INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Παντού τα ίδια…

Οι διαδηλωτές λένε ότι η προγραμματισμένη εξόρυξη χρυσού στο νότο, όχι μόνο θα μολύνει το πόσιμο νερό, αλλά θα προκαλέσει και ζημιά σε μερικά από τα σημαντικότερα τουριστικά σημεία στο μικρό κράτος του βουνού του Καυκάσου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan επιμένει ότι το έργο στο όρος Amulsar είναι μια ζωτική πηγή ξένων επενδύσεων και ένα σημάδι ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην επιχειρηματικότητα. Ο Pashinyan κέρδισε πέρυσι την εξουσία με τη στήριξη λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά οι προσπάθειες των ακτιβιστών τώρα στρέφονται εναντίον του και στην προτίμησή του –όπως θεωρούν- για τις επενδύσεις εις βάρος της ευημερίας του λαού του.

«Το ορυχείο θα μολύνει το νερό, το έδαφος και τον αέρα» δήλωσε ο Erazik Stepanyan, ένας 57χρονος από το Gndevaz, ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα από το όρος Amulsar. «Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μολύνει τη φύση μας».

Το έργο αναπτύσσεται από τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της Αρμενίας, την αμερικανο-βρετανική εταιρεία “Lydian”. Οι εργασίες έχουν παγώσει για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι ακτιβιστές και οι ντόπιοι φράζουν τον χώρο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο εργοτάξιο.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος, ώστε το Amulsar να μην γίνει ποτέ ορυχείο» δήλωσε ο 18χρονος Suzi Hunanayan, του οποίου η οικογένεια συμμετέχει στους αποκλεισμούς. Η ίδια ατμόσφαιρα κυριαρχεί στην λουτρόπολη Jermuk, όπου οι ντόπιοι φοβούνται ότι το ορυχείο θα καταστρέψει την κύρια πηγή εισοδήματός τους. «Δεν θα έρχεται κανένας τουρίστας στο Jermuk αν λειτουργεί ένα τέτοιο επικίνδυνο ορυχείο κοντά μας. Οι επιχειρήσεις μας θα καταστραφούν» δήλωσε ο Mkhitar Stepanyan, ο οποίος εμπορεύεται φαρμακευτικά βότανα. «Κανείς δεν θα αγοράζει τα βότανά μου με το φόβο ότι είναι δηλητηριασμένα από τα απόβλητα του ορυχείου» είπε, κοιτάζοντας με αγωνία τα ματσάκια χαμομηλιού, τα βότανα του Αγίου Ιωάννη και τη μέντα στο κιόσκι του.

Το σχεδιαζόμενο ορυχείο βρίσκεται κοντά στις πηγές ποταμών που ρέουν στη γραφική λίμνη Sevan, άλλη μία τουριστική ατραξιόν και κύρια πηγή πόσιμου νερού της χώρας.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ορυχείου έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα Yerevan, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο μήνα φωνάζοντας «Όχι στην οικολογική καταστροφή!». Τον Αύγουστο οι διαδηλωτές μπλόκαραν το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο της χώρας, ζητώντας τον τερματισμό του έργου.

«Μη διαχειρίσιμες οικολογικές συνέπειες»

Η “Lydian”, η οποία έχει ήδη δαπανήσει περίπου τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια για να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα χρυσού του Amulsar -τα οποία περιέχουν περίπου σαράντα τόνους καθαρού χρυσού- απέρριψε τους φόβους των οικολόγων ως αβάσιμους. Η εταιρεία κατήγγειλε μια «τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από το έργο του Amulsar» ως μέρος μιας «εκστρατείας ανταγωνιστικών εταιρειών εξόρυξης». «Η “Lydian” είναι απόλυτα διαφανής σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και λειτουργικές της πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές πληρούν ή και υπερβαίνουν όλα τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Hayk Aloyan, στο A.F.P.

Αλλά οι ντόπιοι οικολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους. Η Karine Danielyan, επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. Association For Sustainable Human Development (Ένωση για Βιώσιμη Ανθρώπινη Ανάπτυξη), δήλωσε ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εξόρυξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οξείδωση του νερού στους μεγάλους ποταμούς. Αυτό θα τους καθιστούσε «ακατάλληλους για άρδευση και πόση». «Η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα της λίμνης Sevan και τις πηγές μεταλλικού νερού στο Jermuk, το θέρετρο που έδωσε το όνομά του στο πιο γνωστό μεταλλικό νερό της Αρμενίας», ανέφερε.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Φυσικής της Αρμενίας Seyran Minasyan, προειδοποίησε για «μη διαχειρίσιμες οικολογικές συνέπειες» εάν δοθεί το πράσινο φως στο έργο. «Όλα τα ορυχεία στην Αρμενία λειτουργούν βάρβαρα, χωρίς κανένα σεβασμό σε οικολογικούς κανόνες», πρόσθεσε.

Κλονισμένη η εμπιστοσύνη του κοινού

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που δημοσιεύτηκε όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες στο Yerevan, ο Pashinyan επέμεινε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και υποβάθμισε τους πιθανούς οικολογικούς κινδύνους. Δήλωσε ότι το επενδυτικό κλίμα της Αρμενίας θα πληγεί σοβαρά αν το έργο –το οποίο θα ενισχύσει το Α.Ε.Π. της Αρμενίας κατά 185 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα δημιουργήσει εκατοντάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας- σταματήσει.

Οι πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι η στήριξη του έργου από τον Pashinyan έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον πολιτικό αρχηγό που είχε ευρεία δημοτικότητα μεταξύ των Αρμενίων, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τις διεφθαρμένες ελίτ από τις οποίες ο ίδιος πήρε την εξουσία. «Είναι υπό σοβαρή πίεση τόσο από την κοινωνία των πολιτών όσο και από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία, υποστηριζόμενη από τις αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις».

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Γερμανική έρευνα: Τεμπέληδες, χρεοκοπημένοι και φοροφυγάδες οι Έλληνες

Super User

“Δεν περίμενα οι εγκληματίες να μας επιτρέψουν να επισκεφτούμε τον τόπο του εγκλήματος”

Super User

Σε χαμηλό δεκαετίας η ανεργία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο… πλην Ελλάδας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies