INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Οι εμποροϋπάλληλοι ψάλλουν ωσαννά, τώρα που η ΓΣΕΕ, αστράφτει και βροντά“. Με αυτό τον σαρκαστικό τρόπο ξεκινά το κείμενο της Κλαδικής Εμπορίου-Υπηρεσιών Αθήνας της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης, που μπορείτε να δείτε εδώ.
 • Αφίσα και κείμενο εξέδωσε το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ο ταξικός αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια συνεχίζεται… Ο αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας παραμένει επίκαιρος (…) Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νεολαίους, στους συνταξιούχους και τους καλούμε να μην υποκύψουν στην προσπάθεια επιβολής ενός κλίματος ατομικισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουν τι σημαίνει να ψωνίζεις την Κυριακή, ποια είναι η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες των καταστημάτων. Κάθε χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων ενός κλάδου, αποτελεί χτύπημα συνολικά τον κόσμο της εργασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία, για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας στο εμπόριο και κάθε εργασιακό κλάδο, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητές τους, όλο τον κόσμο του αγώνα, όσες κι όσους βιώνουν τη σύγχρονη καταπίεση και εκμετάλλευση, να δώσουμε από κοινού και να δυναμώσουμε τη μάχη αυτή. Με όπλα μας την από τα κάτω οργάνωση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη. Έχοντας συνείδηση της δύναμης που έχουμε στα χέρια μας ως οι μόνοι παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και τον οποίο μας υφαρπάζουν τα αφεντικά. Είναι αναγκαίο να συμβάλουμε στο συντονισμό των μαχών που δίνουμε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς σε κάθε γωνιά της χώρας. Να δυναμώσουμε κι άλλο τις ταξικές μας αντιστάσεις, να οργανωθούμε σε εργατικές συλλογικότητες και σωματεία, να οργανώσουμε τον αγώνα σε κάθε γειτονιά, να δημιουργήσουμε συντονιστικά δράσης σε κάθε πόλη. Μπροστά μας έχουμε δύο κομβικές ημερομηνίες, την Κυριακή 9 Απρίλη και την Κυριακή 7 Μάη (οπότε, βάσει του νόμου για τις «οκτώ Κυριακές», τα μαγαζιά θα είναι και πάλι ανοιχτά). Μέσα από μια σειρά μαζικών και δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων, συζητήσεων και παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, είναι στο χέρι μας να συμβάλουμε στην ενίσχυση του αγώνα για την κυριακάτικη αργία και συνολικά της θέσης μας ως εργαζόμενων στο πεδίο της ταξικής πάλης. ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ! ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!“.
 • Όχι στις κλεμμένες Κυριακές” αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, μαζί με τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων: “Από την πλευρά μας ήταν εξαρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες. Προσπαθήσαμε, συμμετέχοντας στο Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου, από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Έτσι συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα μας. Η συνέχιση και η ενδυνάμωσή του λειτουργεί ως ανάχωμα στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε. Είναι στο χέρι όλων μας, όλων των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, όλων των συναδέλφων μας, όλου του κόσμου του αγώνα όχι μόνο να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες Κυριακές, αλλά και να αντιπαλέψουμε συνολικά τα μέτρα που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Κομβικό σημείο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ήταν και παραμένει η συσπείρωση δυνάμεων που θα αποτελούνται πρώτα και κύρια από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, στα βιβλιοπωλεία και σε όλο το εμπόριο, για να μπορέσει να διευρυνθεί ο εργατικός χαρακτήρας και να δοθεί η μάχη από κοινού με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους. Η απάθεια και η μοιρολατρία δυσχεραίνουν διαρκώς τη θέση μας. Καθώς το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης οξύνει διαρκώς την επίθεσή του, εντείνοντας τις ανισότητες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, η απάντησή μας περνάει μέσα από την από τα κάτω οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, την ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση. Μέσα από τη συστράτευση των καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς – κοινωνικούς αγώνες, τη διασύνδεση και στο συντονισμό τους στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Λέμε όχι στις κλεμμένες Κυριακές. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!”.
 • Σε απεργία κατέβηκαν στις 3 Απρίλη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εστία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με αποκλειστικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πρόκειται για δεκαοκτώ εργαζόμενους που δουλεύουν στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη σίτιση περίπου εξακοσίων φοιτητών. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο να διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
 • Την άμεση επαναπρόσληψή τους διεκδικούν οι δυο εργαζόμενοι που απέλυσε η εργοδοσία της «Leroy Merlin» και το κλαδικό σωματείο. Όπως καταγγέλλεται, οι δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν από το κατάστημά στον Πειραιά την Πέμπτη 30 Μάρτη με το πρόσχημα της «μειωμένης απόδοσης», για να πάρει η εταιρεία άλλους φθηνότερους εργαζόμενους στην θέση τους αλλά και για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους.
 • Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απρίλη στα Προπύλαια (Αθήνα), μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό. Η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η άμεση απεργιακή κλιμάκωση και μαζική λαϊκή απειθαρχία, προβάλει ως αναγκαιότητα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συσπειρώσει, να τροφοδοτήσει και να αναπτύξει τον αναγκαίο πανεργατικό αγώνα. Γι αυτό απευθύναμε δημόσια πρόταση προς όλα τα συνδικάτα και τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, ενάντια στην απεργοσπαστική στάση που ακολουθούν οι ηγεσίες των Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. οι οποίες αντιστρατεύονται την οργάνωση του αγώνα. Δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του ΠΑΜε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, μόλις μία μέρα μετά από το ανακοινωμένο συλλαλητήριο της πρωτοβουλίας σωματείων. Διαπιστώνουμε επομένως ότι συνεχίζεται η άρνηση κάθε κοινού αγωνιστικού σχεδιασμού από την ηγεσία του ΠΑΜε, ακόμα και ενόψει του νέου αντεργατικού σφαγείου που έρχεται. Είναι μια αναποτελεσματική τακτική που δεν συμβάλλει στην ανατροπή της επίθεσης και οδηγεί στην ήττα και στην απογοήτευση. Η πραγματοποίηση δύο συλλαλητηρίων με μία μέρα διαφορά, αποδεικνύει ότι η ηγεσία του ΠΑΜε προτάσσει την κομματική περιχαράκωση και όχι την κοινή δράση. Το κυριότερο είναι όμως ότι έτσι διαιωνίζεται η κυριαρχία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και η αγωνιστική καθήλωση“.
 • Για την υπόθεση του «Βοτανοπωλείου» η συλλογικότητα “Γρέζι” ανέφερε σε ανακοίνωση και τα ακόλουθα: “Οι θερμές σχέσεις κράτους και αφεντικών είναι παλιές όσο και ο καπιταλισμός. Ενώ είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσεων έρχονται ακόμη πιο κοντά. Είτε απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την εργατική νομοθεσία, είτε, όπως στην περίπτωση του «Βοτανοπωλείου», προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν τους εργατικούς αγώνες. Εμείς από την άλλη όπως σταθήκαμε και τότε δίπλα σε αυτές και αυτούς που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια τους στους χώρους της δουλειάς, και στο σωματείου που τους στήριξε, στεκόμαστε και σήμερα απέναντι στο θράσος του μετώπου κράτους και αφεντικών“.
 • Νέα εργοδοτική δολοφονία την προηγούμενη εβδομάδα, που και αυτή βαπτίστηκε “εργατικό ατύχημα”. Νεκρός μετά από πρόσκρουση με άλλο όχημα και στην συνέχεια ντεραπάρισμα, έπεσε την Τρίτη 4 Απρίλη ο οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου Πλατανιά Χανίων, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ο συνοδηγός.
 • Και άλλη εργοδοτική δολοφονία με θύμα 42χρονο οικοδόμο σε οικοδομή στο Γραμματικό την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Απρίλη στο Γραμματικό, σκοτώθηκε ο οικοδόμος Xhihani Ronald, 42 ετών, από την Αλβανία, πατέρας δύο παιδιών. Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο οικοδόμων οι εργολάβοι δεν είχαν πάρει κατάλληλα μέτρα λόγω κόστους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος οικοδόμος.
 • Ένα ακόμα -ευτυχώς παρ’ ολίγον– εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε στην Ξάνθη, όταν εργαζόμενος διανομέας (delivery) τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας τη Δευτέρα 3 Απρίλη. Ο σοβαρός τραυματισμός του διανομέα οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς.
 • Η Ε΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αθήνας, σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψης φορέων που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη χρονιά με αφορμή την σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της Μ.Κ.Ο. “Αποστολή”, όπου σύμφωνα με αυτή το σχολικό συγκρότημα παραχωρεί 1.000 τ.μ. του κτιρίου για χρήση της, κάλεσε σε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Απριλίου στο 1ο λύκειο Ταύρου. Με την παρέμβαση των φορέων του Ταύρου μετά από ομόφωνη απόφασή τους, η Μ.Κ.Ο. αφού παρενέβη αρχικά στο οίκημα, σταμάτησε τις εργασίες διασκευής του χώρου και θεωρήθηκε ότι η σύμβαση δεν θα υλοποιούταν. Το τελευταίο όμως διάστημα η Μ.Κ.Ο. επαναδραστηριοποιήθηκε και επανήλθε στο χώρο με πρόθεση να το λειτουργήσει.
 • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι καταγγέλλουν οδυνηρές περικοπές στις συντάξεις τους.
 • Την άμεση πληρωμή των 700 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε η αστική δικαιοσύνη, μετά από προσφυγή τους και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη.
 • Διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια τις Χαλκίδας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Απρίλη οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», καθώς δικάστηκε η έφεση της αίτησης ανακοπής που είχαν κάνει άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε να μην καταλήξει το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας στην ιδιοκτησία του Νιτσιάκου. Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και όλα τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης.
 • Εβδομάδα… συνδικαλιστικών διώξεων ήταν η προηγούμενη. Δικάστηκαν την Πέμπτη 6 Απριλίου εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου στην επιχείρηση «Fintexport». Αντιμετωπίζουν κατηγορίες μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η εργοδοσία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους στο εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο, που ξεκίνησαν το 2012 και συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 18 Γενάρη 2018. Σε δίκη όμως σύρθηκαν την Τετάρτη 5 Απριλίου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, συνδικαλιστές στο χώρο των Ο.Τ.Α. για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις το Μάρτη του 2010.
 • Απεργία αορίστου χρόνου από την 1η Απρίλη ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία αναψυκτικών «3Ε» στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις που θα γίνουν.
 • Σε απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου οι εργαζόμενοι στα έντυπα στοιχήματος, «1-2-Χ» και «ΜΠΟΥΚ – Προκαθορισμένο Κέρδος» της εταιρείας «Win Press Εκδόσεις Εφημερίδων Περιοδικών Ε.Π.Ε.». Διεκδίκησαν με αυτό τον τρόπο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τριών και πλέον μηνών και την τακτική στο εξής καταβολή της μισθοδοσίας.
 • 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Απριλίου οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη γενική συνέλευσή τους. Μεταξύ των θεμάτων της συνέλευσης ήταν τα ζητήματα της συλλογικής σύμβασης, ασφαλιστικά και εργασιακά.
 • 48ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη 5 και 6 Απρίλη πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην υπηρεσία ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων. Την Τετάρτη(5/4) στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. . Περίπου εξήντα συμβασιούχοι είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους 350 αντιμετωπίζουν νέα καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους.
 • Τη δέσμευση της εργοδοσίας (Κοινοπραξία “Spiecapag”) ότι θα αποκαταστήσει άμεσα και με αναδρομική ισχύ την ασφάλιση εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν στην ασφάλιση των οικοδόμων, απέσπασαν οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο έργο κατασκευής του αγωγού Τ.Α.Ρ. στην Αλεξανδρούπολη, συνεπικουρούμενοι και από το κλαδικό συνδικάτο.
 • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι είναι εδώ και δέκα μήνες χωρίς δουλειά και δώδεκα μήνες απλήρωτοι.
 • Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Απριλίου οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στη Χίο, στο hotspot της ΒΙΑΛ και στον δήμο Χίου. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στον δήμο, την Περιφέρεια και τον Ο.Α.Ε.Δ. Διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συλλογικές συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Κατάργηση των προγραμμάτων πείνας και των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στηλιτεύοντας όχι μόνο το άθλιο καθεστώς εργασίας αλλά και τις ακόμα πιο άθλιες συνθήκες κράτησης, μεταναστών και προσφύγων.
 • Σε σύσκεψη με θέμα τη συνδιοργάνωση της ταξικής πρωτομαγιάς στο μουσείο, καλεί η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό. Η σύσκεψη θα γίνει την Τέταρτη 12 Απριλίου στις 7 μμ στα γραφεία της Δ.Ο.Ε.
 • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν την Πέμπτη 6 Απρίλη οι νοσοκομειακοί γιατροί -ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι- στο πλαίσιο στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιτίθενται στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.
 • Απολύσεις ετοιμάζει η εργοδοσία στην επιχείρηση «Παυλίδης» είτε με τη μορφή των «εθελούσιων αποχωρήσεων» είτε με τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Στόχος της είναι να αντικαταστήσει τους «παλιούς» εργαζόμενους με πιο φθηνούς και ευέλικτους. Εργαζόμενοι και κλαδικό συνδικάτο είναι σε στάση αναμονής ώστε να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.
 • 24ωρη την απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη 4 Απριλίου οι εργαζόμενοι σε “Vodafone” και “Victus”. Αφορμή στάθηκαν η περικοπή κατά 70% του επιδόματος επιφυλακής (stand by) σε 136 μηχανικούς και τεχνικούς, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε μείωση έως και 300 ευρώ στις μηνιαίες απολαβές τους, με τη δικαιολογία του εξορθολογισμού του κόστους, καθώς και το κύμα μαζικών απολύσεων (περίπου τριάντα απολύσεις σε διάστημα ενός μήνα, με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση, με το «τυράκι» της απόδοσης του ποσού τόσο της νόμιμης αποζημίωσης όσο και του ταμείου ανεργίας). Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης των εργαζομένων είναι η ακύρωση των απολύσεων, η άμεση υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των επινοικιαζόμενων εργαζομένων και η πρόσληψή τους από τη “Vodafone”, η οποία είναι ουσιαστικά ο πραγματικός τους εργοδότης.
 • Στα δικαστήρια κατέφυγαν την Τετάρτη 5 Απρίλη οι 700 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, που παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες και ελπίζουν ότι θα πάρουν τουλάχιστον μια προσωρινή εντολή για να υποχρεωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στην καταβολή κάποιου ποσού «έναντι», μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την ίδια ημέρα οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο.
 • Κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ πρώην «Καρυπίδη» στον Αλμυρό Βόλου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 8 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.
 • Προληπτικές… προσαγωγές 28 συντρόφων και συντροφισσών από τους μπάτσους το Σάββατο 8 Απριλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση-παρέμβαση στα “Mikel” για τον θάνατο του 22χρονου ντελιβερά. Οι συντρόφισσες-οι που συνελήφθησαν ήταν από τις συλλογικότητες Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, συνέλευση “Κενταύρου”, πρωτοβουλία ταξικής αλληλεγγύης Νέας Φιλαδέλφειας, Αναρχική Συλλογικότητα Καλλιθέας-Μοσχάτου και Αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας”. Τελικά όλοι-ες αφέθηκαν ελεύθεροι-ες. Η δημοκρατία της αριστερό-ακροδεξιάς κυβέρνησης βρωμάει φασισμό.
 • Μποϋκοτάζ στα “Η&Μ” μέχρι να αποσύρει η εταιρεία τις νέες τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας” αναφέρει αφίσα της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών).
 • Καλπάζουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστημικού εργαλείου «Εργάνη». Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφονται υψηλά ποσοστά εργασιακής «ευελιξίας» τον μήνα Μάρτη του 2017.Σύμφωνα με αυτά, στις προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, λιγότερες από τις μισές (49,14%) είναι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ στο 37,41% φτάνουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και στο 13,45% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%. Το 38,68% αφορούν σε συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 14,82% με εκ περιτροπής εργασία. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός μερικών χιλιάδων συμβάσεων (τον Μάρτη ανήλθαν σε 3.816) οι οποίες από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον βαθμό «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.
 • Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ΕλΣτατ για την ανεργία. Σε 1.116.790 άτομα υπολογίζει τους ανέργους και σε 23,5% το ποσοστό της ανεργίας η ΕλΣτατ για τον Γενάρη του 2017. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας εμφανίζεται στάσιμο σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2016 (23,5%), ενώ τον Γενάρη του 2016 υπολογιζόταν στο 24,3%.Ο αριθμός των απασχολούμενων υπολογίζεται σε 3.639.126 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.271.488 άτομα. Το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 27,9% στις γυναίκες και το 19,9% στους άντρες. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό (48%) καταγράφεται στις ηλικίες 15-24 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών (29,5%). Στη δε ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών, στην οποία η ανεργία καταγράφει ποσοστό 20,2%, το ποσοστό ανεργίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (ήταν στο 10,9% τον Γενάρη του 2012).
 • Σταθερή μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στον Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ι.Κ.Α.) για τον περασμένο Ιούνη. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνη του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,08%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 1,20% και στο σύνολο κατά 2,08%.Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,39%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,98%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 3,42% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 3,72%.Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,53%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 1,77%.
 • Τέλος, δύο ειδήσεις από τον διεθνή χώρο. Διαδηλωτές στην Αργεντινή συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 6 Απρίλη, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο της πρώτης γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Μαουρίσιο Μάκρι, πριν από δεκαέξι μήνες. Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση (αντλίες νερού) και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που είχαν αποκλείσει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο. Στο Μπουένος Άιρες τα πάντα νέκρωσαν. Οι συνήθως πολύβουοι δρόμοι ήταν μισοάδειοι, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, εκπαιδευτικοί, εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, αλλά και τελωνειακοί υπάλληλοι, συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία. Ο Μάκρι ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2015 και μεταξύ άλλων προχώρησε σε περικοπές των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη ο λογαριασμός για τη θέρμανση των νοικοκυριών. Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, ο οποίος πέρσι ανερχόταν στο 40% ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 20%.
 • Ο Οργουελιανός εφιάλτης στο “1984” μοιάζει με… παιδική χαρά!! Ο νέος εφιάλτης του μεγάλου αδερφού, έχει όνομα και ταυτότητα: «Epicenter»-Σουηδία. Η δυστοπία είναι εδώ: Εμφυτεύματα μικροτσίπ σε εργάτες, που καταγράφουν (φακελώνουν) τους εργαζόμενους, πόσο συχνά πάνε στην δουλειά τους, αλλά και κάθε κίνηση σε αυτή, ενώ καταγράφουν (φακελώνουν) και κάθε συναλλαγή.

 

Σχετικά άρθρα

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιών

Super User

Καπνίστε ελεύθερα στη Λέσχη Κομοτηναίων

Super User

Πρόσφυγες μοιράζουν φαγητό!

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies