Τη λίστα με τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα για το διαρκές διατροφικό έγκλημα (του οποίου καθένα από τα πολλαπλά επεισόδια εύσχημα αποκαλείται «διατροφικό σκάνδαλο»), έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Πρόκειται για πρόστιμα συνολικού ύψους 228.000 ευρώ σε 23 εταιρείες, σε προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου, ενώ σε μία περίπτωση βρέθηκε και κρέας από μουλάρι! Ανάμεσά τους βλέπουμε –και μάλιστα πέντε φορές και με πολλαπλές παραβάσεις ανά περίπτωση- την εταιρία «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις», γνωστή από τη δραστηριοποίησή της και στην Ξάνθη.
Πιο συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:
Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών «Special εδέσματα Α.Ε.» στη Θέρμη διότι δυσχέρανε τον έλεγχο, ενώ χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση κρέας αλόγου για την παρασκευή έτοιμων φαγητών.
Πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Στέφανος Λαδάς & ΣΙΑ Α.Β.Ε.Ε.» στις Αχαρνές διότι σε δείγμα του προϊόντος «κεμπάπ κατεψυγμένο» ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Αρίστη Αλλαντικά Α.Β.Ε.Ε.» στο Αιγάλεω διότι σε δείγμα του προϊόντος «καβουρμάς» ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής τυροπιτών – πίτσας «Νετίμ Α. Μεχμέτ» στον δήμο Μαρώνειας–Σαπών διότι σε δείγματα των προϊόντων «σαλάμι βοδινό» και «λουκάνικο πέταλο» ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Ι. Σταμπολίδης & Αφοι Βασιλειάδη Ε.Π.Ε. – Nostima» στην Αλεξανδρούπολη διότι σε δείγμα του προϊόντος «λουκάνικο χωριάτικο» ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε. – Xoutos catering A.E.» στην Ορεστιάδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγμα του προϊόντος «σουτζουκάκι» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
– Διακίνηση δεσμευμένων τροφίμων κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.
Πρόστιμο 14.000 ευρώ στην «Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας Τροφίμων T & T Foods A.E.» στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγμα του προϊόντος «σουτζουκάκι» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης Αλεξανδρούπολης «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε. – Xoutos catering A.E.» διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγματα των προϊόντων «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» και «μπιφτέκι» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 8.000 ευρώ στην «Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας Τροφίμων T & T Foods A.E.» στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγματα των προϊόντων «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» και «μπιφτέκι» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην επιχείρηση «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε. – Xoutos catering A.E.» – άλσος Νυμφαίας στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγμα του προϊόντος “σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο” στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 6.000 ευρώ στην «Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας Τροφίμων T & T Foods A.E.» στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγμα του προϊόντος “σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο” στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε. – Xoutos catering A.E.» στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγματα των προϊόντων “μπιφτέκι”, “σουτζουκάκι” και “κοτομπουκίτσες” στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 25.000 ευρώ στην «Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας Τροφίμων T & T Foods A.E.» στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγματα των προϊόντων «μπιφτέκι», «σουτζουκάκι» και «κοτομπουκίτσες» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση «Αφοι Μπατανιάν Α.Β.Ε.Ε.» στο Κορωπί διότι διαπιστώθηκε:
– Δείγμα του προϊόντος «κεμπάπ τύπου αρμένικο» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 17.000 ευρώ στη βιομηχανία κρέατος – αλλαντικών «Πασσιάς Α.Β.Ε.Ε.» στον δήμο Παύλου Μελά διότι διαπιστώθηκαν:
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε επανειλημμένα κρέας αλόγου για την παρασκευή προϊόντων.
Πρόστιμο 7.000 ευρώ στην επιχείρηση «Α. Χούτος επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε. – Xoutos catering A.E.» στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη διότι διαπιστώθηκαν:
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Η επιχείρηση κατείχε και διέθεσε προϊόντα τα οποία βρέθηκαν θετικά στην παρουσία κρέατος αλόγου και ημιόνου.
Πρόστιμο 15.000 ευρώ στην «Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας Τροφίμων T & T Foods A.E.» στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν:
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε κρέας αλόγου για την παραγωγή τροφίμων.
Πρόστιμο 10.000 ευρώ στη βιομηχανία αλλαντικών «Υφαντής Α.Β.Ε.Ε.» στην Κηφισιά διότι διαπιστώθηκε:
– Δείγμα του προϊόντος «μπιφτέκια έτοιμα ψημένα» το οποίο βρέθηκε θετικό σε DNA αλόγου. Στη συνέχεια, κλιμάκιο της υπηρεσίας προέβη σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αττική. Από την επιθεώρηση προέκυψε ότι, ενώ είχε αλλαχθεί η συνταγή του εν λόγω προϊόντος, δεν είχε αλλαχθεί η επισήμανσή του. Συνεπώς, το προϊόν ήταν μη κανονικό ως προς την επισήμανση. Στο προϊόν «μπιφτεκι προψημένο» χρησιμοποιήθηκε μόνο βοδινό κρέας ενώ η ετικέτα ανέφερε και χοιρινό κρέας.
Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Krivek A.E.» στη Χερσόνησο Ηρακλείου διότι βρέθηκε δείγμα προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Π. Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.» στον Άγιο Στέφανο διότι βρέθηκαν δείγματα των προϊόντων «παριζάκι μοσχάρι» και «λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 16.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Π. Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.» στον Άγιο Στέφανο διότι βρέθηκαν δείγματα των προϊόντων «πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας», «παριζάκι από φρέσκο κρέας» και «πάριζα από φρέσκο χοιρινό κρέας» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 36.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Π. Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.» στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν:
– Δείγματα των προϊόντων «παριζάκι από φρέσκο κρέας» και «πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας» στα οποία ανιχνεύτηκε φαινυλοβουταζόνη.
– Δείγμα του προϊόντος «παριζάκι με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας Fe Zn VITB2 VITB6» το οποίο βρέθηκε μη κανονικό ως προς την επισήμανση γιατί η ονομασία πώλησης οδηγεί σε σύγχυση τον καταναλωτή ως προς τη φύση του προϊόντος.
– Δείγμα του προϊόντος «πάριζα» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος «Π. Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.» στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκε:
– Δείγμα του προϊόντος «πάριζα βραστή» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.