Κάθε εργαζόμενος για το πρώτο έτος εργασίας δικαιούται είκοσι εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας (για όσους εργάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα) και 24 εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα (21 και 25 αντίστοιχα για το δεύτερο έτος, 22 και 26 αντίστοιχα από το τρίτο έτος και μετά). Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί άδεια, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.
Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις πραγματικές αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.
Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το μισό του πραγματικού του μισθού για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα δεκατρία ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Αυτά υπογραμμίζει η Αντεπίθεση Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, προσθέτοντας:
Συνάδελφοι, -ισσες εργαζόμενοι του επισιτισμού – τουρισμού – ζαχαροπλαστείων (σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες), κανένας μόνος του απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Ήρθε η ώρα να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες η ισχύουσα εργατική νομοθεσία:
- Κανένας ανασφάλιστος. Πλήρης ασφάλιση για όλους
- Πληρωμή δώρων, αδειών, επιδόματος άδειας. Δεν τα επιστρέφουμε πίσω!
- Πληρωμή υπερωριών και προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα και Κυριακές/αργίες.
Οι αγώνες των συναδέλφων σε “Banquet”, “Applebee’s”, “Pizza Hut”, “Χατζή”, “Ble”, “Kαφεναί” κ.α., μας δείχνουν τον δρόμο!