INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Δύο” και Δημήτρης Στεφανάκης

Το τελευταίο βιβλίο της άτυπης τριλογίας του Δημήτρη Στεφανάκη «Άρια – Ο κόσμος από την αρχή» παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο «Δύο».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία των εκδόσεων «Ψυχογιός» και για το βιβλίο μίλησαν η οικονομολόγος-συγγραφέας Σταυρούλα Δαλάτση και η φιλόλογος Άντα Δημητριάδη. Ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Η Άντα Δημητριάδη ανέλυσε τα του βιβλίου, επισημαίνοντας και παραθέτοντας κομμάτια του και υπογραμμίζοντας τις σημαντικές γεωγραφικές και ιστορικές λεπτομέρειες που περιέχονται σ’ αυτό. Χαρακτήρισε «τελείως κινηματογραφική» την αφήγηση (σ.σ. που γίνεται σε πρώτο πρόσωπο), πιστεύοντας ότι το βιβλίο «θα μπορούσε να γίνει μια πολύ ωραία ταινία». Είπε ότι «το μυθιστόρημα είναι ένα φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, αποδίδοντας ολοζώντανα και περίπλοκα αλλά συγχρόνως τόσο κοντά στην ανθρώπινη φύση πρόσωπα», κάνοντας λόγο για «διεισδυτική ματιά στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, που φαίνεται από την πρώτη σελίδα του βιβλίου».

Η Σταυρούλα Δαλάτση είπε ότι το βιβλίο την πήρε μαζί του, «δίνοντας βαθιές ανάσες από τον μοναδικό κοσμοπολίτικο αέρα των αρχών του 20ου αιώνα που μόνο η άρχουσα αστική τάξη μπορούσε να απολαμβάνει, σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους, υποτακτικούς της ένδειας». Χαρακτήρισε «τεχνίτη του λόγου» και «χαρισματικό» τον συγγραφέα, «έργο με πολλά επίπεδα ανάγνωσης» το βιβλίο, ενώ έκανε λόγο για αντιστοίχιση όσων περιγράφονται με τη σημερινή κατάσταση της χώρας. «Το νοσηρό κλίμα της πολιτικής ζωής και των παρασκηνίων της αποδίδεται υπέροχα στο βιβλίο. Η ίδια νοσηρότητα, ο ίδιος καρκίνος των πολιτικών σαλονιών κατατρώει και σήμερα και την Ελλάδα και εμάς που είμαστε οι σάρκες της» είπε χαρακτηριστικά.

Σταχυολογούμε μερικά από τα πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα που κατέθεσε στο κοινό αλλά και στο μικρόφωνο του indexanthi.gr ο Δημήτρης Στεφανάκης:

  • Συχνά εκπλήσσομαι από τους ανθρώπους της περιφέρειας. Δείχνουν ένα κοσμοπολιτισμό στη σκέψη που υπερβαίνει κατά πολύ τους πρωτευουσιάνους. Έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο που προσεγγίζουν ένα συγγραφέα, το έργο του και μέσα από σχόλια και ερωτήσεις τους δίνουν εικόνα ανθρώπων με μεγαλύτερο εύρος σκέψης.
  • Για τον αναγνώστη ισχύει το “πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι” και για τον συγγραφέα το “πες μου ποιοι σε διαβάζουν να σου πω ποιος είσαι”.
  • Ο συγγραφέας είναι ένα πανδοχείο ηρώων που μέσα του φιλοξενεί ξένες φωνές οι οποίες κάποια στιγμή μεταπηδούν σ’ ένα βιβλίο. Είναι ένας άνθρωπος με καθολική γνώση, καθολική εμπειρία και καθολική ματιά.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδιά του, ο Άρης Στεφανάκης ετοιμάζει κάτι σε σύγχρονο μυθιστορηματικό τοπίο που αφορά την Αθήνα του 2013 και «οικοδομεί ένα μυθιστορηματικό μύθο γι’ αυτή την πόλη, ένα μύθο που δεν τον έχει», όπως λέει ο ίδιος.  Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει περίπου σε ένα χρόνο από τώρα.

 

Σχετικά άρθρα

Τέσσερα εργαστήρια ακόμη στο Ι.Θ.Τ.Π.

Super User

Διάλεξη στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Παραδοσιακό γλέντι στη Διομήδεια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies