INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης

Με σύνθημα “Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή – Έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. χωρίς αναβολή” η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας το απόγευμα (19.00) της Πέμπτης 12 Ιουλίου, σημειώνοντας:

Στις 11 και 12 Ιούλη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής του Ν.Α.Τ.Ο. Ωστόσο, οι πολεμικές προετοιμασίες, οι απειλές χρήσης βίας, οι επεμβάσεις και τέλος οι συνέπειές τους, γίνονται ολοένα και πιο έντονες και στην ίδια την Ευρώπη – στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια, στον Περσικό Κόλπο, από το Μάλι ως το Κέρας της Αφρικής, σ’ όλη την περιοχή της Μεσογείου, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των μεγάλων, πολυεθνικών μονοπωλίων. Στην αντιπαλότητα που αναπτύσσεται συμμετέχουν οι παλιές και δεσπόζουσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δηλαδή Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα που επίσης διεκδικούν μερίδιο από τα πλούτη της περιοχής και τους διαύλους μεταφοράς τους.

Πριν από τη σύνοδο του Ν.Α.Τ.Ο. πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. η οποία κατέληξε σ’ ένα απάνθρωπο συμβιβασμό για το προσφυγικό, ενώ στις 25 Ιούνη εννιά κράτη της Ε.Ε. υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης συμμετοχής για τη δημιουργία “Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων”. Η “πρωτοβουλία” είναι ένα νέο σχήμα για άμεσες επεμβάσεις, όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θεωρούν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντά τους και το Ν.Α.Τ.Ο. δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Η ακόμα στενότερη συνεργασία του Ν.Α.Τ.Ο. με την Ε.Ε. θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της επερχόμενης συνόδου κορυφής. Βασικοί άξονες στην εν λόγω κοινή δράση είναι η παραπέρα βελτίωση στους χρόνους μετακίνησης και αποστολής δυνάμεων στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, είναι οι πιέσεις των Η.Π.Α. στις υπόλοιπες χώρες για μεγαλύτερες δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Με παράσημα στο πέτο για την προσήλωσή της στους σχεδιασμούς του Ν.Α.Τ.Ο., προσέρχεται η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ στη σύνοδο κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Άλλωστε δεν υπάρχει αιχμή της ιμπεριαλιστικής δράσης που αναπτύσσει το Ν.Α.Τ.Ο. στην περιοχή μας η οποία να μην υποστηρίζεται με πάθος από την ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό τον λόγο εισπράττει κατά καιρούς τα εύσημα από τα κάθε λογής ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Και πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χωθεί μέχρι τα μπούνια στα πολεμοκάπηλα ΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τη χώρα σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» για την επικίνδυνη δραστηριότητα των Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο. – Ε.Ε. στην περιοχή; Μπορεί στην ειδησεογραφία να κυριαρχούν οι σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει τα επιθετικά σχέδια που παραμένουν και ενισχύονται και με ελληνική «συμβολή»…

Η Ελλάδα ήδη φιλοξενεί ΝΑΤΟικές βάσεις που υποστηρίζουν τον όλεθρο που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές, οι οποίες είναι σπαρμένες σε όλη τη χώρα: Άκτιο, Ανδραβίδα, Άραξος, με τις προετοιμασίες για αποθήκευση ακόμα και πυρηνικών όπλων, και κυρίως Λάρισα και Σούδα που έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο. Εκτός όμως από τις βάσεις του θανάτου, η Ελλάδα διαθέτει όλες τις υποδομές, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, για τις ανάγκες των βάρβαρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών της περιοχής. Σε αυτά τα σχέδια άλλωστε εντάσσονται η «αξιοποίηση» του ναυπηγείου στη Σύρο που πολλάκις ο πρέσβης των Η.Π.Α. έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικής σημασίας», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που φιλοξενεί βάση αμερικανικών ελικοπτέρων κλπ. Μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, η ΝΑΤΟική αρμάδα πλέει στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του προσφυγικού, επιτηρώντας ουσιαστικά τα περάσματα των βασικών ανταγωνιστών των Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Κίνας.

Η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών με την Π.Γ.Δ.Μ. επιβεβαιώνει την ενεργή εμπλοκή τής χώρας στην προσπάθεια επέκτασης του ευρωατλαντικού άξονα στα δυτικά Βαλκάνια, σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Ακόμα και σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της απόδοσης του 2% του Α.Ε.Π. για στρατιωτικές δαπάνες με βάση ΝΑΤΟική οδηγία, που φαίνεται ότι θα βασανίσει τη σύνοδο και στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στα πιο ισχυρά κράτη-μέλη του Ν.Α.Τ.Ο., η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ έχει φροντίσει να είναι «τύπος και υπογραμμός». Γι’ αυτό άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε τις «ευχαριστίες» του στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. πέρυσι, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που τηρεί αυτή τη νόρμα, ματώνοντας βέβαια το λαό για να εξοικονομεί τους σχετικούς πόρους.

Στο όνομα της ασφάλειας της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ χώνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα σχέδια Η.Π.Α.-Ν.Α.Τ.Ο. στην ευρύτερη περιοχή… αποκωδικοποιώντας τα περί «γεωπολιτικού μεντεσέ» και διεκδικώντας τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στις μεγάλες εμπορικές και ενεργειακές μπίζνες που έχουν τη σφραγίδα των αμερικανικών μονοπωλίων.

Εμείς «συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε». Εμείς δεν προσυπογράφουμε τους ταξικούς στόχους και επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης, τους αντιπαλεύουμε ενεργά με τις δικές μας αντιιμπεριαλιστικές θέσεις και στόχους πάλης.

  • Λεφτά για έργα αντιπλημμυρικά κι όχι για του Ν.Α.Τ.Ο. πλοία πολεμικά
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε. στο εξωτερικό
  • Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, καμία συμμετοχή στου Ν.Α.Τ.Ο. τα σφαγεία.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Super User

Οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies