INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Λεφτά (και πρόθυμοι) υπάρχουν…

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 42 εξοπλιστικά προγράμματα πέρασε από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο σύνολό τους προγράμματα που έχουν να κάνουν με τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων και προμήθειες ανταλλακτικών. Προγράμματα που εκκρεμούσαν χρόνια.

Μεταξύ αυτών η αναβάθμιση των ανεξήγητα καθηλωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 Orion αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των F16. Για το πολεμικό ναυτικό εκτός από το θέμα των υποβρυχίων και των πυραυλακάτων “καίει” ο εκσυγχρονισμός των MEKO και για τον στρατό ξηράς ξεχωρίζει η ένταξη των 90 αρμάτων μάχης Abrams από τις Η.Π.Α.

Η ατζέντα των εξοπλιστικών είχε έντονα “αμερικανικό χρώμα” για να την έχει μαζί του ο Αβραμόπουλος στο ραντεβού με τον αμερικανό ομόλογό του Χέηγκελ στο Πεντάγωνο στις 21 Αυγούστου.

Αντιρρήσεις του ΣυΡιζΑ

Το πακέτο των 42 προγραμμάτων δεν πέρασε χωρίς αντιρρήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία το κοστολογεί στα δύο δις. Και υποστηρίζει ότι δεν δεσμεύεται από τις όποιες συμφωνίες.

Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου του ΣυΡιζΑ σε θέματα άμυνας Γιώργου Βαρεμένου, «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έφερε με ανεξήγητη σπουδή ένα ογκώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την ημέρα που με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου δίνεται η χαριστική βολή στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεσμεύεται το 70% των εξοπλιστικών κονδυλίων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πράγμα που δυσχεραίνει τη χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής στα ζητήματα των προμηθειών. Με ποια νομιμοποίηση επιχειρείται η δέσμευση της χώρας πριν μάλιστα την κατάθεση του 15ετούς Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων; Ο ΣυΡιζΑ κατέστησε σαφές ότι η ακολουθούμενη διαδικασία βρίσκεται εκτός πεδίου εφαρμογής του νόμου και δεν δεσμεύεται από αυτήν. Σε σχεδόν 500 σελίδες προγράμματος δεν γίνεται καμία αναφορά στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, ενώ από τα δύο δις μόνο το 1% αφορούσε σε ανάθεση έργου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Για τους παραπάνω λόγους δεν πειστήκαμε να δώσουμε θετική ψήφο. Καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε πραγματικό διάλογο με στόχο ένα εφικτό και κοστολογημένο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, το οποίο και τις αμυντικές ανάγκες της χώρας θα εξυπηρετεί και την παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανίας θα διευκολύνει. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επεξεργασμένες και σαφείς προτάσεις, που στόχο έχουμε να μετατρέψουμε σε εφαρμοσμένη πολιτική».

πηγή: Δίκτυο Σπάρτακος

 

Σχετικά άρθρα

Άλλη μια δίκη για τις Σκουριές

Super User

Έπαιξαν με φανέλες της Εθνικής Ελλάδας κόντρα σε ομάδα από τη μουσουλμανική μειονότητα!

Super User

Αποκλεισμένο από τα Μ.Α.Τ. το εργοτάξιο της “Ελληνικός Χρυσός”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies