INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Επετειακό

Είπα σήμερα να μεθύσω με «το αθάνατο κρασί του ’21», όμως το ‘βαλα στο στόμα κι ήταν ξύδι. Ξίνισε, εκτεθειμένο χρόνια τώρα στις εξέδρες των επισήμων. Εκεί όπου συνωθούνται κάτι ψηλοί νάνοι που θεωρούν τον εαυτό τους μικρόσωμο γίγαντα. Όλοι αυτοί που «διαχειρίζονται» τόπους, λαούς, παρελθόντα και μέλλοντα, με γνώμονα το συμφέρον της τάξης τους, της τσέπης τους ή της μωροφιλοδοξίας τους. Συνήθως τρία σε ένα.

Αναμασούν τη λέξη «διαχείριση» χωρίς αιδώ, με τον ίδιο οραματικό ορίζοντα που έχει ο διαχειριστής για τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Μπορεί και να τους ξεπερνά.

Τα τελευταία χρόνια συνωθούνται στις εξέδρες και κάτι μαύρα πτηνά, βγαλμένα απ τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας που τώρα μάλιστα μισθώνονται για να τις αναβιώσουν.

Ξίνισε το αθάνατο κρασί του 21, στα κεράσματα και τις σπονδές που κάνουν απ’ τις εξέδρες ή τους άμβωνες οι πανηγυρικοί της μέρας, εκφωνούμενοι με προβαρισμένο τόνο και παλμό, αναντίστοιχο συνήθως του εκφωνούντα και του ακροατηρίου. Κι αμέσως μετά ηχούν στα μεγάφωνα της πλατείας λεβέντικα τσάμικα σε κονσέρβα σόλο κλαρίνο ελεκτρόνικ, για να προθερμανθεί η παρέλαση της γόβας, της τσίχλας, του βαριεστημένου φαντάρου και του σημαιοφόρου, που καλά θα κάνει να έχει ελληνοπρεπές επίθετο σε -ιδης ή σε -πουλος. Ψηλά στο κοντάρι ανεμίζει τις πιο πολλές φορές η ευγενής βαθμοθηρία των γονιών του, χρυσοπληρωμένη σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Ξίνισε το αθάνατο κρασί του ’21, στην ιστορία που δεν διδάχτηκε ποτέ, γιατί δεν συμφέρει τις εξέδρες των ψηλών νάνων, πως η επανάσταση αυτή ήταν ενάντια στον Τούρκο αγά και τον Έλληνα κοτζαμπάση. «Το 21 κι η αλήθεια του» είναι το ανείπωτο μυστικό, μη τυχόν και μπουν ψύλλοι στα αυτιά των σημερινών ραγιάδων. Σαν το μυστικό της ξεπαρθενεμένης θυγατέρας που κρατούν εφτάκλειστο οι οικογενειακές συνωμοσίες, μη και μαθευτεί η ομορφιά του έρωτα. Μέσα σ’ αυτό το οικογενειακό μυστικό θάφτηκε επιπλέον ο Νικηταράς ο τουρκοφάγος άστεγος και άκλαυτος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακισμένος και δολοφονημένος από εγχώριους φονιάδες, ο Καραϊσκάκης καθαιρεμένος και δολοφονημένος από ρουφιάνο, η Μαντώ Μαυρογένους πεινασμένη και μόνη και τόσοι άλλοι που τους επικαλούνται οι άδειοι πανηγυρικοί και τους κάνουν στολές τα αποκριάτικα πάρτι.

Φαίνεται πως το αθάνατο κρασί είχε ξινίσει από τότε που είπε ο Μακρυγιάννης « και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους κι εσκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης».

25 Μαρτίου, για την ιστορία, υπογράφτηκε το μνημόνιο της σύγχρονης σκλαβιάς μας. 25 Μαρτίου 2013 έβαλαν και την Κύπρο σε επιτροπεία. Για να επιβεβαιωθεί η κακότροπη ποίηση που πρόβλεψε «ο εξευτελισμός σου θα είναι τέλειος! Η εκπόρθηση θα φτάσει ως τις ρίζες των βουνών».

Νίνα Γεωργιάδου

Σχετικά άρθρα

Είπατε τίποτε;

Super User

Διαχρονικά επίκαιρο

Super User

Υποθήκες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies