INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού στην Ξάνθη

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού (Ciconia ciconia).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παρακολούθησης του λευκού πελαργού, μέσω της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠαΜαΘ».

Σε σχετική ανακοίνωση του φορέα αναφέρονται τα ακόλουθα: Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος η πολύτιμη συνεργάτιδα του Φορέα Διαχείρισης στα θέματα του λευκού πελαργού Εύα Στέτς, συντόνισε, καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του φορέα και φυσικά παρείχε τα δαχτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν.

Εντός τεσσάρων ημερών (25-27/6 και 2/7/2014) καλύφθηκαν συνολικά δέκα οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠαΜαΘ, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 35 φωλιές πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 99 μικρά πελαργάκια. Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 89 νεοσσοί πελαργοί (σε Βαφέϊκα, Κουτσό, Γενισσέα, Νέα Κεσσάνη, Τοξότες, Εύλαλο, Άβατο, Νέο Εράσμιο και Μάγγανα), ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν δέκα νεοσσοί στο Ποντολίβαδο.

Καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη του εγχειρήματος ασφαλώς ήταν η πολύ καλή συνεργασία όλων όσων συνέδραμαν στην δράση αυτή και συγκεκριμένα της ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Σαρρή, της ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Σάββα Τακίδη και τον προϊστάμενό της Κώστα Ισαακίδη, της ΔΕΔΔΗΕ Χρυσούπολης με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Ανδρέα Τοτόση, που παρείχαν καλαθοφόρα οχήματα, χειριστές και τεχνικούς εναέριων δικτύων. Οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου παρείχαν επίσης καλαθοφόρα οχήματα και χειριστές, ο Άρης Χρηστίδης μέλος του ΕΚΠΑΖ, τόσο για την μεσολάβηση του στον προγραμματισμό, όσο και για την ουσιαστική συμβολή του κατά την δακτυλίωση και φυσικά όλοι οι εθελοντές και φίλοι του Φορέα Διαχείρισης για τη φυσική παρουσία και στήριξη τους, καθώς επίσης και όλοι οι κάτοικοι των οικισμών που κάθε χρόνο αγκαλιάζουν την προσπάθεια αυτή και γιορτάζουν μαζί μας!

Την φετινή χρονιά όμως, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας είχε την τιμή να συμμετάσχει και στην 2η Εθνική Απογραφή Λευκού Πελαργού, η οποία διεξάγεται στα πλαίσια της 7η Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών. Χρειάστηκαν δώδεκα ημέρες μέσα στον Ιούλιο του 2014, έτσι ώστε να καλυφθούν οι 107 οικισμοί-περιοχές (60 στην Ξάνθη, 30 στην Ροδόπη, 17 στην Καβάλα) που είχε αναλάβει να καταγράψει ο φορέας. Τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκαν στα διεθνή πρότυπα και όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στάλθηκαν στον κεντρικό συντονιστή του προγράμματος Θόδωρο Κομηνό. Σκοπός της απογραφής η οποία υλοποιείται κάθε δέκα χρόνια, είναι η παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το προσωπικό του φορέα, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή μελέτης (ΝΑ τμήμα Π.Ε. Καβάλας, όλη η Π.Ε. Ξάνθης και ΝΔ τμήμα Π.Ε. Ροδόπης) συνολικά 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές. Καταμετρήθηκαν 673 νεοσσοί και 243 αναπαραγόμενα ζευγάρια. Οι οικισμοί με τις περισσότερες ενεργές φωλιές ήταν η Γενισέα με 23 φωλιές και 54 νεοσσούς, τα Μάγγανα με 19 φωλιές και 61 νεοσσούς και το Μυρωδάτο με 12 ενεργές φωλιές και 43 νεοσσούς.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους όσοι βοηθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή.

 

Σχετικά άρθρα

Βράβευση των ολυμπιονικών μαθητών από το Ίδρυμα Ωνάση

Super User

Η ατζέντα της ημέρας

Super User

Το νοσοκομείο Ξάνθης για την ημέρα παθολογικής ανατομικής

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies