INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη “Wind” σχετικά με τη διαχείριση της αλληλογραφίας από την εργοδοσία. Όπως καταγγέλλεται, συστημένος φάκελος ο οποίος περιείχε επιστολή του υπουργείου Οικονομίας προς το σωματείο, ανοίχτηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, κρατήθηκε και στο σωματείο στάλθηκε μία… φωτοτυπία. Από την πλευρά της η διοίκηση κάνει λόγο για… ανθρώπινο λάθος. Το σωματείο καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς όπως καταγγέλλεται “είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει το σωματείο να λαμβάνει ανοιχτούς φακέλους που προορίζονται για το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται ο έλεγχος της αλληλογραφίας με σκοπό την απαξίωση του σωματείου και τον έλεγχο και περιορισμό της δράσης του“. Το σωματείο ξεκαθαρίζει πως επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του απέναντι στη διοίκηση της εταιρίας σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ελέγχου των φακέλων που προορίζονται γι’ αυτό. Για την ιστορία αναφέρουμε πως η επιστολή του υπουργείου ανέφερε ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων στη Νέα Σμύρνη το βράδυ του Σαββάτου (ως τις 24.00) ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και όντως ακυρώθηκε.
 • Απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς – αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας” αναφέρει σε αφίσα της η συνέλευση εργαζομένων στα “Ρublic”, προσθέτοντας: “Όχι στους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων (μισθοί μαθητείας, voucher, μπόνους). Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Σταθερή εργασία για τους εποχιακούς συναδέλφους και τους συναδέλφους από προγράμματα voucher. Κατάργηση των mystery shoppers – ρουφιάνων. Τέρμα οι απολύσεις συναδέλφων“.
 • Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τρεις διωκόμενους συναδέλφους που συνελήφθησαν σε επίθεση των Μ.Α.Τ. στη συγκέντρωση της Κυριακής 28/12/14, απευθύνει για την Τετάρτη 23 Μάρτη στις εννιά το πρωί στα δικαστήρια Ευελπίδων το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής έχει εξαγγείλει στάση εργασίας στον κλάδο για την ημέρα της δίκης και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους, σε όλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, σε όλα τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα ανά τις γειτονιές, καθώς και στο σύνολο του ταξικού-κοινωνικού κινήματος, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. “Είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να συνδεθούν οι ταξικοί αγώνες” σημειώνει η ανακοίνωση του Σ.Υ.Β.Χ.Ψ.Α.
 • Την Τετάρτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στις στάσεις λεωφορείων της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην Πατησίων και στη Μαυροματαίων, με αφορμή την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενάντια στα συστήματα ελέγχου και τους ελεγκτές, για την υπεράσπιση της ελεύθερης μετακίνησης. Η παρέμβαση έγινε από σαράντα συντρόφους και συντρόφισσες από συλλογικότητες και στέκια του κέντρου της Αθήνας και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Μοιράστηκαν κείμενα και κολλήθηκαν αυτοκόλλητα εντός και εκτός λεωφορείων και τρόλεϊ, πετάχτηκαν τρικάκια, πατήθηκαν στένσιλ στο πίσω μέρος των λεωφορείων και “ακυρώθηκαν” διάφορα ακυρωτικά μηχανήματα. Παράλληλα είχε στηθεί και μικροφωνική στο κάτω προαύλιο της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για την ευρύτερη αντιπληροφόρηση επί του ζητήματος.
 • Παρά λίγο μια νέα εργοδοτική δολοφονία θα συνέβαινε έξω από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου, όπου ένας 40χρονος τραυματίστηκε πέφτοντας από απορριμματοφόρο όχημα και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠαΓΝΗ. Ο εργαζόμενος του δήμου έπεσε από το όχημα με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Πρόκειται για πατέρα δύο παιδιών που είχε προσληφθεί στον δήμο με οκτάμηνη σύμβαση.
 • Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε σε εργοτάξιο στην Πάτρα την Τρίτη 8 Μάρτη. Η νέα εργοδοτική δολοφονία έγινε στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Ανδρικόπουλου στην Πάτρα, με θύμα οικοδόμο κατά τη διάρκεια εργασιών ανακατασκευής που πραγματοποιούσε η εταιρεία «Τρίαινα» Α.Ε., με υπεργολάβο την εταιρεία «Ντρενογιάννης». Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, κατά τη διάρκεια εργασιών με κομπρεσέρ για κοπή πλάκας μπετόν στο πλαίσιο ανακατασκευής κτιρίου σούπερ μάρκετ, η πλάκα υποχώρησε και ο 25χρονος έπεσε στο έδαφος και καταπλακώθηκε από κομμάτια μπετόν με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Όπως καταγγέλλεται, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «σφαγείο».
 • Σε ένα τρίτο εργοδοτικό έγκλημα την Τρίτη 8 Μαρτίου,ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε νεκρός στο ορυχείο Αμύνταιου Φλώρινας. Πρόκειται για 42χρονο πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της Δ.Ε.Η. στο Αμύνταιο Φλώρινας και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του το βράδυ της Δευτέρας, από ηλεκτροπληξία.
 • Δυστυχώς η εβδομάδα είχε ακόμα μία παρ’ ολίγον εργοδοτική εγκληματική ενέργεια, την Παρασκευή 11 Μαρτίου. 40χρονος εργάτης στο τμήμα ηλεκτροκαμίνων της ΛΑΡΚΟ τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Ο εργάτης τραυματίστηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών καταπλακώθηκε το πόδι του από δέσμη σιδερένιων σωλήνων.
 • Σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Ο.Σ.Ε. επί της οδού Καρόλου στην Αθήνα προχώρησαν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 10 Μάρτη. Η κατάληψη έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στο νέο ασφαλιστικό, στη μη πραγματοποίηση προσλήψεων και στη γενικότερη απαξίωση του σιδηροδρόμου.
 • Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία τύπου την Πέμπτη 10 Μαρτίου, απαιτώντας πληρωμή της μισθοδοσίας χωρίς καθυστερήσεις, επιστροφή των κομμένων μισθών και επιδομάτων από την «Ευρώπη», ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ίριδα», υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις διοικήσεις των δύο πρακτορείων.
 • Παρέμβαση στον Ο.Α.Ε.Δ. για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις στα νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη 9 Μάρτη. Διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή δουλειά, να μπει τέλος στο ηλικιακό όριο των 25 ετών, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άδεια με αποδοχές στις εργαζόμενες που είναι έγκυες και σε λοχεία, να μη διακόπτεται η παραμονή στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και η κάρτα ανεργίας, δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της παρέμβασης συναντήθηκαν με τη διοικήτρια του οργανισμού στην οποία έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Αξίζει να αναφερθεί πως οι 5μηνίτες στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε περίπου χίλιους.
 • Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες του Μαρινόπουλου.
 • Διεκδικούν: Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις, κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, να μην γίνει καμία μείωση μισθών, να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των 13.000 εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση και των οικογενειών τους.
 • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την Τρίτη 8 Μάρτη οι εργαζόμενοι στη «Softex». Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο ζητούν να γίνει τριμερής συνάντηση, αφού η εργοδοσία ανακοίνωσε μία μέρα νωρίτερα -τη Δευτέρα 7 Μαρτίου- πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στον Βοτανικό.
 • Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δέκα μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, καταγγέλλοντας ότι η υπομονή τους έχει πλέον τελειώσει.
 • Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών έκαναν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, αντιστεκόμενοι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει σκοπό να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη βουλή.
 • Εντείνεται η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για τον Φλεβάρη του 2016, καθώς ένα επίσημο εργαλείο της κυβέρνησης και του κράτους, επιβεβαιώνει την επέκταση των ελαστικών, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης που σταδιακά χάνει έδαφος.
 • Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Σπάρτης καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και μένουν εκτεθειμένοι στα χύμα απορρίμματα μετά από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, αφού από τα σημεία που αφαιρέθηκαν οι κάδοι κοινής χρήσης η διαλογή γίνεται με τα χέρια. Μάλιστα αναφέρουν ότι σηκώνουν σακούλες οργανικών 30-40 κιλών με τα χέρια και προσθέτουν πως δεν τους έχει χορηγηθεί το γάλα που προβλέπεται από την υπηρεσία. Επίσης, θέτουν ερώτημα προς στους αρμόδιους, αν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται νύκτα χωρίς την ανάλογη αμοιβή και τι γίνεται στην περίπτωση ατυχήματος του προσωπικού ή τροχαίου τις νυκτερινές ώρες. Ακόμα πιο σοβαρές είναι οι καταγγελίες για την κατάσταση των απορριμματοφόρων, ενώ καταγγέλλουν επίσης ότι για την αποκομιδή των κάδων οργανικών εργάζονται διπλοβάρδιες ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους, με κίνδυνο για την υγεία τους και για ατύχημα.
 • Για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που φαίνεται να επικρατούν στον δήμο Σπάρτης, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της καθαριότητας” αναφέρει η Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα “Νισάφι”. “Μην ξεχνάμε ότι κατά καιρούς στην καθαριότητα εργάζονται και οι συμβασιούχοι με τα 5μηνα, με ακόμη χειρότερα εργασιακά δικαιώματα” καταλήγει η ανακοίνωση.
 • Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, η Αντιφασιστική Συνέλευση «Άγρια Δύση» πραγματοποίησε μοίρασμα κειμένου στον Ο.Α.Ε.Δ. Ελευσίνας με αφορμή την εργατική δολοφονία στον δήμο Μεγάρων. Μοιράστηκαν σχεδόν εκατό αντίτυπα με τον κόσμο –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να δείχνει ενδιαφέρον για το γεγονός. To κείμενο του μοιράσματος τελείωνε ως εξής: “Ο θάνατος του εργάτη Γ.Σ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ενώνεται με την γραμμή αίματος των νεκρών εργατών των ΕλΠε, τους καμένους εργάτες της “Πετρόλα”, τους νεκρούς μετανάστες-εργάτες στη Γενική Ανακύκλωση Ασπροπύργου, τους Ρομά που πέθαναν από ηλεκτροπληξία κατά τη συλλογή χαλκού για λογαριασμό των χυτηρίων της περιοχής. Ξέρουμε ότι η τάξη μας μετράει πολλούς νεκρούς, όπως και ήττες. Ξέρουμε επίσης ότι αυτή η κατάσταση όσο και αν μας θλίβει δεν θα σταματήσει με παρακάλια, γκρίνιες και προσευχές. Τα αφεντικά δεν τα υπολογίζουν αυτά. Για τον λόγο αυτό, ως προλετάριοι-ες έχουμε ανάγκη και συμφέρον να μετατρέψουμε όλη αυτή τη θλίψη σε ταξικό μίσος. Μίσος για τα αφεντικά μας. Μίσος για τους ρουφιάνους τους. Μίσος για τη δουλειά μας“.
 • Τέλος, ημερίδα με θέμα “Η πρόκληση της συνεργασίας στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης” διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο “Αεριοφυλάκιο Ι” της «Τεχνόπολης» του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 18 Μαρτίου από 09.30 μέχρι τις 13.30 και απευθύνεται σε εργαζόμενους/ες των Κέντρων Πρόληψης, του “18 Άνω” (Ψ.Ν.Α.), του ΚεΘΕΑ, του ΟΚαΝα, του Π.Ε.Θ.Ε.Α. “Αργώ” (Ψ.Ν.Θ.) και του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Α.Π.Θ.).

 

Σχετικά άρθρα

Σε ποια επαγγέλματα θα επιβάλλονται πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Super User

Σχεδόν κατά 36.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα

Super User

Ταυτότητες σε είκοσι λεπτά και χωρίς δικαιολογητικά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies