INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Αύξηση στις εξαγωγές ζώντων ζώων, τροφίμων και καπνού, βουτιά στο λάδι

Πρωταγωνιστές των εξαγωγών ακόμα και σε περιόδους κρίσης παραμένουν τα τρόφιμα και ζώντα ζώα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.Ε.Μ.) τον Μάρτιο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 9,8% ενώ αντίστοιχα μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές καπνού (12,4%).

Μεγάλος χαμένος αποδεικνύεται το ελαιόλαδο αφού οι εξαγωγές του σημείωσαν βουτιά της τάξης του 24,7%. Αυτό σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αποδίδεται και στο γεγονός ότι τον Μάρτιο δεν έγιναν πολλές αγοραπωλησίες με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές. Τον Απρίλιο λοιπόν αναμένεται διόρθωση.

Η ανακοίνωση του Π.Σ.Ε. και σχόλια της προέδρου του

Συνεχείς διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων καταγράφονται για έναν ακόμη μήνα του 2016 σε επίπεδο εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον Μάρτιο του 2016, στο α’ τρίμηνο του έτους η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,9% (στα 5,72 δις ευρώ από 6,28 δις στο α’ τρίμηνο του 2015). Οριακή μείωση προκύπτει και μετά από την εξαίρεση των πετρελαιοειδών, και συγκεκριμένα κατά 0,2% ή μόλις 8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το 2014 είχε καταγραφεί εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η πρόεδρος του Π.Σ.Ε. Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση και η συνεπαγόμενη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στις έντονες διακυμάνσεις που προκύπτουν σε μηνιαία βάση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Τη στιγμή που οι οφειλές του δημοσίου σε επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εξωστρεφείς, αγγίζει ξανά το ένα δισ. ευρώ και οι καθυστερήσεις επιστροφών τα τριάμισι χρόνια, η αναμονή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων -μεταξύ των οποίων και του Φ.Π.Α.- καθηλώνει την πραγματική οικονομία σε ένα τέλμα στασιμότητας. Υπό την προϋπόθεση ευνοϊκής κατάληξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε συνδυασμό με την προώθηση δράσεων όπως η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή τις προσεχείς εβδομάδες, ενδέχεται να προκύψει βελτίωση του κλίματος. Ωστόσο, αυτές οι θετικές ειδήσεις θα πρέπει να συνοδευτούν από την ενεργοποίηση μίας συνολικής εθνικής στρατηγικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα. Ήδη η Commission στις εαρινές προβλέψεις εκτιμά ότι η στασιμότητα αυτή θα διαρκέσει ως το τέλος του 2016, πριν την ανάκαμψη των εξαγωγών το 2017».

Ανάλυση των στοιχείων

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμήλωσε σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, προβλέποντας πλέον οριακή αύξηση κατά 0,5% για το σύνολο του έτους στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Αντίθετα, η Commission μεταθέτει την ανάκαμψη των εξαγωγών για το 2017, οπότε και αναμένει αύξηση κατά 4,2%.

Σε ότι αφορά στα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές τον περασμένο Μάρτιο περιορίστηκαν 11,4% στα 2,09 δισ. ευρώ από τα 2,36 εκατ. ευρώ του Μαρτίου του 2015. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (που δέχονται εκ νέου ισχυρές πιέσεις σε επίπεδο διεθνών τιμών), οι εξαγωγές του Μαρτίου εμφανίζονται οριακά μειωμένες κατά 0,3% ή κατά 5,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του περασμένου Μαρτίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κατά αποκλειστικό λόγο από τις τρίτες χώρες η οποία εμφανίζεται μειωμένη κατά -24,3%, ενώ η αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζεται οριακά αυξημένη (+0,7%). Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτουν ισχυρότεροι αυξητικοί ρυθμοί εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. (+4,3%), ενώ προς τις τρίτες χώρες η μείωση που καταγράφεται είναι μικρότερη (-9,3%).

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι να αυξηθεί το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της Ε.Ε. στο 58,8%, έναντι ποσοστού 41,2% των τρίτων χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. εκτοξεύεται πλέον στο 76,7%, έναντι ποσοστού μόλις 23,3% των τρίτων χωρών. Επισημαίνεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές Μαρτίου και Απριλίου συχνά επηρεάζονται σημαντικά και από την εποχικότητα των εορτών του Πάσχα, για καθολικούς και ορθόδοξους πληθυσμούς.

Η πορεία ανά κλάδο

Ενδεικτικό γεγονός της αστάθειας των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες είναι το μήνα Μάρτιο, καταγράφεται ισορροπία μεταξύ κλάδων με ανοδική κίνηση και κλάδων που υποχώρησαν υπό το βάρος των πιέσεων στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, σε όρους ανόδου ξεχώρισαν οι κλάδοι των ποτών/καπνού (+12,4%), των τροφίμων (+9,8%) και των μηχανημάτων (+8,6%). Αντίθετα, πέραν των πετρελαιοειδών (-36,2%), σημαντική είναι η υποχώρηση του ελαιολάδου (-24,7%), σε σχέση με την περυσινή εκρηκτική άνοδο, αλλά και των πρώτων υλών (-11,8%), ενδεικτική των δυσχερειών της παγκόσμιας βιομηχανίας (φωτο).

πηγή: Ύπαιθρος

 

Σχετικά άρθρα

Δράσεις και στην Κομοτηνή για τη “Νύχτα του Guy Fawkes”

Super User

Η 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Super User

Ανακοίνωση της Π.Α.Μ.-Θ. για το πρόγραμμα νέων γεωργών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies