INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Οι μισοί Αμερικανοί στηρίζουν το διάταγμα-ντροπή του Donald Trump

Ως γνωστόν, οι Trump κάθε χώρας δεν εκλέγονται μόνοι τους… Μπορεί χιλιάδες Αμερικανοί να διαδηλώνουν καθημερινά κατά της απαγόρευσης εισόδου προσφύγων στις Η.Π.Α. που επέβαλε ο “πλανητάρχης” με το διάταγμα-έκτρωμα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που στηρίζουν τις πράξεις του. Για την ακρίβεια, οι μισοί Αμερικανοί στηρίζουν την απαγόρευση, παρόλο που η πλειοψηφία δεν θεωρεί πως θα βελτιώσει την ασφάλεια.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας “Ipsos” για λογαριασμό του πρακτορείου “Reuters” που έγινε στις 30 και 31 Ιανουαρίου, αφού δηλαδή είχε προκληθεί το χάος από το διάταγμα Τραμπ. Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση που εμποδίζει την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων, την ώρα που λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα.

Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις Η.Π.Α. είναι οι Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη (οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον).

Στη δημοσκόπηση, περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν “περισσότερο ασφαλείς“, ενώ 25% απάντησε ότι ένιωθε “λιγότερο ασφαλές“. Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν “δεν ξέρω, δεν απαντώ“. Επίσης, 49% των Αμερικανών συμφωνούν με το διάταγμα και 41% διαφωνούν. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι “διαφωνούν έντονα” με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι “συμφωνούν έντονα“. Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι “η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες” από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να υποστηρίξουν ότι “η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία“.

Ο Τραμπ έχει απαντήσει σε επικριτές του που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει μουσουλμάνους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος “ο εξοντωτικός έλεγχος” για να προστατευτούν η χώρα και τα σύνορά της. “Δεν αφορά σε θρησκεία, αφορά στην τρομοκρατία και στην ασφάλεια της χώρας μας“, έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι το κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικάνων, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να “υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες αλλά όχι μουσουλμάνους”.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις πενήντα πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Έχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς. Ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά μια εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, η Σομαλία και το Αφγανιστάν. “Η αύξηση των αριθμών αυτών, όσο σχετικά μικροί και να είναι, έχει συγκεντρώσει αρκετά φώτα της δημοσιότητας ώστε να φέρει μια μικρή αντίδραση από άτομα που νιώθουν πραγματικά πολύ άβολα με την ποικιλομορφία που τους περιβάλλει“, είπε ο Έγκμοντ.

 

Σχετικά άρθρα

Για τον πεσόντα Έλληνα αντιφασίστα δημοσιογράφο-μαχητή του Ντονιέτσκ

Super User

Ο μοντέρνος φασισμός

Super User

Το ιθαγενικό κίνημα πάλι μπροστά για τη σωτηρία της μάνας γης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies