INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το βιβλιοπωλείο “Δύο” προτείνει

Παραθέτουμε δύο ακόμη από τα πολλά και ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία που αυτό τον καιρό προτείνει το βιβλιοπωλείο “Δύο” στους αναγνώστες:

Η επιστροφή

Δεν ήξερε πόσο απέκλινε από τους συμπολίτες του στη γλώσσα και στον τρόπο ζωής, στις αντιλήψεις και στις συνήθειες. Εκείνοι αντιθέτως το διέκριναν μια χαρά… Κάποιες αθώες ενέργειές του που οφείλονταν σε παλιές συνήθειες, προκαλούσαν επικρίσεις και αποδοκιμασίες, η γλώσσα του ήταν πολύ ελευθεριάζουσα, οι εκφράσεις του πολύ ξενικές, οι αντιλήψεις του αμερικανόφερτες, η ανεπιτήδευτη συμπεριφορά του απέναντι σε όλους εκλεκτική και προσβλητική. Ο Αύγουστος Σλότερμπεκ, κοσμογυρισμένος επιχειρηματίας, επιστρέφει μετά από χρόνια στη γενέτειρά του, μια μικρή πόλη κάπου στον Μέλανα Δρυμό. Εκεί γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό, λόγω της περιουσίας που έχει στο μεταξύ αποκτήσει. Έρχεται όμως και αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις, τις συμβάσεις και την υποκρισία αυτού του μικρού τόπου.

Η επιστροφή, που γράφτηκε το 1909 από τον νομπελίστα Hermann Hesse και δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό “Die neue runctechau“, εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Το 2012 έγινε ταινία, σε σκηνοθεσία του Jo Baier.

Η σαγήνη της αρχιτεκτονικής

Οι κατοικίες και όλα τα κτίρια αμιλλώνται μεταξύ τους ως προς τη λειτουργικότητα και τη μεγαλοπρέπειά τους, αποκρυσταλλώνουν όμως εξίσου και τα ανθρώπινα πάθη. Αυτή η ανθολογία κειμένων για την αρχιτεκτονική δεν έχει σκοπό να αμφισβητήσει τις δηλωμένες προθέσεις τους ούτε να καταστεί ευρετήριο αρχιτεκτονικών στυλ και τάσεων. Δεν αντιπαραθέτει θεωρίες ούτε αποτελεί πραγματεία περί αναλογιών ή παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη. Θέλει να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω μιας ποικιλίας μαρτυριών, σε έναν κλάδο που επιβάλλεται με τα έργα στο βλέμμα μας. Το βιβλίο προτείνει ένα γενικότερο στοχασμό δομημένο γύρω από προσωπικές εντυπώσεις -χωρίς να παραλείψουμε και κάποια εμβληματικά κείμενα που αφορούν ονειρικά και φανταστικά κτίρια-, ευνοώντας μια ποικιλία τόνων και χρωματισμών, έναντι των στείρων δογματικών παρουσιάσεων, ακολουθώντας, θα έλεγε κανείς, τον Ρώσο ποιητή Ossip Mandelstam στην επιθυμία του να ακούσει “τον αχό και τη γέννηση της εποχής“.

Δίνεται λοιπόν εδώ ο λόγος σε μερικούς από εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία των χώρων στους οποίους έχει σφυρηλατηθεί η ιστορία του ανθρώπου. Και από το πολυφωνικό τραγούδι τους κάποιοι ακούγονται πιο δυνατά από άλλους: Leon Battista Alberti, Alvar Aalto, Walter Gropius, G. E. Haussmann, Victor Hugo, Friedensreich Hundertwasser, Alfred Kubin, Adolf Loos, Lewis Mumford, Le Corbusier, Christian de Portzamparc, Jean Prouve, Camillo Sitte, Viollet-le-Duc, Frank Lloyd Wright, Hassan Fatih, Renzo Piano…

 

Σχετικά άρθρα

Μάιος στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Παρουσίαση της δράσης “Spin the wheel”

Super User

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στο “Δύο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies