INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. για την ευλογιά σε Α.Μ.-Θ.

Ερώτηση για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν από την ευλογιά στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία έχει προκαλέσει η νόσος της ευλογιάς με τη θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων. Η κατάσταση που επικρατεί είναι γνωστή στο Υπουργείο, μάλιστα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (21/11/2013) έπειτα από Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό, ο Υπουργός είχε δεσμευτεί για μια σειρά μέτρων και για αποζημιώσεις που θα έδιναν έστω μια μικρή ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η τελική αξία εκτίμησης που δίνεται στα προσβεβλημένα ζώα είναι μειωμένη σε σχέση με εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Επιπλέον το τελευταίο εξάμηνο η νόσος εξακολουθεί να επεκτείνεται επιθετικά και με πολλές εστίες στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (κλπ.). Συνολικά, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχουν θανατωθεί 15.440 ζώα 100 εκμεταλλεύσεων.

Για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ευλογιάς, όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, απαιτείται να θανατώνονται όλα τα ζώα, γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία. Επίσης παρέμειναν έγκλειστα τα ζώα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την εστία όπου εντοπίσθηκε το κρούσμα.

Έτσι αυτό το διάστημα 55.080 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης απόστασης των 3 χιλιομέτρων και άλλα 142.446 ζώα των 10 χιλιομέτρων.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ζωντάνεψε τον εφιάλτη που απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία στην Αν. Μακεδονία – Θράκη και καταδικάζει τους κτηνοτρόφους να μείνουν χωρίς εισόδημα, φορτώνοντάς τους παράλληλα με πολλαπλάσια χρέη, καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται να τους δοθεί είναι ψίχουλα. Η επιθετική επέκταση της νόσου δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, καθώς επιπρόσθετα εκδηλώθηκε σε περίοδο όπου η πλειοψηφία των ζώων εγκυμονούσαν, οπότε έχει χτυπηθεί και η δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων ζώων.

Με βάση το σχέδιο ΚΥΑ, που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους είναι ψίχουλα και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στη ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γιατί τα έξοδα για τη συντήρηση ενός χρόνου, μέχρι δηλαδή να μπει στην παραγωγή ένα ζώο, αγγίζουν τα 300 ευρώ. Ακόμα και ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τα αιγοπρόβατα που είναι πάνω από 1 έτος για 234 ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού και μετακίνηση από άλλες Περιφέρειες ή τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για τη μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στη διαδικασία των ελέγχων.

Τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και τη Δράμα κ.ά.).

Την έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι’ αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Να παγώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες αφού λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χρέη προς τις τράπεζες, τα τέλη προς Δήμους για ύδρευση, βοσκοτόπια κλπ., οι εισφορές για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα.

Άμεσα να μπει σε λειτουργία το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με πρόσληψη του ανάλογου επιστημονικού προσωπικού και την προμήθεια του υπόλοιπου εξοπλισμού.

 

Σχετικά άρθρα

Φοροδιαφεύγουν οι τέσσερις στους πέντε πλούσιους, την ώρα που τα χρέη «πνίγουν» τους υπόλοιπους Έλληνες

Super User

“Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές”…

Super User

378 βιοτεχνίες έβαλαν λουκέτο στη Θεσσαλονίκη φέτος

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies