INDEXANTHI.GR
Διάφορα

“Δράση για την άγρια ζωή”

Μια ομάδα ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται «Δον Κιχώτες της φύσης», εδώ και είκοσι χρόνια έχει διασώσει και απελευθερώσει χιλιάδες άγρια ζώα και πτηνά στη βόρεια Ελλάδα.

Με έδρα τον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία «Μικρόπολις» στη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει αυτό το όμορφο ταξίδι προς την ελευθερία συμμετέχοντας εθελοντικά στη «Δράση για την Άγρια Ζωή» συνεχίζουν να φροντίζουν περί τα 1.500 άγρια ζώα και πτηνά ετησίως, μαζί με δεκάδες νέους εθελοντές και με τη συνδρομή μελών με διάφορους άλλους τρόπους. Με αίσθημα ευθύνης προς τα τραυματισμένα άγρια ζώα και πτηνά, τα μέλη της ομάδας έχουν δημιουργήσει ένα χώρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια μονάδα νοσοκομείου. Παράλληλα, όσοι επισκέπτονται το χώρο αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να βρίσκεσαι ξαφνικά από την καθημερινότητα του αστικού τοπίου σε μια όαση γνήσιας ευαισθησίας για το περιβάλλον.

«Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων. Παραλαμβάνουμε άρρωστα, εξαντλημένα, τραυματισμένα άγρια ζώα που βρίσκουν συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στη βόρεια Ελλάδα. Τους δίνουμε τις πρώτες βοήθειες και αν χρειαστεί τα στέλνουμε στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα», δηλώνουν οι συμμετέχοντες στη «Δράση για την Άγρια Ζωή» που απελευθερώνουν στο φυσικό περιβάλλον τους τα επουλωμένα πτηνά και άγρια ζώα όταν η ώρα είναι κατάλληλη. «Είμαστε όλοι εθελοντές. Συμμετέχει όποιος ή όποια θέλει να προσφέρει στην άγρια ζωή αυτού του τόπου. Δεν απαιτούνται κτηνιατρικές γνώσεις παρά μόνο υπευθυνότητα, σεβασμός στα ζώα και μεράκι. Τα έξοδα πολλά και οικονομικό στήριγμα αποτελούν κυρίως οι συνδρομές από υποστηρικτές», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο.

Όποιος συμμετέχει σε αυτή την κίνηση, μπορεί να γίνει αυτόπτης μάρτυρας διασώσεων και απελευθερώσεων αργυροπελεκάνων, γλάρων, σκίουρων, ζαρκαδιών, αετών, χελωνών, σκαντζόχοιρων, αλκυόνων, καρδερίνων, ξεφτεριών, κουκουβαγιών και άλλων θαυμάτων της φύσης σε ονειρικούς τόπους, εκεί που ο άνθρωπος σμίγει με το χώμα, τα νερά και τα δένδρα και το άγριο πτηνό ή ζώο επιστρέφει στο φυσικό περιβάλλον του.

Ίσως η απελευθέρωσή τους είναι η κορύφωση μιας περιπέτειας προς την ελευθερία με αίσιο τέλος και μια πνοή αισιοδοξίας για το μέλλον. Από τον απεγκλωβισμό μιας ασβίνας μέχρι την απαγκίστρωση ενός ασημόγλαρου και από την απελευθέρωση ενός τραυματισμένου ζαρκαδιού μέχρι τη διάσωση μαυρογύπα και φλαμίνγκο, ο κατάλογος περιλαμβάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια έδρας της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» στο «Μικρόπολις» περίπου 1.200 απελευθερώσεις αγρίων ζώων και πτηνών. Μόνο το 2013 επανεντάχθηκαν πάνω από 530 ζώα στη φύση. Άλλωστε, πέρσι παρέλαβε περισσότερα άγρια ζώα και πτηνά από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία της δράσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Συμμετοχή

Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» δεν επιχορηγείται από το κράτος ούτε χρηματοδοτείται από κάποιον ιδιώτη ή εταιρία. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά δεκάδων ατόμων και στην οικονομική υποστήριξη φίλων και μελών. Μια επίσκεψη στο «Μικρόπολις» είναι το πρώτο βήμα για όποιον επιθυμεί να συνδράμει την ομάδα. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει πώς επουλώνονται τα πτηνά και ζώα, πού αναρρώνουν, πώς απελευθερώνονται και γενικά θα έρθει σε άμεση επαφή με αυτά. Η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη και δεν υπάρχουν λόγια για να την περιγράψουν.

Όποιος θέλει να βοηθήσει δεν είναι ανάγκη να δώσει χρήματα, μπορεί να αγοράσει φάρμακα και τροφές που η «Δράση για την Άγρια Ζωή» έχει ανάγκη. Παρόλα αυτά οι οικονομικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και κάθε προσφορά ή εγγραφή μέλους είναι ευπρόσδεκτη. Για να γίνει κάποιος μέλος δεν έχει παρά να δώσει 10 ευρώ εφάπαξ εγγραφή και 30 ευρώ συνδρομή (15 για μαθητές και φοιτητές), 40 ευρώ το πρώτο έτος (25 για μαθητές και φοιτητές). Η συνεισφορά δεν περιορίζεται στην άμεση συμμετοχή στην ομάδα. Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» χρειάζεται ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε ένα νοσηλευτήριο: φάρμακα, αναλώσιμα, όπως γάζες αποστειρωμένες, γάντια latex μιας χρήσης, συσκευές χορήγησης ορού, οροί, βελόνες, οισοφαγικοί καθετήρες, φλεβοκαθετήρες, ελαστικοί καθετήρες, εφημερίδες, χάρτινα κουτιά και συγκεκριμένες ποσότητες τροφίμων όπως κοτόπουλα, ψάρια, κροκέτες, ριζάλευρο, σιτάρι, καλαμπόκι σπασμένο, νιφάδες βρώμης (κουάκερς), σπόροι για καναρίνια. Η ανάλωση των υλικών είναι διαρκής και η υλική ή οικονομική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη. Εναλλακτικός τρόπος δράσης είναι η ανάληψη των εξόδων διατροφής και φροντίδας ενός άγριου ζώου και η συμβολική υιοθεσία. Εθελοντικές εργασίες είναι και οι παραλαβές ζώων από πολίτες ή μέσω Κ.Τ.Ε.Λ., επαφές με φορείς, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

Η ακτίνα της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» δεν περιορίζεται στη βοήθεια προς την άγρια πανίδα του τόπου μας, αλλά και σε συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και σε κινηματικού τύπου φεστιβάλ. Ακόμη, περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές και μεγάλους.

Περισσότερα στοιχεία και τηλέφωνα επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ομάδας (www.drasi-agriazoi.gr). Ενδιαφέρον είναι και το video στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=94rkDU5TduQ.

 

Σχετικά άρθρα

Γεμάτη… ανάπτυξη η Μύκονος, πνίγεται από τα containers όπου ζουν οι εργαζόμενοι

Super User

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον (χαμηλό) τουρισμό της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Συσκέψεις του περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. με τους εκπροσώπους εμποροβιοτεχνών και εργατοϋπαλλήλων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies