INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Απέναντι στην επίθεση κράτους και αφεντικών των ΜΚΟ, να προτάξουμε την αλληλεγγύη μας. Είμαστε εργαζόμενοι, ούτε συνεργάτες ούτε εθελοντές“, αναφέρει σε κάλεσμα του το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. ζητώντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη συλλογικοτήτων και εργαζομένων σε παρεμβάσεις για τις δίκες που έρχονται. Ειδικότερα υπάρχουν καλέσματα για: Την Τρίτη 24 Μαΐου που εκδικάζεται έφεση της Μ.Κ.Ο. «ΜΕΤΑδραση» κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει εργαζόμενη. Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (Ειρηνοδικείο Αθηνών 09.00πμ.) που εκδικάζεται αγωγή εργαζόμενης κατά της Μ.Κ.Ο. «ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος» και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση από τη Μ.Κ.Ο. με αίτημα αποζημίωσης ύψους 25.000€. Επιπρόσθετα το κάλεσμα του Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. έγραφε τα εξής: “Επειδή τα αυτονόητα εργατικά δικαιώματα δεν είναι προνόμια, επειδή τίποτα και ποτέ δεν χαρίστηκε από τα αφεντικά, αποφασίσαμε να υψώσουμε τη φωνή μας. Είπαμε ΟΧΙ στην αυθαιρεσία των αφεντικών στις Μ.Κ.Ο. Οι δίκες με τους πρώην εργοδότες είναι μονόδρομος όταν καταπατούνται κατ’ εξακολούθηση τα εργατικά δικαιώματα. Μπορεί η εκάστοτε εργοδοσία να θεωρεί πως προβάλλοντας στο πρόσωπο μεμονωμένων εργαζομένων τη μανία της για καταστολή κάθε εργατικής διεκδίκησης, θα αναχαιτίσει τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων αλλά δεν υπολογίζει πως πίσω από καθένα/καθεμία από εμάς θα μας βρίσκει όλους και όλες απέναντί της. Γιατί οι αγώνες μας είναι συλλογικοί και ταξικοί“.
 • Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο, απολύει παράνομα και επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση. Απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας και απόσυρση κάθε μήνυσης από την εργοδοσία της “Πάνθεον” ΑΚΤΕΕ!“. Αυτά έγραφε το κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών – παράρτημα Ηρακλείου για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6/5 στην επιθεώρηση εργασίας. Και προσέθετε τα εξής: “Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη ηθική αποκατάσταση της συναδέλφισσας. Απαιτούμε την επαναπρόσληψή της και καταβολή όλων όσων της οφείλουν. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι την απόσυρση κάθε μήνυσης προς πάσα κατεύθυνση από την εργοδοσία της “Πάνθεον”. Οι διώξεις απέναντι στα τρία μέλη της διοίκησης του παραρτήματος Ηρακλείου του σωματείου μας, αποτελούν διώξεις απέναντι στο ίδιο το σωματείο και προκλητική προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και της αλληλεγγύης. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι ούτε ο εμπαιγμός, ούτε οι απειλές καμίας εργοδοσίας πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Καμιά αυθαιρεσία δεν θα μείνει αναπάντητη. Οι προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων θα πέσουν στο κενό. Στέλνουμε μήνυμα σε κάθε αφεντικό που νομίζει ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Σε ανυποχώρητους, μαχητικούς αγώνες για την αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά“. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάλεσμα συνυπέγραφαν πολλά σωματεία, συνδικάτα, εργατικές συλλογικότητες, αναρχικές ομάδες και κόμματα της αριστεράς από την Κρήτη και από ολόκληρη την Ελλάδα.
 • Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κρίκος της πάλης για τα εργατικά δικαιώματα και για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος» διοργανώνεται την Τρίτη 31 Μάη στις 19.3 στα γραφεία του Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (Λόντου 6 & Μεσολογγίου, Εξάρχεια) από την Πρωτοβουλία Συναδέλφων στον χώρο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων. Ομιλητές θα είναι ο Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων του ΙνΕ-Γ.Σ.Ε.Ε. και Πέτρος Παπαπέτρος, μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής.
 • Τριήμερη γενική απεργία με απεργιακές πορείες-συγκεντρώσεις-αποκλεισμούς-καταλήψεις. Την Παρασκευή6/5 στην Αθήνα και την Πάτρα δυστυχώς η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού. Στη Θεσσαλονίκη έγινε κατάληψη του εργατικού κέντρου από συντρόφους, στην πορεία που ξεκίνησε απο Καμάρα, δυνατά συνθήματα από το α/α μπλοκ καθ’ όλη τη διάρκεια, πετάχτηκαν τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα σε τράπεζες. Νωρίτερα έγινε προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του ΣυΡιζΑ στην πόλη από φοιτητές, Μ.Α.Τ. μπήκαν μπροστά, πέταξαν χημικά και έσπρωξαν τον κόσμο με τις ασπίδες.
 • Σε απεργιακή συγκέντρωση καλούσε το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» την Κυριακή 8 Μάη, μια ακόμα Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά (βάσει του σχετικού νόμου για τις «οκτώ Κυριακές») αλλά και ημέρα γενικής απεργίας.
 • Διπλό κάλεσμα από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων “Wind” ενάντια στο νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Το ΠαΣΕ “Wind” έκανε 48ωρη απεργία και συμμετείχε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του συντονισμού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, την Κυριακή 8 Μάη στο Σύνταγμα. Για να μην περάσει -όπως ανέφερε- το νομοσχέδιο που θα επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης όλων μας και να μην θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
 • Οι μόνοι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν και όσα δικαιούμαστε, να ακυρώσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσα στους χώρους εργασίας μας. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας“, ανέφεραν στο δικό τους κάλεσμα οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, η γνωστή εργατική συλλογικότητα “Ορθοστασία”.
 • Ο χώρος αυτός –το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης- ιδρύθηκε το 1917 και αποτέλεσε κέντρο αγώνα για σωματεία με μαχητική δράση και λόγο για πάνω από μισό αιώνα πριν «καταληφθεί» από τους εργατοπατέρες-συνδικαλιστές και χάσει κάθε αγωνιστική και συγκρουσιακή απόχρωση. Αυτό τον χώρο σήμερα επιθυμούμε να «απελευθερώσουμε» από όλους αυτούς“. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση-κάλεσμα ο συντονισμός για το νέο ασφαλιστικό μέσα από το κατειλημμένο Ε.Κ.Θ.Η ανακοίνωση προσθέτει: “Και σε αυτόν καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, σωματεία βάσης, εργατικές ομάδες, αντικαπιταλιστικές και αντικρατικές συλλογικότητες και οργανώσεις, συνελεύσεις αγώνα στις γειτονιές, μαθητικές και φοιτητικές συσπειρώσεις αγώνα, αλλά και κάθε εκμεταλλευόμενο, εργαζόμενο ή άνεργο, να παραβρεθούν να στηρίξουν το κέντρο αγώνα ή ακόμη καλύτερα να φτιάξουν καινούργια, να απεργήσουν και να κατέβουν στο δρόμο μαζικά και μαχητικά, να δράσουν συντονισμένα, σε πρώτο χρόνο, για να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, και σε δεύτερο για να αρχίσει να δομείται ένα αυτόνομο ταξικό κίνημα που θα αντιπαλεύει τους ηγεμονισμούς, τη γραφειοκρατία, την ιεραρχία, τη διαμεσολάβηση των αγώνων του από θεσμικά όργανα και που θα παλέψει τόσο για την καλυτέρευση των όρων ζωής μας στο σήμερα, όσο και για έναν κόσμο χωρίς κράτη και αφεντικά, χωρίς διακρίσεις και πολέμους, για έναν κόσμο κοινοκτημοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας“. Η κατάληψη έληξε το πρωί της Κυριακής 8/5 και πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή 200-250 συντρόφων. Πέρασε από τις οδούς Ολύμπου, Ίωνος Δραγούμη, Ερμού, Παύλου Μελά, Π.Π. Γερμανού και κατέληξε στην Εγνατία ε έξω από το “rolling burger bar” στο οποίο τέσσερις εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή διεκδικούσαν όσα δικαιούνται, και τώρα αγωνίζονται για την επαναπρόσληψη των τριών και την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός.
 • Ένταση σημειώθηκε την Παρασκευή 6 Μάη στη Θεσσαλονίκη όταν η Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και αριστερές οργανώσεις προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία του ΣυΡιζΑ για να πραγματοποιήσουν κατάληψη. Μία διμοιρία των Μ.Α.Τ. βρισκόταν μέσα στο κτίριο και άλλη μία έσπευσε στο σημείο. Οι άνδρες των Μ.Α.Τ. έκαναν χρήση χημικών και χτύπησαν με τις ασπίδες τους διαδηλωτές. Η συγκέντρωση ανασυντάχθηκε και επέστρεψε στο σημείο, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Ι.Κ.Α. όπου ανήρτησε πανό και κάλεσε τον κόσμο στις κινητοποιήσεις του επόμενουδιαστήματος.
 • Απεργιακή περιφρούρηση στην έδρα του κατασκευαστικού μονοπωλίου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» πραγματοποιήθηκε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής με απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
 • Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο και 7 Μάη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.Στην48ωρη απεργία συμμετείχαν επίσης οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στον O.Α.Σ.Α. και τον Ο.Α.Σ.Θ., στον ηλεκτρικό στο μετρό, στα τραμ και τα τρόλεϊ, στα τραίνα και τα τραμ, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο. Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι οι οποίοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και τις 14 Μαΐου. Κινητοποιήσεις με καταλήψεις κτιρίων ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής 6/5 και η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. Τέλος, βγαίνοντας από τη… χειμερία νάρκη η Γ.Σ.Ε.Ε. κήρυξε τριήμερη (72ωρη) γενική απεργία από την Παρασκευή 6 ως και την Κυριακή 8 Μαΐου και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ομοίως 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου.
 • Με σχετικά μαζικότερη συμμετοχή από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δυο προηγούμενων ημερών, πραγματοποιήθηκε στις 8/ 5 στα Γιάννενα η πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό. Στη συγκέντρωση, στο εργατικό κέντρο της πόλης είχαν συμμετοχή το ΣΒΕΔΙ και η Ε.Σ.Ε. με όχι περισσότερα από σαράντα άτομα. Μαζί με τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και λοιπά δεν ξεπέρασαν τα διακόσια άτομα. Το τραγικό ήταν πως την ίδια ώρα (και στον ίδιο δρόμο) πραγματοποιούνταν εθελοντικός αγώνας δρόμου της “Wind” (Run Greece) τον οποίον πλαισίωναν υπερδιπλάσιοι άνθρωποι από όλους τους διαδηλωτές μαζί. Ακούστηκε το σύνθημα «Τρέχεις για τη “Wind” και τα αφεντικά σου, κι έχεις παρατήσει τα δικαιώματά σου». Στο τέλος της πορείας έγινε αποκλεισμός σε μερικά καταστήματα με αποτέλεσμα αυτά να κλείσουν.
 • Δεκάδες προσαγωγές απεργών οικοδόμων στην Αθήνα και προσαγωγή ενός εργαζόμενου στο λιμάνι του Βόλου όπου έγινε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους εφοπλιστές ώστε να βγει παράνομη η απεργία των ρυμουλκών. Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής η αστυνομία προχώρησε προκλητικά σε προσαγωγές τριάντα οικοδόμων έξω από το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Νέο Φάληρο. Λίγες ώρες μετά, και κάτω από την πίεση και παρέμβαση των απεργών και εργαζομένων άλλων κλάδων, οι οικοδόμοι αφέθησαν ελεύθεροι. Επίσης, στο λιμάνι του Βόλου, κατ’ εντολή των εφοπλιστών, επιχειρήθηκε να επιβληθεί απεργοσπασία στο flying dolphin «Ερατώ». Πάνω από τριάντα λιμενικοί επιτέθηκαν στην απεργιακή περιφρούρηση και συνέλαβαν εργαζόμενο που λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Στον Πειραιά, οι εφοπλιστές των ρυμουλκών-ναυαγοσωστικών προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, επειδή αποφάσισαν και συμμετέχουν στον απεργιακό αγώνα. Στην πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, εφοπλιστές και λιμενική αρχή απείλησαν με εισαγγελική παρέμβαση τους ναυτεργάτες για να υπονομεύσουν την απεργία. Παρά ταύτα η απεργία των ναυτεργατών είχε απόλυτη επιτυχία με αποτέλεσμα να νεκρώσουν τα λιμάνια.
 • Μπλόκο στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, στο ασφαλιστικό έκτρωμα και τη φορολεηλασία. Με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε την μάχη απόκρουσης της νέας αντεργατικής-αντιλαϊκής καταιγίδας“. Αυτό ανέφερε στο κλείσιμό του το κείμενο-κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την απεργία 6, 7 και 8 Μάη.
 • Μικροφωνική διαμαρτυρίας “έστησε” την Πέμπτη 6/5 η Συνέλευση Εργαζομένων-Ανέργων της πλατείας Συντάγματος.
 • Η Εργατική Ομοσπονδία Βάσης συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση από κράτος και αφεντικά, αυτή τη φορά με προμετωπίδα την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως την Κυριακή το πρωί στηρίζει τις δράσεις του συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και συγκριμένα συμμετέχει στην συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάη στην Ερμού. Επίσης προχώρησε την ίδια ημέρα σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
 • Τέλος, συγκέντρωση ενάντια στα νέα αντικοινωνικά μέτρα πραγματοποίησε το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάη η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση. Μικροφωνική ενάντια στο νέο αντι-ασφαλιστικό πραγματοποίησαν στην πλατεία Κυψέλης την Παρασκευή 6/5 οι Αναρχικοί και Κομμουνιστές από την Κυψέλη και το Γκύζη. Εκδήλωση στις 6 Μάη και συγκέντρωση στις 8 Μάη για το ασφαλιστικό έγινε από τη συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην Ε.Ε. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποίησε το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάη. Κάλεσμα ενάντια στο ασφαλιστικό είχε απευθύνει για την Παρασκευή 6/5 και η Αναρχική Ομοσπονδία – Περιφέρεια Αθήνας.

 

Σχετικά άρθρα

Η πληρωμή των συντάξεων του μήνα

Super User

Κλείνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τα οινοποιεία!

Super User

Χρήση “πλαστικού χρήματος” από το 68% των Ελλήνων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies