INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου

 • Αύξηση 2,6% καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών της χώρας που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία σε σχέση με το 2018. Από τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους (ποσοστό 78,5%). Την τελευταία δεκαετία (2010-2019) καταγράφεται αύξηση 69,2% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 • Ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 78,1% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας με τουλάχιστον ένα μέλος ηλικίας 16-74 ετών, παρουσιάζοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με τα στοιχεία του 2018 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 76,1%
 • Οι κυριότεροι λόγοι μη πρόσβασης στο διαδίκτυο από την κατοικία παραμένουν διαχρονικά οι ίδιοι και είναι: α) η έλλειψη δεξιοτήτων (67,3%) β) η μη χρησιμότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πληροφορίες αυτές (22,5%), καθώς και το πολύ υψηλό κόστος του εξοπλισμού (15,0%)
 • Περισσότεροι από επτά στους δέκα (75,7%) ηλικίας 16-74 ετών έκαναν χρήση διαδικτύου το πρώτο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με τα στοιχεία του 2018 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72,2%
 • Χρήση του διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πραγματοποιείται από το 97,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2019. Περισσότερες από δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποίησε το διαδίκτυο το 87,8% των τακτικών χρηστών
 • Οκτώ στους δέκα (83,4%) από όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2019, συνδέθηκαν εν κινήσει (εκτός κατοικίας και χώρου εργασίας) από φορητή συσκευή, παρουσιάζοντας αύξηση 9,0% σε σχέση με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 76,5%
 • Από όσους συνδέθηκαν στο διαδίκτυο εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους με κινητή συσκευή, το 94,6% χρησιμοποίησε κινητό ή smart phone, το 33,1% φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 20,2% tablet και το 1,6% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, ηλεκτρονικό αναγνώστη, smart ρολόι).

Λόγοι χρήσης του διαδικτύου

Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, το 2019 η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι ο πρώτος κατά σειρά λόγος χρήσης του, με ποσοστό 88,3%. Παρατίθενται τα ποσοστά όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2019, κατά λόγο χρήσης του διαδικτύου και με φθίνουσα σειρά:

 • Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες: 88,3%.
 • Διάβασμα online ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά: 87,7%.
 • Αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων: 77,9%.
 • Συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat κλπ.): 74,9%.
 • Μουσική (π.χ. web ραδιόφωνο, You Tube, μουσική συνεχούς ροής (streaming): 72,9%.
 • Ανταλλαγή μηνυμάτων χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως Skype, Messenger, Viber, Whats App: 72,0%.
 • Πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων με χρήση web κάμερας μέσω του διαδικτύου (Skype, Messenger, Facetime, Viber, Whats App κλπ.): 66,8%.
 • Αναζήτηση πληροφοριών υγείας, σχετικά με ασθένειες, διατροφή, κακώσεις, τραύματα, παράγοντες που βελτιώνουν την υγεία κλπ.: 65,9%.
 • “Ανέβασμα” σε ιστοσελίδα κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής, videos, λογισμικού κλπ.: 46,2%.
 • Πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών: 40,3%.
 • Αναζήτηση εργασίας ή αποστολή αιτήσεων για εύρεση εργασίας: 17,0%.
 • Αποστολή γνώμης (σε blog, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.) για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα: 13,1%.
 • Συμμετοχή σε online διαβουλεύσεις ή ψηφοφορίες για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα: 3,8%.
 • Πώληση αγαθών ή υπηρεσιών μέσω δημοπρασιών (π.χ. μέσω e-Bay): 3,2%.

Με την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών (σε διαδικτυακές πλατφόρμες) για εξασφάλιση καταλύματος (δωματίου, διαμερίσματος, κατοικίας, εξοχικής κατοικίας για διακοπές κ.ά.) από άλλον ιδιώτη, για προσωπική χρήση.

Δύο στους δέκα (16,8%) από όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τη χρονική περίοδο Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, χρησιμοποίησαν πλατφόρμες όπως AirBnb, iha Holidays, Homeaway κ.ά. προκειμένου να εξασφαλίσουν κατάλυμα (δωμάτιο, διαμέρισμα, κατοικία, εξοχικό σπίτι διακοπών κλπ.) από άλλον ιδιώτη, παρουσιάζοντας αύξηση 75,0% σε σχέση με τα στοιχεία του 2018 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,6%.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ένας στους δύο (52,1%) ηλικίας 16-74 ετών χρησιμοποίησε τη χρονική περίοδο Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019 για προσωπική χρήση τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (αύξηση 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017).

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Ειδικότερα, συναλλαγές σχετικές με υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση κλπ.), επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης κλπ.), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς κλπ.).

Το 96,7% του πληθυσμού που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο αλλά δεν υπέβαλε online τα έντυπα που είχε υποχρέωση να υποβάλει, δήλωσε ότι η υποβολή τους έγινε για λογαριασμό του από άλλα πρόσωπα, όπως φοροτεχνικό, μέλος της οικογένειας, φίλο κλπ., το 9,5% ότι δεν είχε τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα και την εφαρμογή που χρειαζόταν και το 0,9% ότι ανησυχούσε για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Οι δικαιούχοι κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού του Λ.Α.Ε./Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Super User

Επιστολή συνταξιουχικών οργανώσεων προς τον υπουργό Οικονομικών για άμεση καταβολή των συντάξεων

Super User

Το παζάρι αλληλεγγύης στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies