INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Σήμα κινδύνου από τους ειδικευόμενους του νοσοκομείου Κομοτηνής

Τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) με ενημέρωση του κόσμου που προσήλθε στην πύλη του νοσοκομείου και μαζική παράσταση στο διοικητή «από τον οποίο περιμένουμε άμεσες δεσμεύσεις για τα αιτήματα μας», πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Ειδικευόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Και με τίτλο «Success story στο νοσοκομείο Κομοτηνής», κοινοποιεί τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να προβάλλει το “success” story σε κάθε τομέα της οικονομικής και πολιτικής ζωής με προμετωπίδα το πρωτογενές πλεόνασμα και την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Ωστόσο όπου και να γυρίσει κανείς το κεφάλι του επικρατεί συνθήκη κοινωνικής καταστροφής και μάλλον αισθάνεται ότι υπάρχουν δυο παράλληλες πραγματικότητες. Εμείς ως ειδικευόμενοι στο Γ. Ν. Κομοτηνής έχουμε να πούμε τα εξής:

Για να παρουσιάσει η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα, δε συνυπολογίζει τις οφειλές του προς το δημόσιο, δηλαδή τα νοσοκομεία, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους. Είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες τριών μηνών και βάσει συνομιλιών με τον κο Γεωργιάδη μπορεί και να μην πληρωθούμε για αυτές, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Στην ίδια λογική μείωσης των δαπανών για την υγεία, έχουμε υποχρεωθεί να εφημερεύουμε ως τομέας χειρουργικών κλινικών (με απλά λόγια ο γυναικολόγος αξιολογεί τη ρινορραγία, ο ορθοπεδικός τη λοίμωξη του ουροποιητικού, ωτορινολαρυγγολόγος τη σκωληκοειδίτιδα και ο χειρουργός το κάταγμα στο χέρι) απουσία ειδικών ιατρών οι οποίοι υποχρεώνονται να εφημερεύουν από το σπίτι (επειδή αυτές οι εφημερίες είναι πιο φθηνές). Αν έρθει κάποιος το απόγευμα στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ειδικός ιατρός. Πόσο μεγάλη επιτυχία είναι αυτό; Είναι πολύ επικίνδυνο για το λαό και βαθιά αντιεπιστημονικό για την εκπαίδευση των ιατρών.

Με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο από το 2012 και λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων στο Ε.Σ.Υ., τα τελευταία χρόνια το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό) του νοσοκομείου μας έχει μειωθεί σε βαθμό που καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία του. Ως ειδικευόμενοι καλούμαστε πολλές φορές απογεύματα και βράδια από το σπίτι, ενώ δεν εφημερεύουμε, για επείγουσες διακομιδές και επείγοντα χειρουργεία για τα οποία ποτέ δεν πληρωνόμαστε. Και ερχόμαστε για τους ασθενείς, αλλά για πόσο ένα σύστημα υγείας θα στηρίζεται στην αυτοθυσία των εργαζομένων;

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει μέσω φόρων την εκπαίδευσή μας ως ιατροί στα ελληνικά πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή υπάρχει εκροή τεράστιου δυναμικού στο εξωτερικού, ενώ για όσους επιμένουν να μένουν εδώ η εκπαίδευση είναι μια λέξη και πρακτική που έχει ξεχαστεί -είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές τώρα, αλλά αύριο θα είμαστε εμείς οι ειδικοί ιατροί που θα δίνουμε συμβουλές στους ασθενείς και αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι μάλλον δε θα είναι και οι καλύτερες.

Με το κλείσιμο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο έχει αυξηθεί δραματικά, ρίχνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης ακόμα περισσότερο. Σίγουρα ο 30ος ασθενής που εξετάζουμε δε θα ένιωθε τόση ασφάλεια αν ήξερε την ψυχολογική και σωματική κούραση του ιατρού που τον εξετάζει. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την περιστολή των ρεπό μας κατόπιν των εφημεριών. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούμε να δουλέψουμε και άλλο μετά από 24 ώρες εφημερίας και αρνούνται να μας χορηγήσουν τις νόμιμες άδειες ανάπαυσης (ρεπό) με την απειλή ότι θα μας εκπαιδεύουν ακόμα λιγότερα!

Το πραγματικό τοπίο για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την επιτυχία των αριθμών της κυβέρνησης. Η υγεία διαλύεται απλά για να βγαίνουν τα νούμερα και όπως ευστόχως ειπώθηκε “θα ζήσουν όσοι έχουν γερή κράση”, ενώ οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτες με αυτοθυσία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού για υγεία. Ωστόσο δε βάζουμε πλάτες για το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι υποχρέωση μας και ανάγκη να διεκδικήσουμε λεφτά, προσωπικό, εκπαίδευση και καλύτερες συνθήκες εργασίας για να κρατήσουμε πραγματικά ζωντανό το Ε.Σ.Υ. για το λαό και τον τόπο.

Άμεση και τακτική πληρωμή των δεδουλευμένων μας, εφημεριών και επιπρόσθετων ωρών εργασίας για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών (χειρουργεία, διακομιδές) σε μέρες μη εφημέρευσής μας.

Κατάργηση της άτυπης λίστας 2ης λίστας ειδικευομένων ετοιμότητας. Αρνούμαστε να καλύπτουμε άλλο τα επείγοντα περιστατικά σε ημέρες μη επίσημης εφημέρευσής μας

Αναγνώριση του δικαιώματος στο ρεπό όπως ορίζει ο νόμος.

Καθιέρωση 7ωρης πενθήμερης εργασίας ειδικευομένων με μέγιστη εργασία 52ώρες την εβδομάδα, όπως ορίζει ο νόμος

Καθιέρωση μέγιστου αριθμού εφημεριών το μήνα σε 7 με 5 καθημερινές και 2 αργίες, όπως ορίζει ο νόμος

Κατάργηση του χειρουργικού τομέα με ενεργές εφημερίες ειδικών

Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του λαού

Καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών

Όχι στο κλείσιμο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων – το πρωτογενές πλεόνασμα για τις ανάγκες του λαού

Κάλεσμα στους ειδικούς ιατρούς για συμμετοχή στον αγώνα για την αξιοπρεπή εργασία και τη μη διάλυση του Ε.Σ.Υ.

Κάλεσμα στα άλλα νοσοκομεία για συντονισμένες κινητοποιήσεις

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας εντός του χρονοδιαγράμματος στο οποίο αναφέρθηκε η μισθοδοσία του Νοσοκομείου με πρώτο κόμβο τις 15 Μάρτη, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Από Μάρτη θα κατατίθεται το πρόγραμμα των ρεπό στον διοικητή ο οποίος είναι υπεύθυνος τόσο για την υλοποίηση του όσο και για τη υλοποίηση των απειλών διευθυντών κλινικών προς συναδέλφους σε περίπτωση λήψης των νόμιμων ρεπό. Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουμε σε κινητοποιήσεις και σε όλα τα ένδικα μέσα που μας προσφέρει η νομοθεσία. Κατάθεση από Μάρτη προγραμμάτων εφημεριών βάση όλων των νόμιμων διατάξεων, με μέγιστο 7 εφημεριών το μήνα εκ των οποίων 5 καθημερινές και μόνο 2 αργίες. Τήρηση του νόμιμου ωραρίου των 7ωρών χωρίς άτυπες υπερωρίες.

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΜΕ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

 

Σχετικά άρθρα

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Η ανάπτυξη έρχεται! 166.000 απολύσεις τον Νοέμβριο

Super User

Οι πληρωμές των συντάξεων του μήνα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies