Τρεις εκδηλώσεις διοργανώνει στο προσεχές διάστημα το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Εικαστική έκθεση την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, εκδήλωση για τη διατροφή και τη βιοποικιλότητα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και προβολή ταινίας την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.
Εικαστική έκθεση του İbrahim Dinçeli και του Rasim Sezen
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του İbrahim Dinçeli και του Rasim Sezen, δύο καλλιτεχνών του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 20:30. Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας του Αρχείου Θρακικής Λογοτεχνίας του Ε.Μ.Θ. και του Trakya Üniversitesi της Αδριανούπολης και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας του Μουσείου).
Ο İbrahim Dinçeli είναι γνωστός ζωγράφος στην Τουρκία και καθηγητής στο Τμήμα Εκπαίδευσης Καλών Τεχνών της Παιδαγωγικής Σχολής του Trakya Üniversitesi στην Αδριανούπολη. Φοίτησε στο Uludağ Üniversitesi και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Marmara Üniversitesi. Από το 1984 έλαβε μέρος σε πενήντα περίπου ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Τουρκία και στη Βουλγαρία.
Ο Rasim Sezen σπούδασε βιολογία στο Eskişehir Anadolu Üniversitesi και εργάζεται ως γενικός γραμματέας του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Trakya Üniversitesi στην Αδριανούπολη. Ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και περίπου σαράντα χρόνια. Κυρίως φωτογραφίζει την πολυπολιτισμική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αδριανούπολης.
Slow Food και η Κιβωτός της Γεύσης
Το «Slow Food» είναι μία φιλοσοφία ζωής αλλά και ένα παγκόσμιο κίνημα που αγωνίζεται για την προστασία της γαστρονομικής ταυτότητας και της βιοποικιλότητας της κάθε περιοχής. Ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές δράσεις του είναι και η «Κιβωτός της Γεύσης», που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο συλλέγοντας ποιοτικά προϊόντα που ανήκουν στους πολιτισμούς, την ιστορία και τις παραδόσεις ολόκληρου του πλανήτη. Μία εξαιρετική κληρονομιά καρπών, λαχανικών, φυλών ζώων, τυριών, ψωμιών και αλαντικών. Η Κιβωτός της Γεύσης έρχεται στην Ελλάδα για την χαρτογράφηση της ελληνικής τροφής, για να γεμίσει το πιάτο μας με ελληνικά προϊόντα και για να τα αναδείξει παγκοσμίως. Επιβιβαστείτε στο συναρπαστικό ταξίδι της! Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 19:00 στον πολυχώρο του μουσείου. Παρουσίαση: Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος, συντονιστής Slow Food Θράκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με παραδοσιακά εδέσματα της Θράκης
Προβολή ταινίας: «Ruins: Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης»
Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα Μ.Μ.Ε. λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 20:30, σε συνεργασία με την HelMSIC Αλεξανδρούπολης. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.