INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το βιβλίο-κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τριών ιδιωτικών εταιριών το βιβλίο-κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Ο κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.

1. Χώρος – μνήμη – Θράκη

Μέσα από ένα χρονολόγιο γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη θρακική περιοχή της αρχαιότητας, φτάνουμε από την προϊστορία στην Ξάνθη του σήμερα.

2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι

Ο τόπος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πάνω στις κύριες οδούς μετακίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, μοιάζει να ευνοεί ο ίδιος αυτές τις πανσπερμίες. Ο επισκέπτης δεν θα δυσκολευτεί ακόμη και σήμερα που οι αντιθέσεις αμβλύνονται παντού, να εντοπίσει σκόρπιες, πολύχρωμες ψηφίδες από το εντυπωσιακό εθνολογικό και πολιτισμικό μωσαϊκό που ήταν κάποτε η Ξάνθη.

3. Η πόλη του καπνού

Προϊόν στο οποίο ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης οφείλει την πρώτη σημαντική οικονομική άνοδό του και στο οποίο οφείλει την κτιριακή υποδομή του το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, αφού στεγάζεται στην οικία στις μεγάλης οικογένειας καπνεμπόρων, των Κουγιουμτζόγλου.

4. Η αστική τάξη στις Ξάνθης στις αρχές του 20ου αιώνα

Αυτή τη χρονική περίοδο συντελείται στην Ξάνθη η εδραίωση και η ενδυνάμωση της αστικής τάξης που έκτοτε θέτει και τις βάσεις της οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα αντικείμενα και τις καταγραφές του μουσείου.

5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φ.Ε.Ξ.

Πώς μια κατοικία δύο αδελφών μετατρέπεται στο μουσείο του παλαιότερου συλλόγου της πόλης και διασώζει τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας όλης της Ξάνθης.

6. Λαογραφικά στοιχεία της Ξάνθης

Η καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, οι χοροί, οι συνήθειες αλλά και οι δεισιδαιμονίες, αποτελούν συχνά μέρος του άυλου πολιτισμού. Παρατίθενται όπως καταγράφηκαν από την Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, ιδρυτικό μέλος της Φ.Ε.Ξ. και πρωτοστάτη στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Ξάνθης.

7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Φ.Ε.Ξ.

Σε τρεις υποενότητες παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τμήματα του συνόλου της συλλογής του μουσείου.

  • Αναμνήσεις επί χάρτου: Το χαρτί, υλικό ευαίσθητο και ιδιαίτερο στη διατήρηση και τη συντήρησή του, που όμως αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα των συλλογών τού μουσείου και το κύριο μέσο καταγραφής και διάδοσης της ανθρώπινης ιστορίας από την εφεύρεσή του.
  • Γραμματόσημο: Αν και από χαρτί, η συλλογή γραμματοσήμων του μουσείου παρουσιάζεται χωριστά λόγω της σημασίας και του όγκου της.
  • Επίλεκτα εκθέματα: Δέκα αντικείμενα επιλεγμένα για να δείξουμε τον πλούτο, την ποικιλία και την ιστορία του μουσείου και του τόπου.

 

Σχετικά άρθρα

Παραμύθια μετά μουσικής στο “Δύο”

Super User

Γιώργος Γεωργιάδης και “Κάτω από το μαξιλάρι” στο “Δύο”

Super User

Η “Μπάμπω” στη Νέα Κεσσάνη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies