INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2016

Μάρτιος. Η άνοιξη μας ήρθε δυναμικά και μας προκαλεί για αναζητήσεις εκτός σπιτιών και πόλεων” σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και -ανταποκρινόμενη σε αυτό το κάλεσμα- οργανώνει μια σειρά επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζουν την διασκέδαση με τη γνώση.

Σκοπός, να παρουσιαστεί το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην περιοχή μας και στις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, να εξοικειωθούμε με την αρχαία τεχνογνωσία και πρακτικές της καθημερινότητας των αρχαίων, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τον σύγχρονο τόπο και τους ανθρώπους που έχουν συντελέσει στην προκοπή του.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από αρχαιολόγους της εφορείας. Για όλα απαιτείται προσυνεννόηση, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους» θα παραταθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά το διάστημα 08.30-15.00. Υπάρχει επίσης διαθέσιμο φυλλάδιο, το οποίο επιμελήθηκε η αρχαιολόγος της εφορείας Μαρία Χρυσάφη και διανέμεται δωρεάν.

Η είσοδος του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για όλες τις εκδηλώσεις, εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα εκδίδεται αναλυτικό δελτίο τύπου όταν πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Η χρονική σειρά τους είναι η εξής:

Σάββατο 19 Μαρτίου (19.30) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκδήλωση που θα παρουσιάσει το έργο των Εφορειών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στον ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τις ανασκαφές στην περιοχή. Ομιλήτριες: Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, με θέμα «Οι εργασίες της ΙΗ’ Ε.Π.Κ.Α. στους Φιλίππους», Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της ΕφΑ Καβάλας με θέμα «Οι εργασίες της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στους Φιλίππους».

27 Μαρτίου – 24 Απριλίου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έθιμα θανάτου χθες και σήμερα. Ομοιότητες και διαφορές». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Κυριακή Χατζηπροκοπίου.

Πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες Πομάκους. Θα περιλαμβάνει τέσσερις-πέντε δίωρες συναντήσεις, ενώ οι χώροι, οι ημέρες και οι ώρες συνάντησης, θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με τους εκπαιδευόμενους. Σκοπός είναι η επαφή και η γνωριμία των Πομάκων με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μέσα από τα αρχαία ταφικά έθιμα, όπως αυτά παρουσιάζονται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, αλλά και τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και ανακαλώντας τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα θα γίνουν κοινωνοί του πολιτισμού και της ιστορίας των αρχαίων.

Τρίτη 5 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγειρικά σκεύη… από το παρελθόν στο παρόν». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών με τα μαγειρικά σκεύη και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην αρχαιότητα. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε διαδραστική παρουσίαση, «γνωρίζουν» οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και συμμετέχουν σε εργαστήριο παρασκευής τροφών, σύμφωνα με αρχαίες συνταγές.

Πέμπτη 7 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Μαρία Χρυσάφη.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης δημοτικού, αποσκοπεί στη γνωριμία των παιδιών με τη χρήση της φωτιάς στην αρχαιότητα. Εκτός από την παρουσίαση των χρήσεων της φωτιάς, τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικό εργαστήριο με θέμα την παρασκευή και όπτηση άρτου σε ομοίωμα αρχαίου φούρνου.

Τρίτη 12 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγειρικά σκεύη… από το παρελθόν στο παρόν». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Τετάρτη 13 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Μαρία Χρυσάφη.

Σάββατο 16 Απριλίου (19.30) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Διάλεξη του Δρ. Νεραντζή Νεραντζή, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Λυών (Γαλλία) Lille-3, με θέμα «Μεταλλευτική δραστηριότητα και μεταλλουργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα».

Δευτέρα 18 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Συμμετοχή της εφορείας στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας μνημείων 2016. Σε συνεργασία με τη Δ΄ τάξη του 5ου δημοτικό σχολείου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγειρικά σκεύη… από το παρελθόν στο παρόν». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Τρίτη 19 Απριλίου (08.30-13.40) στο ΓεΛ-γυμνάσιο Αβδήρων

Συμμετοχή στην ημερίδα που συνδιοργανώνεται από το γυμνάσιο και λύκειο Αβδήρων μαζί με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Ξάνθης στο πλαίσιο της «ημέρας σταδιοδρομίας». Η ημερίδα έχει θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου Αβδήρων και οι μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης». Από την ΕφΑ Ξάνθης θα συμμετάσχει η προϊσταμένη Κωνσταντίνα Καλλιντζή με θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου Αβδήρων μέσα από τον πολιτισμό».

Τετάρτη 20 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος Μαρία Χρυσάφη.

Παρασκευή 13 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βλέπω… αγγίζοντας» σε συνεργασία με το ειδικό σχολείο τυφλών και αμβλυώπων Ξάνθης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες με προβλήματα όρασης. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τη ζωή των αρχαίων Αβδηριτών, αγγίζοντας αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων, εγκεκριμένα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμμετέχοντας σε διαδραστικό παιχνίδι και εργαστήριο πηλοπλαστικής. Υπεύθυνη αρχαιολόγος Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Κυριακή 22 Μαΐου (11.00-14.00)

Συμμετοχή της εφορείας στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων 2016 με το γενικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με τον δήμο Αβδήρων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμμετάσχει στον φετινό εορτασμό με την εκδήλωση «Σύγχρονα Άβδηρα: ένας τόπος πολιτισμού». Θα περιλαμβάνει διαλέξεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης Κωνσταντίνας Καλλιντζή και Μαρίας Χρυσάφη, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ανδριανής Διαγουμά και Κατερίνας Ριτζούλη, καθώς και εκπροσώπων του δήμου, ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και περιήγηση στο παραδοσιακό τμήμα του σύγχρονου οικισμού για γνωριμία με τα μνημεία του (μύλος, σπίτι Αμερικάνου, κρήνη, αρχοντικό Παμουκτσόγλου, ιερός ναός Αγίας Παρασκευής, Λαογραφικό Μουσείο κ.α.). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από φωτογραφική έκθεση, ενώ θα υπάρχει και φυλλάδιο για το κοινό.

Σάββατο 28 Μαΐου

Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, οργανώνεται εκδήλωση γνωριμίας του κοινού με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, τους αρχαιολογικούς χώρους Πόρων (Πόρτο-Λάγος), Αβδήρων, φρουρίου Καλύβας και μακεδονικού τάφου Σταυρούπολης-Κομνηνών. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από την προϊσταμένη της εφορείας Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Για καλύτερη κατανόηση των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων αυτών των χώρων, η ίδια θα δώσει διάλεξη στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Σάββατο 4 Ιουνίου (20.00) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Εκδήλωση μνήμης για τα δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του Στέφανου Ιωαννίδη. Ομιλητές: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος και συγγραφέας της Ξάνθης με θέμα «Στέφανος Ιωαννίδης: Λογοτεχνία και πολιτισμός»,

Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και επίτιμος διδάκτορας του Δ.Π.Θ. με θέμα: «Στέφανος Ιωαννίδης: Τα αρχαία μνημεία της Θράκης». Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση έντυπου υλικού.

Σάββατο 25 Ιουνίου (19.30) στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Παρουσίαση του έργου «Συντήρηση – αποκατάσταση – ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. Οι αρχαιολόγοι της εφορείας Κωνσταντίνα Καλλιντζή και Μαρία Χρυσάφη θα περιηγηθούν μαζί με τους επισκέπτες στις αρχαιολογικές ενότητες που έχουν αποκατασταθεί με το παραπάνω έργο. Παράλληλα θα προβάλλονται εικόνες από τις εργασίες αποκατάστασης. Θα διανεμηθεί έντυπο υλικό.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

Super User

Βιβλιοπαρουσίαση στην καπναποθήκη “Π”

Super User

Ο Αλέξης Σταμάτης στο “Δύο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies