INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Νέα παρέμβαση στο μαγαζί “Hot hot burger bar” στη Νέα Φιλαδέλφεια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού. Στην ενημέρωση από την δράση, το Σ.Σ.Μ. αναφέρει: “Συνεχίζοντας την αυθαιρεσία η εργοδοσία του καταστήματος απέλυσε εκδικητικά τη συναδέλφισσα Δ.Λ., η οποία έπραξε το αυτονόητο και συμπαραστάθηκε δίκαια σε συνάδελφό της. Η παρέμβασή μας κράτησε για αρκετή ώρα με τη συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων και ξεκαθαρίσαμε στην εργοδοσία ότι οι εκδικητικές απολύσεις , οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν“.
 • Συγκέντρωση-πορεία ενάντια στην κυριακάτικη εργασία πραγματοποίησε στη συμπρωτεύουσα η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, το κάλεσμα της οποίας τόνιζε και τα πιο κάτω: “Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους αλλά όλους τους εργαζόμενους. Οι απεργίες των σωματείων του κλάδου τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα είναι απαραίτητες και πρέπει να στηριχτούν, αλλά δεν αρκούν. Είναι απαραίτητος ο οριζόντιος συντονισμός ευρύτερων κομματιών της τάξης μας, σωματείων βάσης, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων, ώστε αυτές οι απεργίες να αποκτήσουν γενικευμένα χαρακτηριστικά. Σε αυτή την προσπάθεια ο θεσμικός συνδικαλισμός και οι ηττημένες λογικές και πρακτικές του είναι βάρος κι όχι σύμμαχος. Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ο δρόμος είναι ένας: πρέπει να καταστρέψουμε τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Με μαζικές πορείες, δυναμικές παρεμβάσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων, σαμποτάζ, κλεισίματα δρόμων, να δημιουργήσουμε ένα πολύμορφο κίνημα μέχρι να το πάρουν απόφαση ότι τις Κυριακές μας δεν πρόκειται να τις χαρίσουμε στον κόσμο του εμπορεύματος. Τις Κυριακές μας θα τις χρησιμοποιήσουμε για να γλεντήσουμε και να συζητήσουμε, για να ερωτευθούμε και να οργανώσουμε την κοινωνική επανάσταση που θα σαρώσει τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου και θα οικοδομήσει την ελευθερία“.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην κυριακάτικη εργασία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και Απελευθερωμένα Ωράρια, η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, Τ.Π.Ε. και το Σωματείο Εργαζομένων στα “Νότος”. Ανοίχτηκαν πανό: “Ποτέ την Κυριακή” (Σωματείο Εργαζομένων στα “Νότος”), “Ποτέ την Κυριακή – η Κυριακή είναι αργία” (Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων), “Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι – Ποτέ δουλειά την Κυριακή” (Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο), “Με οργάνωση και αγώνα στους χώρους της δουλειάς – των αφεντικών να σπάσει ο τσαμπουκάς” (Τ.Π.Ε.), “Ποτέ δουλειά την Κυριακή – δεν δουλεύουμε δεν καταναλώνουμε“, “Τα εργατικά συμφέροντα παντού και πάντα πρώτα – καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά” (Συντονισμός Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία και Απελευθερωμένα Ωράρια) κ.ά. Επίσης ρίχτηκαν τρυκάκια που έγραφαν “Υπερασπιζόμαστε τις Κυριακές, τον ελεύθερο χρόνο μας, τα εργατικά συμφέροντα” και “Ούτε 52, ούτε 32, ούτε οχτώ – Κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό“.
 • Ή μας γίνεται συνήθεια το επτά στα επτά ή βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά“, ανέφερε στο κάλεσμα του ο συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και στα απελευθερωμένα ωράρια και πρόσθετε τα εξής: “Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα μέτρο που έρχεται να επιδεινώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που ως εργαζόμενοι βιώνουμε, με την υπερεντατικοποίηση αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς ή και την μη καταβολή των δεδουλευμένων, τις απολύσεις και τα τόσα άλλα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Και βέβαια, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα μέτρο που πολύ σύντομα, όπως φαίνεται, θα γενικευθεί και σε πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους“.
 • Εν τω μεταξύ, με απεργία την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη και συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Τσιμισκή, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα «Νότος» στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματα της επιχείρησης. Όπως είναι εύλογο οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματά της τις Κυριακές.
 • Αναταραχή στον όμιλο DPG Γιαννακόπουλου: έξι απολύσεις και νέα περικοπή μισθών. Την ίδια στιγμή που ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος διαφήμιζε σχεδόν καθημερινά τις χλιδάτες διακοπές του μέσω instagram, μαύρο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην εταιρεία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης DPG, ιδιοκτησίας του ιδίου, καθώς ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών της τάξης των εκατό ευρώ, που οι εργαζόμενοι λάμβαναν σε κουπόνια και τα οποία είχαν προκύψει από προηγούμενη μείωση μισθού τον Σεπτέμβρη του 2015. Μάλιστα, για όσες/ους υποχρεώθηκαν πρόσφατα σε αλλαγή μετατροπής της σύμβασής τους από δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε Ι.Κ.Α., η εν λόγω αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη μείωση μισθού σε μόλις δύο χρόνια. Παράλληλα και προκειμένου να εντείνει το κλίμα ανασφάλειας και τρομοκράτησης των εργαζομένων ώστε να δεχθούν τις μειώσεις χωρίς αντίδραση, προχώρησε σε απολύσεις έξι δημοσιογράφων την προηγούμενη βδομάδα και καθυστέρησε εμφατικά την καταβολή των μισθών σε όλη την εταιρεία. Όλα αυτά γίνονται καθώς, όπως ειπώθηκε στους εργαζόμενους, ο όμιλος εμφανίζει «άνοιγμα» μισού εκατομμυρίου ευρώ το οποίο ο Γιαννακόπουλος φέρεται απρόθυμος να καλύψει. Παρά τη φημολογούμενη «οργή» του, ο στρατός των υψηλά αμειβομένων στελεχών της DPG παραμένει αλώβητος. Για ακόμη μια φορά το βάρος για την “εξυγίανση” της επιχείρησης πέφτει στους εργαζόμενους των εξακοσίων ευρώ, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πλάτη (ξανά) μέσω μειώσεων και με τον φόβο των κλιμακούμενων απολύσεων στο κέντρο του κάδρου.
 • Δεν μας φτάνανε τα μεγάλα και μεγάλα και μικρά αφεντικά, οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι και οι δημοτικές αρχές, τώρα και το γραφικό λουμπεναριάτο -οι ατενίστας- καλούν σε “λευκή νύχτα πολιτισμού” το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα ότι “οι λευκές νύχτες πολιτισμού είναι μια διοργάνωση που λειτουργεί ως θεσμός επιτυχημένα εδώ και δεκαετίες σε μεγάλες πόλεις σ’ όλον τον κόσμο”. Από κοντά και η λάϊφ στάυλ φυλλάδα “lifo” να αβαντάρει την ιδέα αυτή. Σκόπιμα αποσιωπούν το γεγονός ότι οι φιέστες αυτές σημαίνουν δουλειά τη νύχτα για πολλούς εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, με απλήρωτες υπερωρίες, εκβιασμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία, έλλειψη ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου και καταστρατήγηση -εν’ κατακλείδι- κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων στις “λαμπερές” φιέστες που θέλουν να στήσουν…
 • Σε απεργία και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ο.Σ.Ε. στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη προχώρησαν οι σιδηροδρομικοί. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤραινΟΣΕ που προωθεί η αριστερό-ακροδεξιά συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ. Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Η.Σ.Α.Π. την Τρίτη 12 και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με μία σειρά αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία του οργανισμού. Για τον ίδιο λόγο την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία.
 • Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.Οι εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ διαφωνούν με την διαδικασία «αξιολόγησης» στον χώρο της υγείας.
 • Στο αρχείο τέθηκε ως απαράδεκτη και ως μηδέποτε υποβληθείσα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η δικογραφία για την υπόθεση της δικαστικής δίωξης του αγωνιστή Γιώργου Παρασκευόπουλου. Είναι γνωστή η υπόθεση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, με ανυπόστατες κατηγορίες για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011. Η απόπειρα της τότε διοίκησης του δήμου να ποινικοποιήσει αναδρομικά τη συνδικαλιστική δράση στον δήμο Καλλιθέας και τον μεγάλο απεργιακό αγώνα του 2011 των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., με στόχο να τρομοκρατήσει όσους δεν έσκυψαν το κεφάλι στις απειλές και τους εκβιασμούς συμμετέχοντας επί 25 μέρες σε συντριπτικά ποσοστά στις κινητοποιήσεις, έπεσε στο κενό. Ακολουθεί αυτούσια η ευχαριστήρια δήλωση του Γιώργου Παρασκευόπουλου: “Η αλληλεγγύη, που πήρε πολλές μορφές, ύψωσε φραγμό: Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, υπερασπιζόμαστε το ιερό δικαίωμα της απεργίας! Μετά το δικαστήριο στις 07/09/17, λόγοι πέρα από τη θέλησή μου με ανάγκασαν να πάω για κάποιες μέρες επαρχία. Έχετε μάθει οι περισσότεροι πως η δίκη έγινε, η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αφού η μήνυση κρίθηκε απαράδεκτη και θεωρήθηκε ως μηδέποτε υποβληθείσα. Βρέθηκα κατηγορούμενος γιατί έκανα κάτι που θα κάνατε όλοι σας. Υπερασπίστηκα-με, μαζί με τους συνάδελφους την απεργία του κλάδου και δεν επιτρέψαμε την απεργοσπασία. Θεώρησα και θεωρώ τίτλο τιμής που βρέθηκα κατηγορούμενος από τον εργοδοτικό μηχανισμό τής τότε διοίκησης στον δήμο Καλλιθέας. Αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δικαίωση, όταν την Πέμπτη από το πρωί στο δικαστήριο βρέθηκαν δεκάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι, ενώ η μηνύτρια ήρθε «σαν βρεγμένη γάτα», μόνη και έρημη, τρέμοντας κυριολεκτικά, εγκαταλελειμμένη από τους πάντες, στις 11.00, ελάχιστα λεπτά πριν η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνήσει την υπόθεση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους, συνάδελφους, συναγωνιστές, συντρόφους, από όλη την Ελλάδα, για τη συμπαράσταση που έδειξαν με τα ψηφίσματα αλλά και με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ αποδείχτηκε πως Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!“.
 • Επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια ξεκίνησαν από την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στο Κ.Δ.Α.Υ. Τρίπολης (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών το οποίο διαχειρίζεται η εργολαβική επιχείρηση «Recycling South East LTD»). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα: Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και πλήρη εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών, χορήγηση οφειλόμενων αδειών και καταβολή του επιδόματος άδειας, βασικό μισθό με κατώτερο όριο τα 751 ευρώ, να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πολλά άλλα. Η εργοδοσία από την πλευρά της προσπαθεί να επιβάλει «λοκ άουτ», ως αντίποινα στην απόφαση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις.
 • Κινητοποίηση απαιτώντας την ακύρωση απόλυσης εργαζόμενου-συνδικαλιστή από την εταιρεία «Καυκάς», πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 15 Σεπτέμβρη στο κατάστημα της εταιρείας στη Δάφνη, οι συνάδελφοί του και το κλαδικό συνδικάτο. Όπως καταγγέλλεται, η εργοδοσία της εταιρείας «Καυκάς» με πρόσχημα την αξιολόγηση που επιβάλει στους εργαζόμενους, προχώρησε στην απόλυση του συγκεκριμένου εργαζόμενου γιατί όπως επικαλέστηκε δεν είναι “συνεπής”, “παραγωγικός” και «δεν συμβαδίζει με τις αξίες της εταιρείας». Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης όμως είναι ότι ο εργαζόμενος σήκωσε το ανάστημά του απέναντι στις συνθήκες ομηρίας που προσπαθεί να επιβάλλει η επιχείρηση στους εργαζόμενους.
 • Καταγγελία εργαζομένων και συνδικάτων για φακέλωμα στην εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια”. Όπως καταγγέλλεται, η εταιρεία ανέθεσε σε εξωτερική εταιρεία να «μαζέψει» πληροφορίες με σκοπό το «φακέλωμα» όσων αντιδρούν σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι δυσφημούν και θίγουν τα συμφέροντά της. Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι είτε κάτοικοι της περιοχής, οργανώσεις, πρόσωπα της τοπικής διοίκησης, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κλπ, με αφορμή τη δυσοσμία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία αποδίδεται στη λειτουργία της μονάδας των ΕλΠε.
 • Παρέμβαση στο σπίτι του αντιδημάρχου Ζωγράφου πραγματοποίησε η αναρχική συλλογικότητα “Ρουβίκωνας” για την δολοφονία της εργάτριας Ντανιέλας Πρελορέτζου. Ακολουθεί απόσπασμα από την ενημέρωση της συλλογικότητας. “Έχει περάσει καιρός από τον θάνατο της εργάτριας Ντανιέλας Πρελορέτζου. Τόσος καιρός που πολλοί πίστεψαν ότι επαρκεί για να ξεχαστεί το θέμα. Ατύχησαν. Ο κόσμος του αγώνα έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις και συνεχίζει να κάνει. Εμείς ως “Ρουβίκωνας” έχουμε ήδη εισβάλει στο δημαρχείο, έχουμε σπάσει την πρόσοψή του και σήμερα πήγαμε στο σπίτι του αρμόδιου για την καθαριότητα Σταύρου Αρμπιλιά, του άμεσα υπεύθυνου για τον θάνατο της εργάτριας. Δεν το αφήνουμε το θέμα. Η αντίδραση του δήμου στα όσα έχουν γίνει έως τώρα είναι σιωπή. Το μόνο που σκέφτηκε να πει ή να κάνει είναι να επικαλεστεί «κίνδυνο ανθρώπινων ζωών» για μια τζαμαρία που έπεσε τα χαράματα. Η νεκρή εργάτρια έχει ήδη πάει στα αζήτητα ή έτσι τέλος πάντων έλπιζαν. Μάταια έλπιζαν. Είμαστε ξανά εδώ προσωποποιώντας τις ευθύνες και δίνουμε ένα μήνυμα και στον δήμο Ζωγράφου και στο κράτος και στο κεφάλαιο: Η μνήμη μας δεν είναι κοντή, τις αποφάσεις τις παίρνουν άνθρωποι και οι συνέπειές τους βαρύνουν και ανθρώπους… Ας το έχουν υπόψη τους“.
 • Αναπάντητα παραμένουν από την εργοδοσία τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα» στη Σάμο. Η εργοδοσία επικαλούμενη “φόρτο εργασίας” αρνείται να δώσει απαντήσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς, σε μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.
 • Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας του ομίλου «Aledmar» στη Ρόδο απέναντι στο Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» και τις στοχοποιήσεις των μελών του, καταγγέλλουν εργαζόμενοι και το σωματείο. Καταγγέλλουν επίσης την εργοδοσία για αυταρχική συμπεριφορά, για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και για την έλλειψη ιατρού εργασίας.
 • Με συμβολικό αποκλεισμό του γραφείου του δημάρχου Λαμίας απάντησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου στις απολύσεις που έκανε η δημοτική αρχή. Να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή Λαμίας απέλυσε τους 47 συμβασιούχους που δούλευαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στη συνέχεια προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ι.Κ.Α. της Αθήνας έκαναν τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους χιλιάδες κακοπληρωμένους συνάδελφους τους που εργάζονται στους δήμους, αλλά και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
 • Σε απεργία κατεβαίνουν στις 21 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στις προθέσεις της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στον λογαριασμό που αφορά στις επικουρικές συντάξεις, με κίνδυνο να καταργηθεί.
 • Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα». Διεκδικούν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μονιμοποίηση όλων όσων δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.α.
 • Προειδοποιητική στάση εργασίας με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας ανελκυστήρων «Γαϊτάνος ΕΕ». Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία αφήνει συστηματικά τους εργαζόμενους απλήρωτους από τρεις έως και εννιά ολόκληρους μήνες.
 • Απλήρωτοι για περίπου τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Όπως καταγγέλλεται, τη στιγμή που τα οικονομικά των συνεταιρισμών έχουν ανοδική πορεία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.
 • Δυστυχώς και η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία. Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη ένας 33χρονος μετανάστης εργάτης πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών φορτοεκφόρτωσης σε αποθήκη εμπορευμάτων ειδών σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Ρέντη.
 • Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν στις 19 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι των πρακτορείων τύπου και οι λιθογράφοι. Διεκδικούν να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα εργατικά τους δικαιώματα.
 • Αυξάνονται σταθερά οι μορφές “ευέλικτης” εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστημικού εργαλείου «Εργάνη». Σύμφωνα με τα αυτά, με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας έγιναν περισσότερες από τις μισές προσλήψεις για τον Αύγουστο του 2017. Πιο αναλυτικά: από τις 164.513 νέες προσλήψεις που έγιναν τον Αύγουστο, το 40,09% (65.955) των προσλήψεων έγινε με καθεστώς μερικής απασχόλησης, το 14,39% (23.672) με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και μόλις το 45,52% (74.886) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Συνολικά το πρώτο οχτάμηνο (Γενάρης-Αύγουστος) του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 47,62% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 52,38%: Το 38,51% αφορά σε συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,84% με εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, 2.232 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 838 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
 • Τέλος, μερικές ειδήσεις από τον διεθνή χώρο. Στις 5 Σεπτέμβρη έγινε συγκέντρωση από (περίπου) 150 εργάτες από διαφορετικές πόλεις και εταιρείες που οργανώθηκαν με την αναρχοσυνδικαλιστική Αυτόνομη Εργατική Ένωση (Autonomous Worker’s Union) και έκαναν πορεία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο (Σόφια). Αυτή η συγκέντρωση/πορεία αποτελεί αποτέλεσμα πολλών συνελεύσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και είναι ένα πρώτο βήμα οργάνωσης των εργατών από διαφορετικά μέρη και εταιρείες, ενάντια στα αφεντικά. Η οργάνωση αυτή είναι μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του εργατικού κινήματος της Βουλγαρίας καθώς οι εργάτες αυτοοργανώνονται πάνω στον λαϊκό συνδικαλισμό, μακριά από γραφειοκρατίες. Τα αιτήματα: Άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών και παροχών, ποινικοποίηση της κλοπής μισθών, απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας μιας επιχείρησης εάν οφείλει μισθούς, όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οι πρώτοι στον κατάλογο των πιστωτών ενώπιον των τραπεζών.
 • Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες της Γαλλίας κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά. Την ώρα που ο πρόεδρος Μακρόν ευελπιστεί με την προωθούμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων να συμβάλει στη μείωση της υψηλής ανεργίας, τα συνδικάτα από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση του κώδικα εργασίας, μεταρρύθμιση των συντάξεων.
 • Στο Freiburg της Γερμανίας οχτακόσιοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το προηγούμενο Σάββατο σε αλληλεγγύη με το “Linksunten”, σε μια μη αδειοδοτημένη διαδήλωση. Το “Linksunten Indymedia” απαγορεύτηκε στις 25 Αυγούστου στη Γερμανία.
 • H αντιπληροφόρηση ΔΕΝ φιμώνεται ΔΕΝ καταστέλλεται – Αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org“, αναφέρει ανακοίνωση της πρωτοβουλία “Άπατρις” Σ.Ο. Χανίων. Η ανακοίνωση αναλυτικά: “Στους καιρούς που το internet είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας σε κάθε έκφανση αυτής, η προάσπιση της ανοιχτότητάς του είναι και πρέπει να αποτελέσει σημείο τομής για τη διαχείρισή του, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στηρίζουμε κάθε αντιπληροφοριακή φωνή. Η αντιπληροφόρηση είναι, ήταν και θα είναι βασικός πυλώνας προαγωγής και διαχείρισης των λόγων και των έργων των πολιτικών κινημάτων εκείνων που με κάθε τρόπο αντιτίθενται σε κράτος και κεφάλαιο. Είναι βασικό να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο -φυσικό και διαδικτυακό- κάθε υγιές αντιπληροφοριακό πεδίο, όπως αυτό των indymedia.org και linksunten.indymedia.org. Προς τούτο, και ως μια ελάχιστη δράση αλληλεγγύης, κρεμάσαμε στις 9 Σεπτεμβρίου πανό αλληλεγγύης στο φιμωμένο linksunten.indymedia.org σε κεντρικό σημείο της παλαιάς πόλης των Χανίων, που γράφει «oppose internet censorship, solidarity with linksunten.indymedia.org» («εναντιώσου στη λογοκρισία στο διαδίκτυο, αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org»)”.
 • Αλληλεγγύη στο linksunten.indymedia.org” αναφέρει ανακοίνωση της Αναρχικής Ομοσπονδίας. Και προσθέτει: “Η μάχη για να μην φιμωθεί το linksunten.indymedia.org συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Η μάχη για την ελευθερία του λόγου μέσα και έξω από το internet, μπαίνει σε νέο στάδιο. Οι καταπιεσμένοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα κανένα δικαίωμα δεν έχουμε στην αστική κοινωνία. Όλα είναι υπό την αίρεση τού αν κράτος και κεφάλαιο αισθάνονται σίγουροι για την απόλυτη κυριαρχία τους. Τα μόνα δικαιώματα που έχουμε είναι αυτά που κερδίζουμε με τις γροθιές μας. Όσο ταχύτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερη θα είναι η θέση μας στις μάχες με τον νέο ολοκληρωτισμό που έρχεται“.

 

Σχετικά άρθρα

Το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα καπιταλιστικής εργοδοσίας!

Super User

Οι πρόσφυγες έκαναν το τραπέζι στους Θεσσαλονικείς

Super User

Το “όχι” του Γιώργου Καζαντζή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies