INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Το ζήτημα της Δ.Ε.Η. στο επίκεντρο στη Ροδόπη

Το ζήτημα της Δ.Ε.Η. βρίσκεται στο επίκεντρο στη γειτονική Ροδόπη, έτσι όπως αναδεικνύεται από τρεις ειδήσεις που μεταδίδονται από την ΕΡα Κομοτηνής και που αναπαραγάγουμε.

Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά τις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) της ΔΕΗ και σε ό,τι αφορά το σταθμό Ατμοηλεκτρικής ενέργειας Κομοτηνής (ΑΗΣ), ο οποίος παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 450 Μεγαβάτ, με φυσικό αέριο. Η συνεισφορά του εργοστασίου σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι τεράστια στο εθνικό δίκτυο της Δ.Ε.Η. ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό, εργάζονται εκεί 89 μόνιμοι υπάλληλοι.

Ο πρόεδρος των τεχνικών Σάββας Σιδηρόπουλος ενημέρωσε το σώμα των περιφερειακών συμβούλων (σ.σ. τουλάχιστον όσους παρέστησαν) και κατ’ επέκταση και την κοινωνία της Ροδόπης, διατυπώνοντας τον βαθύ προβληματισμό του από τον τεμαχισμό της Δ.Ε.Η. στα δύο με το ένα τμήμα να ανταγωνίζεται το άλλο… Οι εργαζόμενοι είναι πεπεισμένοι ότι αν οι πολίτες ενημερωθούν σωστά, το πλέον σίγουρο που θα αποκομίσουν είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσουν το φθηνό ρεύμα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Άπαξ και μπει ιδιώτης, δεν βλέπει ο πολίτης φθηνό ρεύμα. Τώρα αν ανατρέψουμε στην Ελλάδα και αυτό, ότι θα έλθει ο ιδιώτης και θα παράγει φθηνότερο ρεύμα, τι να πούμε… αυτό μας ξεπερνάει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γρατινής Γιώργος Βασιλείου, μετέφερε την αγωνία που διακατέχει τους αγρότες της περιοχής, καθώς πέντε χιλιάδες στρέμματα αρδεύονται από το φράγμα της Γρατινής δωρεάν και υπάρχει η δυνατότητα να αρδευτούν και άλλα 15.000 στρέμματα. Φυσικά αυτές οι εξελίξεις δεν διασφαλίζουν ότι αυτό θα γίνεται χωρίς χαράτσι στον ιδιώτη στο μέλλον. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η.

Δήλωση συμπαράστασης δημάρχου Κομοτηναίων

Με αφορμή την έναρξη διαβούλευσης για την ιδιωτικοποίηση του 30% της παραγωγής και εμπορίας της Δ.Ε.Η., ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την έναρξη της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη “μικρή Δ.Ε.Η.”, γίνεται δυστυχώς προσπάθεια για την εκποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε ποτέ στην Κομοτηνή και αφορά στον ΑΗΣ της Κομοτηνής, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, άμεσα συνδεδεμένου με το φράγμα της Γρατινής. Ο δήμος Κομοτηνής και εγώ προσωπικά, δεν μπορούμε παρά να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο. Τόσο γιατί πρόκειται για ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας που σχετίζεται άμεσα με την περιοχή μας, όσο και γιατί αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να ακυρώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου μας, με παρεμβάσεις που μόνο οφέλη μπορούν να έχουν για την περιοχή μας. Σαν δήμος δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ενδεχόμενο ακύρωσης του σχεδιασμού αυτού, με την ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα, πέρα από τα αναπτυξιακά οφέλη για τον δήμο μας, να χαθούν και υπερπολύτιμες θέσεις εργασίας. Συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των εργαζομένων που αντιδρούν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον επιχειρούμενο αιφνιδιασμό για το μέλλον της περιοχής μας».

Ανακοίνωση Κ.Κ.Ε. για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.

Την ακόλουθη ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. εξέδωσε το Κ.Κ.Ε. Ροδόπης με τίτλο «Δυσμενής εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα»:

Τις χρόνιες επιδιώξεις ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να βάλουν στο «χέρι» τη Δ.Ε.Η., έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια, την άμεση ιδιωτικοποίηση του πρώτου και τη σταδιακή εκποίηση μετοχικού ποσοστού του δεύτερου. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η «μικρή Δ.Ε.Η.», θα λάβει ως «προίκα» από την κυβέρνηση, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο (όπως ο ΑΗΣ Κομοτηνήε), συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 2.300 MW, επτά ορυχεία λιγνίτη και σχεδόν δύο εκατομμύρια πελάτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα προμηθεύονται ρεύμα από τη Δ.Ε.Η.

Ένα σημαντικό ερώτημα που γεννάται, αφορά στο ποιος θα επωμιστεί τις προκλητικές παροχές «εκπτώσεων» στα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά και το συνολικό κόστος του «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου». Είναι απίθανο οι νέοι ιδιοκτήτες να δεχτούν τέτοιες «αβαρίες» που εμποδίζουν την κερδοφορία τους, και είτε αναζητηθεί η λύση της άμεσης κρατικής επιδότησής τους για τη συνέχιση της ισχύουσας εκπτωτικής πολιτικής, είτε όλο αυτό το κόστος μεταφερθεί στην εναπομείνασα εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά ξεκινούν με… «ένα το κρατούμενο» στο βαρύτατο τίμημα που θα καταβάλουν.

Το κυβερνητικό σχέδιο «σαλαμοποίησης» για τη διευκόλυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η., υπακούει στην πολιτική της Ε.Ε. για την «απελευθέρωση» της εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκτός από την πώληση της νέας εταιρείας έως το 2015, προβλέπει επίσης την πώληση και μετοχικού ποσοστού στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της εντός του 2016, αλλά και την ιδιωτικοποίηση κατά 66% αρχικά του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.), του δικτύου διανομής δηλαδή, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πρώτα απ’ όλα, η απελευθέρωση δεν έφερε την πολυδιαφημιζόμενη μείωση των τιμών της ενέργειας ούτε πρόκειται βεβαίως να τη φέρει. Αυτό άλλωστε το δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η αύξηση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. τα προηγούμενα χρόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το γεγονός αυτό οδήγησε λαϊκά νοικοκυριά να μην ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους, βυθίζοντάς τα στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας».

 

Σχετικά άρθρα

Χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

Super User

Για όσους θα υποβάλουν την πρώτη φορολογική δήλωσή τους

Super User

Συνεχής ενίσχυση του αγροτικού μπλόκου στην Ορεστιάδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies