INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Σοκ προκαλεί δημοσίευμα αστικής φυλλάδας για εταιρεία -η οποία έχει έδρα την Πάτρα και έχει ως αντικείμενο την διανομή διαφημιστικών εντύπων– που κυριολεκτικά παρακολουθεί σε κάθε βήμα τους εργαζόμενους σε αυτή, φορώντας τους GPS. Ουσιαστικά πρόκειται για παρακολούθηση ακόμα και την ώρα που πηγαίνουν στην τουαλέτα, ενώ εάν ο εργαζόμενος που έχει αναλάβει την διανομή του υλικού σε συγκεκριμένη έκταση τολμήσει να καθίσει έστω και ένα λεπτό για να ξεκουραστεί, αμέσως το ανακαλούν την τάξη καθώς το σύστημα παρακολούθησης τους ενημερώνει πως σταμάτησε να περπατά. Οι συνθήκες εργασίας παραπέμπουν σε εποχές γαλέρας, καθώς όταν γίνεται η πρόσληψη η συμφωνία περιλαμβάνει εργασία πέντε ωρών έναντι 17.5 ευρώ μεροκάματο, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, με τους εργαζόμενους να υποχρεώνονται σε δουλειά από τις επτά το πρωί έως τις εννιά με εννιάμισι το βράδυ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι απειλές και προσβολές προς παραδειγματισμό. Η απάντηση ενός εκ των υπευθύνων είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί καθώς απευθυνόμενος στον εργαζόμενο του είπε σε έντονο ύφος «να σου πω ρε μάγκα μήπως είσαι κρυφοκουμούνι; Αύριο που θα πηγαίνουμε για διανομή στον Πύργο, θα δεις στα φραουλοχώραφα πώς και πόσες ώρες δουλεύουν οι Πακιστανοί και άμα λάχει τους ρίχνουν καμιά τουφεκιά και δεν τρέχει και τίποτα…».
 • Σε ανταπόκριση και από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού για την απεργία στον κλάδο του επισιτισμού την Πέμπτη 20 Ιούλη αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Την Πέμπτη 20 Ιούλη στα πλαίσια της γενικής απεργίας στον επισιτισμό το σωματείο πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία εργοδοτών του κλάδου (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) με απαιτήσεις που σχετίζονταν με την πλήρη ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, την καταβολή δώρων αδειών και επιδομάτων με βάση τις πραγματικές ώρες δουλειάς, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τη δημιουργία κλαδικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας. Η συγκέντρωση απαρτίστηκε από μέλη του σωματείου και αλληλέγγυους ενώ γράφτηκαν συνθήματα και ακολούθησε μοίρασμα στην πιάτσα των Εξαρχείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μαγαζί «Anadolu» στο Πεδίο Άρεως σχετικά με τις απολύσεις αλλά και τις μηνύσεις που έχει καταθέσει η εργοδοσία του εν λόγω μαγαζιού στους εργαζομένους μετά από παρέμβαση του σωματείου μας».
 • Σε μία άλλη ανταπόκριση, αυτή τη φορά από την παρέμβαση στον φούρνο «Χωριάτικο» την Πέμπτη 13 Ιουνίου,το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου αναφέρει πέρα από τα άλλα: «Την Πέμπτη 13 Ιουνίου μαζί με περίπου τριάντα συντρόφους/ισσες πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο νέο κατάστημα των φούρνων «Χωριάτικο» στο Γαλάτσι στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Τραλλέων. Η παρέμβαση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Τοποθετήθηκε πανό μπροστά στην είσοδο του καταστήματος ενώ ταυτόχρονα μοιράζονταν κείμενα στους περαστικούς και τους υποψήφιους πελάτες ενημερώνοντάς τους για την ταυτότητα αυτών των καταστημάτων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική».
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στις απολύσεις 38 συμβασιούχων, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Ιούλη οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Ασπροπύργου. Παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, απαίτησαν να μην απολυθεί κανένας από τους 38 συμβασιούχους και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. H δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για όλους τους συμβασιούχους.
 • Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου Μάνδρας. «Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής δεν θα περάσει», αναφέρει ανακοίνωση της συλλογικότητας «Ενεργοί-Άνεργοι», ενώ –μεταξύ άλλων- σημείωνε και τα εξής: «Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους και δίνουμε το «παρών» στον δίκαιο αγώνα τους που συνεχίζει παρά τις συκοφαντίες, τον αυταρχισμό και τις απειλές της δημοτικής αρχής. Ο αγώνας των εργαζομένων στον δήμο Μάνδρας είναι ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αγώνας για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Να παραταθούν οι συμβάσεις εργασίας για όλους τους συμβασιούχους μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα».
 • Απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του μονομελούς εφετείου Λάρισας με την οποία επικυρώθηκε απόλυση συνδικαλίστριας το 2013 από την εταιρεία «Εστιατόρια – Ζαχαροπλαστεία – Εμπορικές Επιχειρήσεις Τεμπών Α.Ε.» («Goodys»). Το εφετείο επικύρωσε απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Λάρισας υποστηρίζοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ενώ υποχρεώνει την εργαζόμενη να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.
 • Συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα» στην Εύβοια, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για οκτώ μήνες. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, την απεργία εκτός από τα δεδουλευμένα, για τις συνθήκες απόλυτης τρομοκρατίας, αλλά και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής.
 • Δεν πέρασε –δυστυχώς- ούτε η προηγούμενη εβδομάδα χωρίς εργοδοτικές δολοφονίες. Η πρώτη εργοδοτική δολοφονία έγινε σε εταιρεία ανακύκλωσης στην παλαιά εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, με θύμα ένα 46χρονο εργαζόμενο ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταπλακώθηκε από γερανό. Ο 46χρονος διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»,ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθούν τα κέρδη του αφεντικού, ήταν για άλλη μία φορά η αιτία. Η δεύτερη σημειώθηκε αυτή την φορά σε πλοίο. Τραγικό θάνατο βρήκε 29χρονος εργαζόμενος ελληνικής υπηκοότητας στο πλοίο «Άγιος Νικόλαος 1» με σημαία Κύπρου, όταν αυτό έπλεε σε διεθνή θαλάσσια ύδατα κοντά στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Σιγκαπούρη-Σαγκάη, όταν ο 29χρονος εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κύτος του πλοίου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
 • Πορεία κι επίθεση με μπογιές στο δημαρχείο Ζωγράφου για τη δολοφονία της Ντανιέλας Πρελορέντζου έγινε την Τετάρτη 19 Ιούλη. Η πορεία καλέστηκε από συλλογικότητες, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και συντρόφισσες/ους από τα ανατολικά και πλαισιώθηκε από περίπου τριακόσια άτομα. Κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και ακούστηκαν με παλμό πολλά συνθήματα όπως “60 χρόνων εργάτρια νεκρή, για να ‘χει η δημαρχίνα την πόλη καθαρή”. Στη κορύφωσή της η πορεία έφτασε μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου Ζωγράφου και πετάχτηκαν μπογιές σαν μια συμβολική κίνηση ενάντια στην αυθαιρεσία των αφεντικών και τις εργοδοτικές δολοφονίες.
 • Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στα πρακτορεία διανομής τύπου, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι ενάντια στις απολύσεις. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έγιναν συγκεντρώσεις στον χώρο της «Ίριδας».
 • Κινητοποίηση στα «Lidl» στην Κέρκυρα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα η κινητοποίηση έγινε ύστερα από την προσπάθεια της εργοδοσίας της αλυσίδας καταστημάτων «Lidl» η οποία επιχειρεί να ανοίξει παράνομα καταστήματα τις Κυριακές.
 • Ανακοίνωση για την κινητοποίηση ενάντια στη «λευκή νύχτα» του Ιλίου το Σάββατο 24 Ιουλίου και για τη «διενέργεια ελέγχων» στους παρανομούντες καταστηματάρχες, εξέδωσαν από κοινού ο Σ.Υ.Β.Χ.Ψ.Α., το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο και το ΠαΣΕ «Wind». Η ανακοίνωση εν κατακλείδι ανέφερε τα ακόλουθα: «Ως σωματεία θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση προς τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καταδεικνύοντας τις ευθύνες τους για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Η ενασχόλησή μας με καταγγελίες και τη νομική διάσταση τέτοιων ζητημάτων λειτουργεί ενισχυτικά στην κινηματική μας δράση και όχι σαν μια αποκομμένη ρεφορμιστική διεργασία, που από κάποιον πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε άλλωστε καμία αυταπάτη ότι η δικαίωση των διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας».Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη».
 • Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής απαιτώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Κατά τη διάρκεια της στάσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μ.Κ.Ο. “Save the Children” πραγματοποίησε στις 27 Ιουλίου το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. Στις 17 Ιουλίου, η Μ.Κ.Ο. “Save the Children” γνωστοποίησε στους εργαζομένους της την ειλημμένη απόφασή της να αναστείλει, στο τέλος του μήνα, την πλειονότητα των προγραμμάτων (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους, υγειονομική περίθαλψη και διατροφή για εγκύους και βρέφη έως δύο ετών) που υλοποιεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο τερματισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συνοδευτεί από την απόλυση δεκάδων εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι/ες ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους λίγες μέρες πριν την εκπνοή των συμβάσεών τους.
 • Κάλεσμα αλληλεγγύης για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης-συνδικαλίστριας απευθύνουν οι συνάδελφοι της στον ΟΚαΝα. Ειδικότερα, στις 14 Ιουλίου η διοίκηση του ΟΚαΝα εκδικητικά έπαυσε εργαζόμενη και συνδικαλίστρια από τη θέση της υπεύθυνης ψυχιάτρου της μονάδας ΟΚαΝα του Άγιου Σάββα και τη μετακίνησε σε άλλη μονάδα. Όπως δε καταγγέλλεται, αυτή είναι η πιο πρόσφατη από τις κινήσεις εκφοβισμού που εφαρμόζει η διοίκηση σε όσους διαφωνούν ή αντιστέκονται.
 • «Ο εφιάλτης των Κυριακών είναι εδώ!». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της συλλογικότητας «Ορθοστασία» – εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου. Η συλλογικότητα προσθέτει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, σας καλούμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Το τσαλαπάτημα των αργιών και των ωραρίων στον κλάδο του εμπορίου ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλους εργασιακούς κλάδους, και για άλλες εργατικές κατακτήσεις. Σε κάθε εμπορική αλυσίδα, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε εμπορική ζώνη, να μιλήσουμε ανοιχτά για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για την διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, για συλλογικές συμβάσεις και μισθούς με βάση τις ανάγκες μας. Να δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να συσπειρωθούμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε μια αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας. Να μετατρέψουμε τον φόβο και την οργή, σε συλλογική διεκδίκηση! Να μην τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!».
 • Ανταπόκριση από τον αγώνα ενάντια στην κυριακάτικη εργασία στη Θεσσαλονίκη που κοινοποίησε ο συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Την Κυριακή 16 Ιούλη στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ο συντονισμός προχώρησε σε απεργιακές περιφρουρήσεις σε εμπορικά καταστήματα της Τσιμισκή. Η κίνησή μας αυτή ξεκίνησε λίγο πριν τις έντεκα και ολοκληρώθηκε περίπου στις δύο. Αποκλεισμοί έγιναν στα δύο καταστήματα της «Zara» και σε «Benetton», «H&M», «Marks & Spencer», «Massimo duti», «Stradivarious» και τα καταστήματα αυτά δεν άνοιξαν καθόλου κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής. Η στάση των εργαζόμενων ήταν θετική παρά τη γνωστή δυσκολία συμμετοχής σε κινήσεις απεργιακής περιφρούρησης, ενώ δεν έλειψαν περιστατικά μεμονωμένων “αγανακτισμένων καταναλωτών” που λειτουργούν ξεκάθαρα (ηθελημένα ή όχι) ως πολιορκητικός κριός των εργοδοτικών συμφερόντων και της κυριαρχίας καταναλωτικού κανιβαλισμού».
 • Κινητοποίηση όμως υπήρξε και την Κυριακή 23 Ιούλη, όπως αναφέρει επιπρόσθετα στην ανακοίνωση ο συντονισμός. Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα: «Λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα «Public» ενημερώθηκαν πως θα εργαστούν κανονικά την Κυριακή, κάτι που τελικά και λόγω πιέσεων των ίδιων των εργαζομένων δεν συνέβη. Αν και είχαμε ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, τριάντα συναγωνιστές/ιστριες βρεθήκαμε από τις 10.30 έξω από τα «Public» για να σιγουρέψουμε ότι θα παραμείνουν κλειστά. Όμως τελικά η εργοδοσία στα «Public» δεν ήταν η μόνη που είχε τέτοιες βλέψεις. Ανοιχτά παρέμειναν, σε μία κατά τα άλλα νεκρή Τσιμισκή, και πέντε-έξι μεγάλα ονόματα του εμπορίου («Zara», «Massimo dutti», «Anel», «Stradivarius») έξω από τα οποία σταθήκαμε μιλώντας με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, φωνάζοντας συνθήματα και κλείνοντας για λίγη, δυστυχώς και λόγω δυνάμεων, ώρα την είσοδο στους ελάχιστους καταναλωτές».
 • Να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία – μακριά από τα μαγαζιά τις Κυριακές, αναφέρει αφίσα της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Κομμουνιστών Πετραλώνων.
 • 48ωρη απεργία στον εκδοτικό όμιλο «Πήγασο» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιούλη, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων και την προστασία των θέσεων εργασίας του. Η απεργία αφορούσε όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «Έθνος», «Ημερησία», «Goal News», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinemag.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις και τις λοιπές ιστοσελίδες του ομίλου.
 • Σε απολύσεις 21 τεχνικών εξωτερικών συνεργείων προχώρησε η εργοδοσία του «Star channel». Στην ουσία -όπως καταγγέλλεται- η εργοδοσία απέλυσε το σύνολο των εργαζομένων-τεχνικών. Η εργοδοσία της trash tv, του life style και του κους-κους, δείχνει το σκληρό πρόσωπο της.
 • Παρέμβαση στα «MyMarket» Σταυρούπολης για την απόλυση εγκύου πραγματοποίησαν στις 27 Ιουλίου η Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, η Συνέλευση Ταξικής Αλληλεγγύης και σύντροφοι/ισσες. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης έγινε μοίρασμα κειμένων, ανάρτηση πανό και έγινε σαφές στην εργοδοσία ότι τέτοιου είδους αυθαιρεσίες δεν θα περνάνε αναπάντητες.
 • Νέες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ (δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα). Παρά τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Απύθμενο θράσος της εργοδοσίας της φαρμακοβιομηχανίας “Medichrom”. Απέλυσε παράνομα εργαζόμενη και την αποζημίωσε με το εξωφρενικό ποσό του ενός ευρώ (ναι καλά διαβάσατε)! Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη είχε προσληφθεί σαν υπάλληλος γραφείου και χρησιμοποιήθηκε όλο το χρονικό διάστημα σαν οδηγός. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραβίαζε τη σύμβαση. Η εργαζόμενη ενεπλάκη σε τροχαίο με το προσωπικό της αυτοκίνητο εκτός ωραρίου εργασίας, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν το δίπλωμα οδήγησης. Η εταιρεία την απέλυσε γιατί… δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί σαν οδηγός. Παρεμβαίνοντας άμεσα, το κλαδικό συνδικάτο μαζί με την απολυμένη εργαζόμενη απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, πετυχαίνοντας την ανάκληση της απόλυσης. Ωστόσο, η «Medichrom» με διάφορα προσχήματα εδώ και τρεις βδομάδες απαγορεύει την είσοδο της εργαζόμενης στην εταιρεία.
 • Νόμιμες και συνταγματικές είναι οι μειώσεις μισθών έως και… 45%, απεφάνθη το Εφετείο, με αφορμή αγωγή που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι-συνδικαλιστές σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Το Εφετείο στην ουσία επικυρώνει την απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας -κατά της οποίας σημειωτέον είχαν καταθέσει αγωγή οι εργαζόμενοι- βάσει της οποίας δικαιολογούνται μειώσεις αποδοχών ως και «άνω του 37%», θεωρώντας ότι «ανταποκρίνονται πλήρως στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών». Πρόκειται για την τρίτη απόφαση της αστικής δικαιοσύνης που στην ουσία κάνει πλάτες στα αφεντικά. Είχαν προηγηθεί δύο αποφάσεις-δώρο του Άρειου Πάγου τους εργοδότες. Με την πρώτη απόφαση έκρινε ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, ΔΕΝ αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης. Με τη δεύτερη απόφαση όρισε ως «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία», προσθέτοντας ότι υπό όρους η επίσχεση εργασίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί… «σιωπηρή» παραίτηση».
 • Τέλος δύο ειδήσεις από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ε. Ρεθύμνου. Την Πέμπτη 20 Ιουλίου μέλη της Ε.Σ.Ε. Ρεθύμνου παραβρέθηκαν στην απεργιακή πορεία στον κλάδο του επισιτισμού που κάλεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Η προσυγκέντρωση έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και η πορεία κατευθύνθηκε προς τον χώρο του Συλλόγου Ξενοδόχων στη ΒΙΟ. Το κάλεσμα στηρίχτηκε κυρίως από το ΠΑΜε. Η ομάδα μας, με αλληλέγγυους συντρόφους, είχε διακριτό μπλοκ στο τέλος της πορείας και φωνάχτηκαν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Πενήντα ώρες για 400 ευρώ, τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ», «Ίδια τα αφεντικά, δεξιά κι αριστερά».
 • Την Κυριακή 16 Ιουλίου έγινε μοιραστική ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ακολουθεί η ενημέρωση αναλυτικά: «Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου και των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα του κειμένου μας «Αν η Κυριακή δεν είναι αργία, δεν είναι Κυριακή» στα ανοιχτά μαγαζιά της οδού Αρκαδίου, κεντρικού εμπορικού δρόμου της παλιάς πόλης Ρεθύμνου. Συνομιλήσαμε με καταστηματάρχες και υπαλλήλους και εισπράξαμε την ομόθυμη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «αναγκάζονταν» (αληθές στην περίπτωση των υπαλλήλων, προβληματικό στην περίπτωση των καταστηματαρχών) να δουλέψουν Κυριακή. Καλούσαμε πελάτες και πελάτισσες να μην ψωνίζουν Κυριακή και με αγγλόφωνη περίληψη του κειμένου ενημερώναμε αλλοδαπές πελάτισσες και πελάτες και τους καλούσαμε να σταθούν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πλειονότητά τους τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ η κίνηση στο δρόμο ήταν ελάχιστη. Η δράση πλαισιώθηκε από συντρόφους και συντρόφισσες συλλογικοτήτων της πόλης, καθώς και από δύο συντρόφους από τη συλλογικότητα «Azadî» στα Χανιά. Να ‘στε καλά συντρόφισσες και σύντροφοι και καλά μας συναπαντήματα στο δρόμο!».

 

Σχετικά άρθρα

Η Λάρισα παίρνει θέση!

Super User

Δραματικά τα στοιχεία για τα τροχαία

Super User

Αλλάζουν όλα στα ραντεβού με γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies