INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Για την απόλυση της Σοφίας Πάτα από την εταιρεία «Πλαίσιο» (κατάστημα Λάρισας), σε ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση – Κλαδική Εμπορίου και Υπηρεσιών Αθήνας, αναφέρει: “Η Σοφία αρνήθηκε να δεχτεί την άδικη απόλυση. Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο «Πλαίσιο» διεκδικεί την επαναπρόσληψή της. Στηρίζουμε τον αγώνα της απολυμένης συναδέλφου και του επιχειρησιακού σωματείου. Η δικαίωσή της θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που εργάζονται με επισφαλείς όρους και με την τρομοκρατία των αφεντικών πάνω από το κεφάλι τους. Γουστάρω και σε διώχνω, λένε τα αφεντικά – τρομοκρατία είναι… να ψάχνεις για δουλειά. Για εμάς κάθε απόλυση είναι και μια μάχη!“.
 • Παράνομη απόλυση και συνδικαλιστικές διώξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου Κρήτης, σημειώνοντας τα ακόλουθα: “Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο… Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο απολύει παράνομα και επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση: αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει, αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα, αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση, αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους, αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο Ι.Κ.Α., αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά…” και καταλήγει η ανακοίνωση: “Απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας και απόσυρση κάθε μήνυσης από την εργοδοσία της “Πάνθεον” ΑΚΤΕΕ. Μαζική παράσταση την Παρασκευή 11/3 στις 09.15 στην επιθεώρηση“.
 • Ενάντια στους πολέμους και την ξενοφοβία, δυναμώνουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες“. Αυτό ανέφερε σε κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που έγινε στις 5 Μάρτη, το Πανελλήνιο Σωματείο Φαρμακευτικών-Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Συναφών Επαγγελμάτων. Και το κάλεσμα συνέχιζε ως εξής: “Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους“. Το σωματείο καλούσε επίσης να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου ενάντια στον πόλεμο και να συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο μπορούν στους πρόσφυγες που είναι ξεριζωμένοι εργάτες.
 • Ένας ακόμα εργάτης σκοτώθηκε στην ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για έναν 52χρονο εργάτη που σκοτώθηκε στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» Χαλκιδικής τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου από την πτώση πέτρινων όγκων. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας από την εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος του ατυχήματος. Η εταιρεία στον βωμό του κέρδους, εκτός από την οικολογική καταστροφή που προκαλεί στην περιοχή, επιπλέον εγκληματεί εις βάρος των εργαζομένων.
 • Δίωρη στάση εργασίας για τις 9 Μάρτη έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Απαιτούν να μην γίνουν απολύσεις, να μην γίνουν περικοπές στους μισθούς και να δοθούν όλα τα επιδόματα που έκοψε η εργοδοσία.
 • Τη συνέχιση της αποχής έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου αποφάσισαν οι δικηγόροι, αντιδρώντας στον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο. Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση προκειμένου να εκτιμήσουν τις έως τότε εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους.
 • Ακινητοποιημένοι έμειναν την Τρίτη 1 Μάρτη οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών προέβησαν την Τετάρτη 2/3 οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΠΟΕΔηΝ. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 1 Μάρτη πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α., εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το νέο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις σε χώρους εργασίας, γειτονιές, σχολές ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Στήριξη-συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Τα μνημόνια και τα νομοσχέδια καταργούνται στα οδοφράγματα“, αναφέρει σε ανακοίνωση της για το νομοσχέδιο-λαιμητόμο η κατάληψη της έπαυλης Κουβέλου. “Για εμάς λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Αν ο σημερινός αγώνας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό δεν τεθεί σε ένα πλαίσιο αντικαπιταλιστικό και αντικρατικό, μακριά από κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ακόμα και νικηφόρος να αποβεί δεν θα αποτελεί τελικά τίποτα παραπάνω από µια πύρρειο νίκη και ένα βήμα προς µία μελλοντική µας συντριβή“, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 • Με τη συμμετοχή περισσότερων από τετρακοσίων συντρόφων και συντροφισσών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάρτη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τα αντικοινωνικά μέτρα. Η πορεία ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κινήθηκε στις οδούς Αθηνάς, Σταδίου, Φιλελλήνων, Σουρή, Αμαλίας και Πανεπιστημίου και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Καθ’ όλη τη διάρκειά της μοιράζονταν κείμενα συνελεύσεων και συλλογικοτήτων και φωνάζονταν αντικρατικά-αντικαπιταλιστικά συνθήματα (“μπλόκο στο ασφαλιστικό ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό“).
 • Κατάληψη στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στον Πειραιά πραγματοποίησαν την Τετάρτη 2 Μάρτη άνεργοι ναυτικοί, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία που πλήττει τον κλάδο.
 • Συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 9 Μαρτίου η Γ.Σ.Ε.Ε. Επιπλέον έχει ήδη λάβει απόφαση για 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή. Λέτε να… ξύπνησε ο εγωιστής γίγαντας;
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί, τόσο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης όσο και της συνεχούς απαξίωσης του σιδηρόδρομου και των ίδιων των σιδηροδρομικών, αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 15 και 22 Μαρτίου αντίστοιχα, τρίωρες στάσεις εργασίας στις 22 και 23 Μαρτίου, καθώς και απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Μαρτίου με συγκέντρωση έξω από το ΤΑΙΠεΔ. Θα γίνουν και άλλες δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 • Για εμάς, όμως, τους εργάτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης κρατικών μηχανισμών και οικονομικών ελίτ. Δεν ανεχόμαστε η ανθρώπινη ζωή να εξαρτάται από αποφάσεις των διακρατικών οργανισμών, όπως η Ε.Ε. και η frontex, των εθνικών κρατών και των αναγκών της οικονομίας“. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί σε πορεία στην Καμάρα στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 10 Μάρτη. Η ανακοίνωση της Ε.Π.Θ. αναφέρει ακόμη: “Απέναντι σε κάθε εξουσία, εμείς απαντάμε τώρα και πάντα με ταξική αλληλεγγύη. Οι ταλαιπωρημένοι, οι ξυπόλητοι της εποχής μας, οι κυνηγημένοι εξαιτίας των πολέμων και των διώξεων κάθε εξουσίας και κάθε κράτους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, βρίσκονται στην καρδιά της αλληλεγγύης μας. Είναι ταξικά αδέρφια μας, το πιο υποτιμημένο, κακοπληρωμένο και επισφαλές μέρος της τάξης μας, βορά στα δόντια κάθε μικρού και μεγάλου αφεντικού. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά και την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργατών, σβήνοντας τις συνοριακές γραμμές που οι εξουσίες χάραξαν για τους υπηκόους τους αλλά όχι για τα εμπορεύματα των αφεντικών και απαιτώντας άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών. Πάντα στο πλευρό των αδύναμων, των καταπιεσμένων, των ξεριζωμένων αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, ντόπιοι και «ξένοι», μετανάστες του χτες, μετανάστες του σήμερα και του αύριο, ενώνουμε τα χέρια, υψώνουμε τις γροθιές μας“.
 • Τέλος, μαζικές απολύσεις σημειώθηκαν στη φαρμακευτική εταιρεία “Mylan”. Απολύθηκαν περίπου ογδόντα άτομα που σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της εταιρείας “περίσσευαν”, ενόψει της εξαγοράς της επίσης φαρμακευτικής εταιρείας “Abbot” από τη “Mylan”.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Οι μισθοί μειώθηκαν έως και 23%, τα προϊόντα ανατιμήθηκαν έως και 18%

Super User

Περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις τον Αύγουστο

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies