INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Τον Φεβρουάριο έρχονται τα Α.Τ.Μ. κατσικίσιου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Από τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία ο αυτόματος πωλητής (Α.Τ.Μ.) κατσικίσιου γάλακτος που εγκατέστησε στην Αλεξανδρούπολη ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός».

Όπως δήλωσε στο Α.-Μ.Π.Ε. ο πρόεδρός του Χρήστος Παρασχούδης, «αφού λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν, από το τέλος του Φεβρουαρίου οι λάτρεις του γίδινου γάλακτος θα μπορούν να κατευθύνονται στο Α.Τ.Μ. και να προμηθεύονται την ποσότητα που επιθυμούν», ενώ σχετικά με την τιμή σημείωσε: «Θα είναι ανταγωνιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/λίτρο, που πωλείται στα ράφια των super markets».

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο αυτόματο πωλητή γίδινου γάλακτος (στην Κομοτηνή), ο κ. Παρασχούδης είπε ότι «προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες εντός του χώρου που έχει ήδη ενοικιαστεί και η λειτουργία του θα ακολουθήσει αυτού στην Αλεξανδρούπολη, με μια καθυστέρηση το πολύ είκοσι ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτόματοι πωλητές γίδινου γάλακτος ήρθαν από το Ισραήλ και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε λειτουργία τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα «capital controls» φρέναραν τη διαδικασία. Μέσω των Α.Τ.Μ. γίδινου γάλακτος, θα πωλούνται αυτόνομα τετρακόσια λίτρα ημερησίως, ενώ τα μηχανήματα διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης. Την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός, που βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς φορτηγού γι’ αυτό τον σκοπό.

Φιλοδοξία να επεκταθεί σε όλη τη Β. Ελλάδα η πώληση

Αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει την παστερίωση του προϊόντος, ο κ. Παρασχούδης δήλωσε: «Είναι ένα από τα ζητήματα που θα αποφασίσει η γενική συνέλευση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης θα τεθούν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. που ανέλαβε να κάνει ο συνεταιρισμός, αλλά και ενδεχόμενη συνεργασία του “Θρακών Αμνού” με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου».

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι τα μηχανήματα αυτά να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι του συνεταιρισμού στοχεύουν σε συνεργασία με αγρότες και κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία mini markets μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, με την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι ίδιοι. «Φιλοδοξία μας είναι να εφοδιάσουμε με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα μακροπρόθεσμα αφορά και σε παστερίωση και τυποποίηση και άλλων προϊόντων. 

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς και το μεγάλο στοίχημα

Ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι. Η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα.

Το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν «πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος». Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα -που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν «κατσαρίδα των μηρυκαστικών» (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες)- αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος. «Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως «το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν τα παιδιά και οι μεγάλοι».

πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Πρακτικός οδηγός για διαδηλωτές

Super User

Για την οριστική διαγραφή οχήματος

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies