματά του είναι άδικα και δεν τα διεκδικεί. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζονος σημασίας όλα τα προβλήματα όλων των κλάδων και όλων των κοινωνικών ομάδων».

«Ακολουθούμε την πεπατημένη της Ευρώπης και όχι της μικροπολιτικής που ασκούν κάποιοι στον τόπο μας»

Δηλώνοντας ότι «στην Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. θεωρήσαμε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η επιχειρηματικότητα με τη λειτουργία της πόλης», ο συνομιλητής μας απαριθμεί: «Και εννοώ κυκλοφοριακό, βούληση δημοτικών αρχόντων, ωράρια, εμπορική πολεοδομία, τουριστική ανάπτυξη και διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ακόμη και “λευκές βραδιές” όπως την πρώτη που έγινε στην Ξάνθη σε πανελλήνιο επίπεδο. Ακόμη και η αντίθεσή μας στη δημιουργία πολυχώρων πλησίον των πόλεων, καθώς και πολλά άλλα θέματα που είχαν απώτερο σκοπό την ανάδειξη του τόπου. Ήμασταν ένθερμοι υποστηρικτές της διάνοιξης των βορείων συνόρων και –βλέποντας την επισκεψιμότητα- θεωρώ ότι ήταν πολύ σωστό αυτό που έγινε. Σε αντίθεση με κάποιους κύκλους που λένε ότι πρέπει να κλείσει αυτή η δίοδος, εμείς λέμε ότι πρέπει να αστυνομευθεί και όχι να κλείσει. Ακολουθούμε την πεπατημένη της Ευρώπης και όχι της μικροπολιτικής που ασκούν κάποιοι στον τόπο μας».

Υπογραμμίζοντας ότι «η ομοσπονδία μας ήταν μακριά από κάθε κομματική χροιά, ουδέποτε και από κανένα δεν υπήρξε κομματικός προσανατολισμός. Κινηθήκαμε με αυτό σαν πυξίδα και πετύχαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», αναφέρεται και στην αλλαγή που συντελέστηκε στην Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. λέγοντας: «Κάθε άνθρωπος κάνει τον κύκλο του και πρέπει να αποχωρεί. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια -ένα πολύ μεγάλο διάστημα- θεωρώ ότι δεν μπορούσα να δώσω τίποτε άλλο. Οι εκλογές ανέδειξαν μια ικανότατη διοίκηση που μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα την Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου όπου πέρασα πολύ καλά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά εκλέχτηκε μέλος μας στο διοικητικό συμβούλιο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (σ.σ. ο ίδιος για δεκατέσσερα χρόνια)». Και, ειρήσθω εν παρόδω, λέει για τη συνομοσπονδία του κλάδου: «Εδώ και χρόνια γίνεται δουλειά στη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και αυτή διαχέεται και προς όλες τις ομοσπονδίες. Πρόκειται για μια αναδιοργάνωση που έχει γίνει, με αιχμή το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι όταν επισκέπτεσαι ένα υπουργείο πρέπει να τεκμηριώσεις επιστημονικά αυτό που θα πεις. Αυτό λύθηκε. Επίσης, έχουν γίνει αναλογιστικές μελέτες όσον αφορά στα συνδικαλιστικά θέματά μας, στη βιωσιμότητα διαφόρων κλάδων και επιπλέον στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της χώρας».

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να καταλάβουν, ζουν σ’ ένα δικό τους κόσμο και δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία»

Μοιραία η συζήτησή μας περνάει και από την κρίση που ταλανίζει τον επαγγελματικό κόσμο και σύμπασα την ελληνική κοινωνία: «Εμείς είχαμε προβλέψει την επερχόμενη κρίση πριν από μία δεκαετία» λέει ο Σωτήρης Τσιακίρογλου. «Και μάλιστα υπάρχουν έγγραφες αναφορές προς τους βουλευτές, όπου λέγαμε ότι η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά και ότι η κρίση είναι προ των πυλών. Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν, διότι ζουν σ’ ένα δικό τους κόσμο και δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία».

Επιστρέφοντας στα της ομοσπονδίας, ο τέως πρόεδρος σημειώνει ότι «έχει να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ δύσκολο ρόλο», λέγοντας: «Η κρίση έχει απομακρύνει τον κόσμο και από το να συνδικαλίζεται. Η οικονομική ανέχεια είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορεί πλέον ο επαγγελματίας να συνδικαλιστεί, δεν έχει τον χρόνο ούτε την ψυχική διάθεση. Απομένει στη νέα διοίκηση να αυξήσει τα μέλη και τα σωματεία, προκειμένου να έχουμε πολυπληθέστερη αντιπροσώπευση και καλύτερη φωνή στη συνομοσπονδία μας. Μέχρι το 2000 είχαμε δύο αντιπροσώπους εκεί, καθώς αυτοί βγαίνουν ανάλογα με τους ψηφίσαντες στην ομοσπονδία. Και φτάσαμε στους τέσσερις, κάτι που σημαίνει ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός σωματείων και μελών της Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. Πιστεύω πως η νέα διοίκηση θα κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει όραμα, άποψη και θέσεις».

Κλείσαμε τη συνομιλία μας με την απαραίτητη αναφορά στη Μαρία Τσιακίρογλου, καθώς η κόρη του απερχόμενου προέδρου (η πρώτη συνέντευξή της εδώ) εξελέγη ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης. «Δεν ήθελα να ασχοληθεί η κόρη μου στη συγκεκριμένη φάση με τα συνδικαλιστικά. Άλλωστε δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα», λέει γελώντας ο συνομιλητής μας και δηλώνει: «Όμως έχει σπουδάσει κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο και φαίνεται ότι είναι μοιραίο να συνεχίσει τη δική μου δράση. Ελπίζω και εύχομαι να το κάνει καλύτερα από εμένα και να πετύχει περισσότερα. Ως φοιτήτρια στην Αθήνα έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα συμβούλια της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., γνωρίζει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και θεωρώ ότι θα είναι σε ένα οικείο περιβάλλον. Και λόγω αυτών των γνωριμιών και της δράσης της θα έχει καλύτερες επιδόσεις μέσα στη συνομοσπονδία».

 

Σχετικά άρθρα

Η “προβολή της Πέμπτης” από την Ε.Λ.Μ.Ε.Ξάνθης

Super User

Συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες και από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Super User

Η ατζέντα της ημέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies