INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Προτεινόμενα βιβλία από το “Δύο”

Κοινωνικοχωρικές σχέσεις, αναπαραστάσεις και πολιτικές της διαφοράς” – Ιωάννης Θ. Φραγκόπουλος

Το βιβλίο στηρίζεται στην κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και ανθρωπογεωγραφική έρευνα που ξεκίνησα το 1988 και ολοκλήρωσα στις αρχές του 2019, με επιτόπια συμμετοχική παρατήρηση και παράλληλα συλλογή ποσοτικών δεδομένων (και ενδιάμεσες επικαιροποιήσεις). Η ιδιαιτερότητα της συλλογιστικής μου έγκειται στην απόπειρα μιας κοινωνικής μελέτης με εξίσου κατανεμημένες τις ποιοτικές αλλά και ποσοτικές μεθοδολογίες της έρευνας αφενός και τη μικρο- και μακρο-κοινωνιολογική προσέγγιση αφετέρου.

Το βιβλίο αυτό αφορά στις εθνογενετικές διαδικασίες στη νότια Βαλκανική από τις αρχές του 20ού αιώνα και την ανάδυση των εθνών-κρατών αλλά και των μειονοτήτων μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι εθνοπολιτισμικές διαφορές στο μωσαϊκό των μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή της Θράκης, η κοινωνικοχωρική συγκρότηση και οι ανισότητες των μειονοτικών οικισμών (Τούρκων, Πομάκων, Ρομά) σε σχέση με τους χριστιανικούς οικισμούς, οι πολιτικές της διαφοράς, οι πρακτικές αλλά και ο λόγος των φορέων εξουσίας σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης, θεσμικής αντιπροσώπευσης (π.χ. μουφτής), πολιτικής “χρήσης” και “κατασκευής” της εθνοτικής διαφορετικότητας των Πομάκων στα πλαίσια τριών εθνικών ιστοριών (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία) αφορούν το πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί η ανάλυση των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών και ιδεολογικο-πολιτισμικών μεταβολών που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των Πομάκων (σε σύγκριση πάντα με τις άλλες εθνοτικές ομάδες της μειονότητας ιδιαίτερα του νομού Ξάνθης) όταν εισέρχονται σε διαδικασίες κοινωνικής μετάβασης σε μορφές εκχρηματισμένης οικονομίας, και ιδιαίτερα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας κατά την τελευταία τριακονταετία. Μια σειρά ενδογενών μεταβολών αναδύεται: οικιακή ομάδα-οικογένεια, σύστημα γαμηλιακών ανταλλαγών, (π.χ. από την τοπική ενδογαμία στην εθνοτική εξωγαμία με τουρκικές ομάδες της πεδιάδας), οικονομικοί μετασχηματισμοί και η διαλεκτική του τοπικού και του παγκόσμιου, η θρησκεία και οι ταυτότητες στη διαδικασία μετάβασης.

Στο τρίτο μέρος αναλύεται μια σειρά εξωγενών μεταβολών που αφορούν σε ευρύτερες περιόδους διαχρονικά: οι άνισες πολιτικές της εθνοτικής και πολιτισμικής διαφοράς σε βάρος των μουσουλμάνων και ιδιαίτερα των Πομάκων, η εκπαίδευση και οι ταυτότητες ως διακύβευμα μεταξύ κεντρικών φορέων εξουσίας (κράτος, Τουρκία), η συγκρότηση του πολιτικού πεδίου και οι πολιτικές στάσεις των Πομάκων αλλά και των άλλων εθνοτικών ομάδων της μειονότητας, οι πολλαπλές ταυτότητες και η κοινωνική συναλλαγή μέσα στις διαδικασίες κοινωνικής μετάβασης-ενσωμάτωσης κ.ά.

Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης” – Simon Jenkins

Η Ευρώπη υπήρξε για δύο χιλιετίες μια εξαιρετικά επιτυχημένη ήπειρος. Σε αυτό το εκπληκτικό νέο βιβλίο του, ο Σάιμον Τζένκινς αφηγείται την ιστορία της εξέλιξής της από ένα πεδίο μάχης πολεμοχαρών φυλών σε έναν χώρο ειρήνης, πλούτου και ελευθερίας – μια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, περνάει από τον μεσαίωνα, την αναγέννηση και τη γαλλική επανάσταση, φτάνει στους δύο παγκόσμιους πολέμους και καταλήγει στο σήμερα.

Ο Τζένκινς αναφέρεται σε διάφορες προσωπικότητες, από τον Ιούλιο Καίσαρα και τη Ζαν ντ’ Αρκ μέχρι τον Ουέλινγκτον και την Άνγκελα Μέρκελ, και από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Σαίξπηρ και τον Πικάσο. Επικεντρώνεται σε ποικίλα θέματα, από τις νεανικές φιλοδοξίες και τις θρησκευτικές συγκρούσεις μέχρι τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τις εισβολές, και τα ενώνει όλα αυτά σε μια αφήγηση με χρονολογική σειρά, γεμάτη κύρος αλλά και προσωπικό χρώμα.

Η Ευρώπη, παρά τις συνεχείς αναταράξεις, έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο. Πώς κατάφερε μια τόσο μικρή ήπειρος να γίνει τόσο δυνατή; Πώς όλες αυτές οι χερσόνησοι και τα νησιά πέτυχαν με τον καιρό να αναπτύξουν συλλογική συνείδηση; Πώς η διπλωματία κατέληξε τόσο συχνά σε λουτρό αίματος και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού σήμερα;

Παρ’ όλη τη σημαίνουσα θέση της Ευρώπης στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό, μέχρι τώρα δεν είχε γραφτεί κάποιο συνοπτικό βιβλίο για να πει την ιστορία της. Το πορτρέτο που σκιαγραφεί ο Τζένκινς δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο – ή πιο αριστουργηματικό.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Σεμινάριο στο “Black Box”

Super User

Βιβλιοπαρουσίαση στο “Δύο”

Super User

Τα νέα του Συλλόγου Πελοποννησίων Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies