INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Κοινή εκδήλωση Ε.Α.Α.Κ.-Αγωνιστικών Κινήσεων για το άσυλο

Εκδήλωση-συζήτηση για το άσυλο συνδιοργανώνουν Ε.Α.Α.Κ. και Αγωνιστικές Κινήσεις το απόγευμα (18.00) της Πέμπτης 14 Απριλίου στο αμφιθέατρο προκατ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

Ήδη από πέρυσι διαπιστώνουμε από πλευράς της διοίκησης του πανεπιστημίου μία στάση όλο και πιο σκληρή όσον αφορά το ζήτημα του ασύλου. Αρνείται να παρέχει τους χώρους για πολιτικές και πολιτιστικές διαδικασίες, ενώ ζητάει πλέον να υπογράψουμε δηλώσεις από τα Κ.Ε.Π. που ο υπογράφων θα διώκεται μέχρι και με δέκα χρόνια φυλάκιση σε περίπτωση που συμβεί στο χώρο του πανεπιστημίου οποιαδήποτε βλάβη. Διάφορες επικλήσεις όπως η ελλιπής φύλαξη(η οποία υφίσταται αλλά εδώ χρησιμοποιείται ως αφορμή για κλειδωμένες πόρτες ακόμα και όταν υπάρχει φύλακας!) και βρώμικοι χώροι έπειτα από εκδηλώσεις (δεν έχει δοθεί ποτέ αφορμή) χρησιμοποιούνται μόνο προσχηματικά.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή οι όποιες τέτοιες κινήσεις από πλευράς διοίκησης δεν είναι ούτε αθώες ούτε έχουν ως επιδίωξη την “ασφάλεια” του χώρου και των φοιτητών-εργαζομένων του. Αποτελούν πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του συστήματος που στόχευση έχουν την περαιτέρω απονέκρωση και αποστείρωση του περιβάλλοντος του ασύλου.

Θεωρούμε πως το άσυλο αποτελεί χώρο αμφισβήτησης, πολιτικοποίησης και εφαλτήριο αλλά και περιφρουρητή των κοινωνικών αγώνων, μέσα από τους οποίους έχει κατοχυρωθεί και ως τέτοιο. Το να μπούμε σε μία διαδικασία κατά την οποία αποδεχόμαστε το πανεπιστήμιο ως ιδιοκτησία υπουργείων, πρυτάνεων και κοσμητόρων, είναι σαν να αποδεχόμαστε πως αυτός ο χώρος πλέον δεν υφίσταται ως άσυλο, δεν ανήκει στους φοιτητές και στο λαό. Γι’ αυτό και αρνηθήκαμε να υπογράψουμε οποιοδήποτε τέτοιο χαρτί, το οποίο θα μπορούσε επίσης κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προβοκάτσιας -πολλοί οι καλοθελητές.

Σε μια περίοδο σαν αυτή που οι λαϊκές κατακτήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο και αμφισβητούνται, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει εκ νέου μία συζήτηση γύρω από αυτές. Το ζήτημα του ασύλου και η διαφύλαξή του ορίζεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα από την ίδια την πραγματικότητα, ενώ πάντα ήταν αιχμή του δόρατος τόσο για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του που κινούνταν επιθετικά απέναντι του, όσο και για το φοιτητικό κίνημα το οποίο πάλευε για τη διατήρηση και την περιφρούρησή του.

Στη βάση αυτής της αναγκαιότητας για διεύρυνση και μια πιο πλατιά συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα στην Ξάνθη, θεωρούμε πως θα βοηθούσε σαν πρώτη κίνηση μια εκδήλωση. Μια εκδήλωση δύο δυνάμεων που δεν επιθυμούν να δώσουν μια οργανωτικού τύπου απάντηση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, αλλά μια πρώτη προσπάθεια να ανοίξουν το ζήτημα του ασύλου στους φοιτητές της Ξάνθης στο πλαίσιο της κοινής δράσης, καθώς και της ενίσχυσης διαδικασιών που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης.

 

Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μαθήματα, υποτροφία και νέο ξεκίνημα για τη “Φιλαναγνωσία”

Super User

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Ξάνθης

Super User

Κάλεσμα-ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies