INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Εν όψει των εκλογών στο Ε.Κ.Ξ.

Από την Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (στηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση εν όψει των εκλογών στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Απευθυνόμαστε σ’ εσάς που αναλαμβάνετε την ευθύνη να εκλέξετε την νέα διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης και τους αντιπροσώπους που θα εκλέξουν την διοίκηση στη Γ.Σ.Ε.Ε.

Η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ.), το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, καλεί όλους τους εργατοϋπαλλήλους-αντιπρόσωπους των πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού να στηρίξουν ψηφίζοντας το ταξικό ψηφοδέλτιό μας, με στόχο ένα πιο ισχυρό και πιο μαζικό εργατικό κίνημα, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, της Ε.Ε., στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, ώστε να παλέψουμε για το μέλλον μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Θέλουμε ένα Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που με τη δραστήρια συμμετοχή των μελών του θα μπορέσει να συγκρουστεί, να βάλει εμπόδια σε κυβέρνηση και εργοδότες από τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστική κρίσης αλλά και πιο μπροστά, δεχόμαστε άγρια επίθεση στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας, ενώ ετοιμάζουν και νέα αντεργατικά μέτρα για να φτηνύνουν πιο πολύ την εργατική μας δύναμη.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ πανηγυρίζει πάνω στο κουφάρι των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Στη φούσκα της «μεταμνημονιακης Ελλάδας» δεν καταργείται κανένας από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που πτώχευσαν τον εργαζόμενο λαό, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 φορτώνει επιπλέον φόρους ενός δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης που υλοποίησαν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ψηφίζοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με τα τρία μνημόνια, για μια ακόμα φορά προσπαθούν να μας εξαπατήσουν.

Η καθήλωση των μισθών σε άθλια επίπεδα, αυτά των 200-300 ευρώ που έχουν γίνει κανόνας σε πολλούς κλάδους, η εκτεταμένη «ευελιξία», η ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου για τη μόνιμη καθήλωση του κατώτατου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τα ψίχουλα και τις προεκλογικές υποσχέσεις που στοχεύουν στο μυαλό και την καρδιά της εργατικής τάξης. Πλάι μας συνεχίζει και βρίσκεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσα από τη διαρκή φοροεπιδρομή και τους πλειστηριασμούς, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η συνεχής υποβάθμιση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που οδηγούν στην εξαθλίωση, στην ανέχεια, με τα εργατικά ατυχήματα να φτάνουν ως και την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, με τρανταχτό παράδειγμα το ατύχημα που είχαμε στο νομό μας πριν περίπου ένα χρόνο στην ΕλΒιΖ.

Η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, μαζί με τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολέμους, πρέπει να είναι αγώνας καθημερινός και σε πρώτο πλάνο για τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Για μας και τα παιδιά μας, τα δικαιώματά μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα! Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε! Προϋπόθεση: Κανείς εργατοϋπάλληλος να μη μείνει μόνος, αμέτοχος. Να ξεπεράσουμε φόβους και δισταγμούς. Να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που μας λένε πως με τον αγώνα δεν βγαίνει τίποτα. Αυτά τα λένε όσοι δεν θέλουν να παλεύουν, ν’ αγωνίζονται οι εργάτες, όσοι θέλουν ακινησία και ανέγγιχτη την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιοκτησία. Όσοι θέλουν να είναι κυρίαρχη η μοιρολατρία για να υλοποιούν ανεμπόδιστα την αντεργατική τους πολιτική.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων του Ε.Κ.Ξ. -Ε.Κ.Ε. (πρώην Π.Α.Σ.Κ.Ε.) και Δ.Α.Κ.Ε.- τα τρία τελευταία χρόνια από το 2016 έριξαν κάθε φύλλο συκής, ο «λιθοβολισμός» ενάντια στη μορφή πάλης της απεργίας και συνολικά στους εργατικούς αγώνες ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή συμβιβασμού της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε., πως «η απεργία έφαγε τα ψωμιά της» την ώρα που η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ καταργούσε το δικαίωμα στην απεργία. Η απαξίωση της απεργίας ανοίγει συνολικά τη βεντάλια της συζήτησης για το ρόλο των συνδικάτων, για τη μετατροπή του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος σε έναν άσφαιρο «κοινωνικό εταίρο».

Μπορεί να νιώθει κανείς ικανοποίηση από την οργάνωση των τελευταίων απεργιακών κινητοποιήσεων από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Κ.Ξ. την πρωτομαγιά, στις 30 Μάη και 28 Νοέμβρη, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή έντεκα ατόμων στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο; Αντίθετα το ΠΑΜε έσωσε την τιμή της εργατικής τάξης του νομού, έδωσε το στίγμα, έστειλε το μήνυμα στις εργοδοτικές ενώσεις, στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε., με μαχητικές συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις των απεργιών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα του εκφυλισμού και της μοιρολατρίας που σπέρνουν στους εργαζόμενους; Και αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους πιπιλίζοντας το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν.

Δεν θα ένιωθε η Ξάνθη ότι υπάρχει διαμαρτυρία, συγκέντρωση, απεργία, αν δεν ήταν το ΠΑΜε και οι συγκεντρώσεις του. Και πάνω απ’ όλα: Η απογοήτευση, η μοιρολατρία θα ήταν μόνιμες, γενικευμένες, ριζωμένες, πραγματική ταφόπλακα.

Ε.Κ.Ε. και Δ.Α.Κ.Ε. δεν έκαναν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους. Στην ίδια ρότα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο Ε.Κ.Ξ., πήραν απόφαση για την πραγματοποίηση της ετήσιας απολογιστικής συνέλευσης και των εκλογών το 2019, ένα μήνα πιο μπροστά, για να συμμετέχουν οι ίδιοι νόθοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία «φαντάσματα» των ιδιωτικών υπαλλήλων που διαθέτουν οι παρατάξεις του Ε.Κ.Ε. και της Δ.Α.Κ.Ε., που όπως καταγγείλαμε και πριν τις εκλογές του Ε.Κ.Ξ. το 2016, προέκυψαν μετά από δεκάδες διπλοψηφίες. Όπως τότε έτσι και τώρα, αρνούνται τον έλεγχο των εκλεγμένων αντιπροσώπων μέσα από τα μητρώα ψηφισάντων των σωματείων. Έχουμε πείρα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ξέρουμε πως υπάρχει άλλη λύση: οι δυνάμεις του ΠΑΜε και οι δύο εκλεγμένοι στο διοικητικό συμβούλιο του Ε.Κ.Ξ. συγκρούστηκαν με τις παραπάνω λογικές, των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους που τα υπηρετούν. Προσπαθήσαμε μέσα από αυτό τον αγώνα να δείξουμε ότι τελικά ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι εργάτες είναι αυτός που κοντράρεται με τον δήθεν μονόδρομο του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜε είναι στην αντίπερα όχθη:

 • Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην απεργία, την υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια
 • Εναντιωθήκαμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις απολύσεις, στη γενικευμένη απληρωσιά σε μια σειρά χώρους όπως στη “LeonGas“, στον κλάδο του επισιτισμού, στη GMC, με προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων μέσα από μαζικές διαδικασίες, υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργατών
 • Οργανώσαμε, όλα αυτά τα χρόνια μαζί με άλλα σωματεία κι εργαζόμενους τις απεργιακές μάχες την περιφρούρηση του δικαιώματος της απεργίας σε χώρους όπως τα κάτεργα της “eValue” και της “Sunlight
 • Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας αντάμα με συνδικάτα του νομού μας στα θύματα και τις καταστροφές που υπέστησαν από τις καταστροφικές φωτιές οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής
 • Εναντιωθήκαμε με συλλαλητήρια, με φορείς και σωματεία της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στους σχεδιασμούς και τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση
 • Συγκρουόμαστε με τη γραμμή του κεφαλαίου, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που σε αυτήν όλοι τους προσκυνάνε. Αναδείξαμε ζητήματα όπως της εφαρμογής των νέων εργασιακών σχέσεων σε μια σειρά χώρους που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πίνουν νερό στο όνομα της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως στα “Πλαστικά Θράκης” όπου διαχωρίζουν τις συμβάσεις εργασίας με βάση την ηλικία, των 511 € και 586 €, για μια σειρά επιχειρήσεις που μείωσαν μισθούς, με το επιχείρημα της μειωμένης κερδοφορίας, όπως τη “Sunlight
 • Ακόμη και μετά το βιομηχανικό ατύχημα στη “Sunlight” την πρωτομαγιά του 2018, αναδείξαμε τους μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τις ευθύνες της εργοδοσίας, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ την ίδια ώρα η πλειοψηφία του Ε.Κ.Ξ. (Ε.Κ.Ε., Δ.Α.Κ.Ε.) επέλεξε τη σιωπή
 • Ακόμη, κάναμε παρεμβάσεις στο εργασιακό κάτεργο της “eValue” όπου την ώρα που η επιχείρηση χτυπά κόκκινο από την κερδοφορία, οι εργαζόμενοι βιώνουν τους εξευτελισμούς, τις συμβάσεις του ενός μήνα, την εντατικοποίηση.

Αυτοί θεωρούν «δίκαιη ανάπτυξη» το να δίνουν ταυτόχρονα δεκάδες δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, δηλαδή για τους δολοφόνους των λαών. Να τη χαίρονται τη “δίκαιη ανάπτυξή” τους. Ας την πανηγυρίσουν με τα κόμματα αυτά που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο. Επίσης με τη δολοφονική και εγκληματική Χρυσή Αυγή που όλη την ώρα ζητά και άλλα προνόμια για τα αφεντικά. Τώρα λέμε «τέρμα πια οι αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα:

 • Για να υποχρεώσουμε τους εργοδότες παντού να υπογράψουν Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις στο μεροκάματο. Για να υπογραφεί Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με ελάχιστο μισθό τα 751€ ανεξάρτητα από σχέση εργασίας
 • Για να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθούν οι φόροι
 • Για να ανακουφιστούν οι άνεργοι
 • Για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι.

Συνάδελφοι

Πάρτε μέρος όλοι στις εκλογές! Ψηφίστε όλοι μαζικά το ψηφοδέλτιο της Ε.Σ.Α.Κ. Οργανωθείτε στο χώρο δουλειάς σας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε γροθιά στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση, γροθιά στο σύστημα της εκμετάλλευσης, παρά τις οποίες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορούν να υπάρχουν απέναντι στην Ε.Σ.Α.Κ. και το ΠΑΜε.

Η μάχη των αρχαιρεσιών είναι μάχη που δίνουμε απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αυτοί μας θέλουν μακριά από το ταξικό συνδικάτο, μόνους και ανυπεράσπιστους. Εμείς όμως ξέρουμε: Γι’ αυτό σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Στην ταξική ενότητα η δύναμή μας, στους αγώνες μας οι κατακτήσεις μας. Όλοι για έναν και ένας για όλους.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Για τη σημερινή συνέλευση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Super User

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Super User

Ανακοίνωση-καταγγελία της Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies